Despre alimentația indicată și despre remediile oferite de natură ne povestește Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie.
Putem discuta de 3 categorii de probleme ale prostatei
- Prostatitele, infecții acute sau cronice ale prostatei cu o bacterie ce provine din vezica urinară, tractul digestiv sau chiar din sânge. Aceste infecții acute sunt o urgență medicală și necesită consultul medical imediat. Dacă infecția persistă după 3 luni, vorbim despre forma cronică a bolii. Durerile, senzația de arsură în timpul micțiunii și chiar febra sunt simptomele care ne trimit la medic.
- Adenomul de prostată apare de obicei după 50-60 de ani și afectează aproximativ 70% dintre bărbați. Inflamația prostatei în cazul adenomului este de natură noncanceroasă și are cauze hormonale. Simptomele, în situațiile avansate, perturbă buna funcționare a aparatului urinar, blocând fluxul urinei sau dând nevoia de urinare frecventă, mai ales noaptea, însoțită de usturime, tulburări de erecție și altele. Evoluția este treptată, pe perioada mai multor ani. Adenomul de prostată este important să fie identificat și tratat la timp pentru că există complicații ce pot merge de la infecții urinare, la incontinență. Anumite obiceiuri dăunătoare, așa cum sunt consumul de alcool sau fumatul, precum și anumite medicamente pot favoriza apariția adenomului de prostată – antihipertensive, antihistaminice, antidepresive.
- Cancerul de prostată este a doua cauză de deces la bărbați, după cancerul pulmonar. Este foarte importantă tratarea din timp și controlul periodic.
Terapia clasică este bine să fie însoțită de terapii pe bază de plante care să ajute în controlul bolii, păstrând un nivel minim de efecte secundare. Remediile naturale vor fi îmbinate astfel încât să aibă efecte antiinflamatorii, antiseptice, antitumorale și antibiotice la nivelul căilor urinare. Astfel întâlnim remediile pe bază de rădăcină de urzică, pufulița cu flori mici, ghimpe, afin, mătase de porumb, frunzele de merișor, frunzele de mesteacăn, mugurii de plop, fructele de ienupăr, coada calului și altele.
Foarte importantă este și creșterea imunității, atât generale, cât și localizată la nivelul tractului urinar – goldenseal, astragalus, echinaceea fiind alegeri foarte eficiente în susținerea și stimularea sistemului imunitar. O parte importantă a tratamentului naturist este dată, așa cum spuneam, de extractele cu rol antiinflamator, cum sunt ghimbirul și curcumina.
Recunoscute în problematicile prostatei sunt:
- Palmierul pitic (Saw palmetto) – util în diminuarea simptomelor, atât în prostatita acută și cronică, cât și în adenomul de prostată.
- Extractul din pieliță și pulpă de rodie – un foarte bun antioxidant și antiinflamator.
- Scoarța de prun african – rol antiinflamator, îmbunătățește atât funcția urinară, cât și cea erectilă.
- Bromelaina – extrasă din ananas și quercetină extrasă din salcâm japonez, au o acțiune antialgică și antinflamatorie.
- Produsele stupului sunt deosebit de utile, iar consumul de semințe de dovleac este un tratament ușor și gustos. Alimentația indicată este cea bogată în zinc, seleniu, omega 3, licopen (roșii), dar și alimentele bogate în quercetină – citrice, fructe de pădure, mere, măsline, cireșe. Aceasta din urmă are o acțiune antiinflamatoare extraordinară.
ProstaHelp Forte de la Zenyth este un produs complex cu efecte extrem de rapide în ameliorarea simptomelor problemelor de prostată datorită îmbinării controlate a extractelor de mai sus. Datorită conținutului de palmier pitic, acest supliment natural inhibă enzima care determină creșterea în volum a prostatei.
Pentru a vedea care este rețeta cea mai bună pentru a ține sub control afecțiunea de care suferiți, primul pas este să acceptați că simptomele există și să cereți ajutorulul unui medic atunci când ele sunt încă în stadiu incipient.