Este bine de știut că sănătatea înseamnă mai mult decât absența bolii, iar boala înseamnă mai mult decât simptome fizice. Omul trebuie privit în ansamblul lui: trup fizic, energie, spirit, emoție. Și, în tot acest ansamblu, atât emoțiile pozitive extreme și neînțelese, cât și emoțiile negative ne pot pune în pericol sănătatea. Secretul stării de bine stă în echilibru, în măsură, în dozare, iar atunci când ne confruntăm cu o boală fizică este important să mergem și către cauzele emoționale, nu doar către cele fizice.
Câteva idei de bază despre cauzele emoționale în afecțiunile genitale
- Boala nu este o pedeapsă pe care o primim în baza unei religii în care credem sau nu. Boala este un semnal de alarmă. Este forma corpului de a ne spune că este ceva în neregulă. Dacă știm să interpretăm simptomele, atunci vom ști să investigăm cauza astfel încât să nu se ajungă la boală.
- La nivelul sânilor pot să apară noduli, chisturi și chiar cancer. Sânul presupune îngrijorare, control, trimite, în cazul femeii care are o suferință la acest nivel, la existența unui dezechilibru între ceea ce dau și ceea ce primesc. Există uneori sentimentul că nu primesc destul. Afecțiunile sânului pot să apară după șocuri emoționale mari – de la pierderea unei persoane dragi, la pierderea unui loc de muncă. Este important să conștientizăm emoțiile și să nu lăsăm să se „cronicizeze”.
- Afecțiunile ovariene se leagă de sentimentul de maternitate și identitatea feminină. Au legătură cu relația cu mama și relația cu copilul, dar și cu creativitatea. De exemplu, chisturile ovariene pot să intervină din cauza unor temeri care apar conectate cu zona relației mamă-copil, temeri personale sau chiar induse. Boala este, de multe ori, o autointoxicare cu diverse deșeuri emoționale și fizice.
- Afecțiunile uterului merg simbolic către ideea de cămin, de feminitate, maternitate, protecție, cămin. Toate dezechilibrele care apar în familie pot duce la apariția uterului fibromatos, fibroamelor etc.
- Infertilitatea feminină este o problemă care provoacă suferințe adânci și care impactează de multe ori dinamica unui cuplu, a unei familii. După investigarea cauzelor fiziologice realizate în cuplu, este important să ne uităm în propria copilărie și în transgenerațional – aspecte inconștiente transmise din generație în generație.
- Endometrioza afectează 30-40% dintre femei. Este o boală foarte greu diagnosticabilă ce ne trimite simbolic cu gândul la inhibarea unor sentimente, o vinovăție purtată în suflet de-a lungul timpului.
În concluzie, oricare ar fi afecțiunile feminine cu care ne confruntăm, nu este suficient niciodată să abordăm o singură direcție de investigare: medicală sau emoțională. Atât căutarea explicațiilor fizice, cât și a celor psihologice este bine să fie făcută în paralel. În ceea ce privește prevenția, alimentația joacă un rol foarte important și de această dată. Și la fel și stresul. Plantele adaptogene sunt o soluție naturală și sigură de modulare a reacțiilor organismului în fața stresului, iar produsele cu rol antiinflamator sistemic și antioxidant oferă o variantă sigură de prevenție a deteriorării corporale.
Despre toate acestea, dar și despre remediile naturale la care putem apela pentru ameliorarea acestor simptome, ne vorbește, în materialul de mai sus, Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie. Vizionare plăcută!