Cu toții ne-am confruntat cu o problemă de digestie cel puțin o dată în viață. Din ce în ce mai multe persoane, indiferent de vârstă, dar mai ales femeile sunt afectate frecvent de tulburări gastrointestinale.
Sănătatea începe și se sfârșește în intestin. Dar cum să fim sănătoși când alegem constant alimente sărace în fibre, dar bogate în grăsimi și proteine animale, nu ne hidratăm corespunzător și suntem încontinuu suprasolicitați fizic și psihic? Mai mult, în plin sezon al virozelor respiratorii, abuzăm de antiinflamatoare și, în mod inexplicabil, chiar și de antibiotice, care ne distrug flora microbiană saprofită, mai ales bacteriile Lactobacillus și Bifidobacterium, vitale pentru digestie. Pentru o sănătate digestivă optimă, trebuie să avem grijă să nu ne lipsească din alimentație cerealele integrale, verdețurile, fructele și legumele proaspete, dar și lactatele acide care refac microbiomul intestinal.
Importanța hidratării
Apa este vitală pentru supraviețuirea și funcționarea optimă a organismului. În sezonul rece, avem tendința să bem mai puține lichide, însă nu trebuie să uităm că hidratarea insuficientă încetinește digestia, iar constipația este o consecință a deshidratării cronice. Specialistul ne sfătuiește să nu ne lipsească apa, dar nici limonada, citronada, sucurile naturale de legume, supele și ciorbele de legume. Ceaiurile medicinale reprezintă o alegere foarte bună pentru reglarea tranzitului intestinal, combaterea constipației, absorbția gazelor și îmbunătățirea digestiei. Medicul Ruxandra Constantina ne recomandă plantele tonic-amare, care stimulează secreția și excreția de bilă, ajută digestia și combat constipația, cum ar fi anghinarea, cicoarea și sunătoarea. Acestea pot fi combinate cu ceaiuri din plante-condiment, ca de exemplu cimbru, cimbrișor, busuioc, fenicul, anason, chimen. Sunt plante care conțin uleiuri esențiale și sunt antiseptice, tonic digestive și antibacteriene și pot fi adăugate în mâncare, la sfârșitul preparării, de preferat sub formă de pulbere, uscată sau proaspătă, dar pot fi administrate și ca infuzii, decocturi, tincturi sau capsule.
Ajutoarele digestiei optime
Deosebit de utile pentru digestie sunt capsulele cu enzime vegetale din ananas și papaya, care ajută la descompunerea proteinelor și grăsimilor greu de digerat. Acestea sunt singurele fructe care se pot consuma la sfârșitul mesei pentru îmbunătățirea digestiei, restul fructelor se consumă ca masă de sine stătătoare. Aloe vera este o plantă calmantă și protectoare, care crește conținutul de apă și cantitatea de bacterii bune din intestine, este excelentă pentru digestie și are efecte benefice dovedite în sindromul colonului iritabil. Gazele de fermentație care produc balonări, meteorism și disconfort abdominal devin o simplă amintire după administrarea de cărbune medicinal activat din nucă de cocos, care are proprietăți carminative și antiseptice intestinale. Pentru îmbunătățirea digestiei și a tranzitului intestinal, specialistul recomandă produse sub formă de pulbere, înainte sau după masă, care să conțină fibre solubile și insolubile, tărâțe de psyllium, semințe de in, inulină din rădăcină de cicoare, foarte utilă ca suport intestinal prebiotic pentru refacerea florei intestinale, îmbunătățirea digestiei, normalizarea tranzitului și menținerea unei greutăți corporale normale. Acestea pot fi asociate cu plante cu acțiune antiseptică și emolientă la nivelul tractului digestiv, pătrunjel, chimen, cardamom. Ideal este un produs care să conțină atât prebiotice și probiotice pentru refacerea florei intestinale, cât și argilă pentru efectele antiseptice și absorbante la nivel intestinal, care contribuie la reglarea pH-ului din organism și stimulează procesele de detoxifiere intestinală și hepatică.
Să ținem cont de importanța bunei funcționări a aparatului digestiv și să transformăm sfaturile doamnei doctor în obiceiuri, iar problemele digestive ne vor ocoli cu siguranță!