Medicină funcțională, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Microbiomul și kilogramele în plus. Tot ce trebuie să știi

Autor:

Cu toții cunoaștem cazuri sau am trecut prin perioade în care orice am face legat de dieta noastră, fie nu reușim să slăbim, fie dezvoltăm tot felul de tulburări digestive respectând un anumit regim alimentar, fie ne simțim devitalizați și nu reușim deloc să ne eliberăm poftele care au dus la acumularea de kilograme. Care este legătura subtilă dintre ceea ce mâncăm și greutatea pe care o avem?

Vezi toate articolele despre:
digestiefloră intestinalămicrobiomslăbirevideo

Dr. Sanda Crețoiu, Conferențiar Universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București, este alături de Simona Dragomir pentru a ne dezvălui subtilitățile legăturii dintre kilogramele în plus, dietă și microbiom.

Cauzele ascunse ale problemelor cu greutatea?

Obezitatea este o stare de fapt a zilelor noastre. Numărul persoanelor supraponderale crește în fiecare zi. Studiile arată că, în ultimii 21 de ani, supraponderalitatea și obezitatea au explodat. Foarte puține cazuri de obezitate sunt din cauze genetice. Stilul de viață este principalul responsabil.

  • Tot în ultimii 21 de ani, antibioticele apărute pe piață sunt din ce în ce mai diverse și au un spectru foarte larg. Fiind de multe ori recomandate chiar și atunci când nu este cazul, distrugerea florei microbiene intestinale și creșterea rezistenței bacteriilor este inevitabilă. În plus, uneori, antibioticele sunt administrate fără realizarea unor antibiograme, ceea ce duce la tratamente recurente și fără succes, infinit mai distructive. Cu cât administrarea antibioticelor în mod masiv este făcută la vârste mici, cu atât vom vedea mai multe probleme de greutate, chiar începând din copilărie.
  • O altă greșeală, legată tot de antibiotice, este că sunt recomandate cure de probiotice doar pe perioada tratamentului. Flora intestinală are însă o perioadă vastă de refacere. Administrarea probioticelor trebuie să fie făcută pe o durată de cel puțin 3 luni după un tratament de acest tip.
  • Dieta deficitară este, ca în multe ale probleme, cauza primă. Alimentele foarte procesate, bogate în carbohidrați și grăsimi dăunătoare sunt principalele alimente care alcătuiesc dieta de azi. Flora intestinală își pierde echilibrul, iar o floră dezechilibrată poate duce la încetinirea digestiei, la acumularea de toxine. Există mitul persoanelor care nu se îngrașă, deși mănâncă orice. Desigur, există și o componentă genetică în aceste situații. Ceea ce vom observa însă, dacă analizăm dieta acestor persoane, este că ele consumă alimente care ajută flora intestinală: murături, alimente fermentate, borș etc.
  • Antiacidele au și ele un rol dăunător. Ca rezultat al absenței acidului clorhidric apar dezechilibre ale florei care întrețin simptomele: balonare, eructații, pofte necontrolate etc.
  • Stresul și lipsa odihnei de calitate (cel puțin 8 ore pe noapte), precum și obiceiurile nesănătoase sunt și ele printre principalele cauze care ne aduc în fața dezvoltării unei microflore ce nu lucrează în avantajul nostru.
  • Nu este important doar ceea ce mănânci, ci și ordinea meselor. Nu vă începeți ziua direct cu cafeaua și nu săriți peste mese. Ora potrivită pentru prânz este între 13.00 și 15.00, iar cina nu trebuie să depășească ora 20.30. Evitați consumul de fructe sau dulciuri seara, sunt una dintre principalele cauze ale insomniilor și ale odihnei slab calitative.

Ce putem face pentru a ne echilibra microflora?

  • Primul pas, ca în orice problemă, este să acceptăm că există o problemă. Uneori, mai ales în cazul în care și alte persoane din familie se confruntă cu aceste probleme, avem tendința să spunem că pur și simplu așa funcționează organismul nostru. Este bine să învățăm să citim semnalele oferite de corpul nostru. Creșterea în greutate, oboseala exagerată, balonările și durerile abdominale inexplicabile nu sunt parte din normalitate.
  • Pasul următor este, de multe ori, apelarea la un specialist care poate aplica teste de microbiom și teste pentru alergii și intoleranțe alimentare pentru a vedea gradul de inflamare de la nivel intestinal, starea digestiei, procesele enzimatice, riscul existenței sângelui în scaun, prezența anumitor paraziți și multe altele. În baza acestor teste, specialistul ne va face o dietă personalizată și ne va recomanda și suplimentele de care avem nevoie. De exemplu, există persoane care au un surplus natural de Lactobacilus. Luând la întâmplare probiotice pe bază de Lactobacilus nu vor face decât să își agraveze dezechilibrul. La fel, persoanele care vor constata, în urma testărilor, că au un exces de Candida în organism, nu trebuie să ia suplimente pe bază de inulină pentru că aceasta ajută la dezvoltarea Candidei.

Însă principalul lucru pe care trebuie să îl facem pentru a obține echilibrarea este să acceptăm că nu se poate face fără schimbare. De îndată ce acceptăm că trebuie să renunțăm la viața așa cum o știam, adaptarea și rezultatele se obțin mult mai ușor.

Etichete articol:
digestiefloră intestinalămicrobiomslăbirevideo
Articolul anterior
Recomandări de prevenție în gripă, viroze și alte infecții respiratorii
Articolul următor
Ții post? Află sfaturile lui Carmen Brumă pentru dieta de post!
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTrăiește sănătos cu SimonaVideo