N-am ce să spun, este o realitate că bărbații sunt atrași irezistibil de tinerețe și, de ce să nu recunoaștem, și noi, femeile, suntem în admirația energiei și aspectului masculilor mai tineri. Însă îmbătrânirea este universală și, ca orice ființe vii, vom îmbătrâni cu toții.
Am provocat la masa mea acest subiect, tocmai pentru a face haz de necaz. Era prea evident interesul și am comunicat acest subiect care mă preocupă de câțiva ani, atât prin prisma emisiunilor realizate, cât și în scop personal. Știați, nu-i așa, că descoperirile recente în domeniul age managementului ne aduc perspective uluitoare în acest teritoiu. Vom fi cu toții, în următorii ani, martorii decriptării unor mistere biologice care ne țin captivi într-un scenariu în care se ajunge la o anumită vârstă la care ar trebui să fim bătrâni, bolnavi, neputincioși?
Secretul degenerării se află în biologia moleculară a celulelor individuale, ceea ce aduce în discuție teoria radicalilor liberi de care ați auzit sigur, prin tot felul de reclame sau articole. Pentru că da, radicalii liberi provoacă îmbătrânirea. Cunoașterea ne stă la îndemână acum și oricare dintre noi poate încetini acest proces, indiferent la ce vârstă se apucă de treabă! Zestrea genetică, mediul, radicalii liberi merg mână în mănă. Răspunsul pe scurt? Antioxidanții. Ei sunt proiectați chimic să anihileze radicalii liberi destructivi.
Of, poate am intrat prea rapid în bucătăria age managementului, însă este un subiect prea vast pentru o singură pastiluță video. Voi reveni pe acest subiect, în mai multe rânduri, pentru a vă oferi o perspectivă de folos. În afară de radicalii liberi, suntem supuși influenței unor emoții și răni nevindecate, care ne consumă enorm resursele. De aceea, măcar dintr-un aspect, jumătate e biologie, jumătate e psihologie. Psihicul unui tânăr, și toți ne aducem aminte de entuziasmul și puterea de a visa specifice primelor decenii de viață, nu are în față acel zid înalt și blocant pentru speranță, pe care îl are un adult. Este ca și cum acest zid oprește oxigenarea.
Solutii? Desigur!
Enumăr acum succint 3 modalități importante prin care să vă refaceți arsenalul de antioxidanți:
- Consumul de hrană ce conține cei 3 antioxidanți puternici: vitamina E, betacaroten și vitamina C, prezenți în diverse alimente sau plante: broccoli, usturoi, roșii etc.
- Evitarea alimentelor oxidabile, care se alterează în prezența oxigenului (toți știm cum arată un mezel ținut pe masă la căldură, dar și uleiul prăjit).
- Utilizarea de suplimente alimentare, plante medicinale și vitamine care stimulează indirect enzimele să revitalizeze sistemul natural de detoxifiere al organismului.
Dacă sunteți o persoană grijulie, un cumpărător educat, puteți găsi suplimentele și dozele potrivite la un preț rezonabil. Știu și eu cât este de delicat azi, cu o ofertă imensă de produse, să găsim o formulă ideală. Însă dacă tot folosim tehnologia, hai să ne îndreptăm atenția către acest gen de subiecte. Sunt multe informații pe net care ne pot susține un lifestyle favorabil.
Într-un alt episod, voi aduce în discuție sistemul imunitar. Ți-am dat jumătate de porție age management, te rog să completezi cu jumătatea ta. Nimeni nu știe mai bine ca tine ce ți se potrivește.