Carmen Brumă este alături de Simona Dragomir la Ziarul de Sănătate pentru a discuta despre cum putem încheia perioada postului, și suple, și sănătoase!
De ce ne îngrășăm în post?
Deși fiecare dintre noi are o structură și un metabolism diferit, suntem toți oameni și avem modalități asemănătoare de funcționare, în linii mari. Prin urmare, dincolo de ceea ce ne face unici, există reguli care sunt adevărate pentru fiecare dintre noi. Care sunt, deci, cele mai importante greșeli pe care le facem în post?
- Principala greșeală este atitudinea generală cu privire la post. Postirea nu este o perioadă în care doar înlocuiești în dieta ta de zi cu zi alimentele de origine animală cu substitute masiv prelucrate din comerț. Maioneza și șnițelul de soia nu sunt o variantă sănătoasă în post și nici dulciurile, cu sau fără grăsimi animale. În plus, postul este o perioadă de restricții, echilibru și cumpătare.
- Excesul de carbohidrați simpli, cantitatea prea mică de proteine, fibre și lipsa mișcării sunt, de cele mai multe ori, cauzele îngrășării în perioadele de post.
- Alege o rutină de mișcare zilnică care să nu te încorseteze. Este principala metodă în care o poți integra în viața ta, pe termen lung.
- Oricare ar fi obiceiurile sănătoase pe care încerci să le respecți, nu face din asta ceva trecător. Nicio schimbare nu aduce rezultate în lipsa unei constante determinări.
- Evită mezelurile, pateul de post, semipreparatele de post, supele instant și sosurile de post. Chiar dacă aduc un plus de savoare dietei, sunt o capcană pentru siluetă și sănătate.
- Dietele de post riscă, de obicei, să fie sărace în proteine, iar asta le face dificil de susținut. Înlocuiește carnea cu proteine de calitate: semințele de chia, semințele de cânepă, de floarea soarelui, in, susan, dovleac. Fasolea, lintea, năutul, hrișca, quinoa și orezul brun sunt alternative extrem de sănătoase. Leguminoasele sunt și foarte utile în timpul postului dacă se dorește eliminarea unor kilograme în plus. Dau sațietate, sunt bogate în fibre care umplu rapid stomacul, eliberează energie lent și mențin glicemia stabilă timp îndelungat, prevenind poftele.
- Asociază proteinele de origine vegetală astfel încât să ai tot spectrul de aminoacizi esențiali în dietă. Pentru un aport optim de aminoacizi esențiali, combină la aceeași masă legume și cereale, cum ar fi orez cu mazăre, fasole cu porumb, cușcuș cu năut sau linte.
- Evită, pe cât se poate, monotonia în dieta ta de post. Acest lucru își va pune amprenta pe starea ta generală de bine.
- Există câteva categorii de persoane pentru care postul nu este indicat; copiii, adolescenții, femeile gravide și cele care alăptează, bolnavii cu anumite afecțiuni, bătrânii (în anumite limite). Respectă limitările corpului tău pentru a te menține sănătos.
Important!
- Nu uita că alimentele sănătoase în cantități industriale devin nesănătoase.
- Citește mereu eticheta produselor. Nu este important doar să fie lipsite de grăsimi animale, ci să fie și sănătoase.
- Alimentele nu sunt dăunătoare în sine, de cele mai multe ori. Contează cum le combini și în ce cantitate le consumi.
- Stresul este inamicul din umbră al siluetei noastre. Nu uita că lucrurile își urmează cursul indiferent de nivelul de stres în care alegi să te păstrezi.