Sănătate, Video

Hipertensiunea arterială. Ce trebuie să faci când ai tensiunea mare?

Autor:

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competențe în apifitoterapie, ne oferă o radiografie a simptomelor, cauzelor și remediilor naturale prin care putem ține sub control ”tensiunea mare”.

Vezi toate articolele despre:
coenzima Q10hipertensiuneomega 3tensiunevideo

1 din 2 români, cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, suferă de hipertensiune arterială. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, atât în România, cât și la nivel european. În plus, apar din ce în ce mai des, de la vârste extrem de scăzute. Cauzele bolilor cardiovasculare țin în principal de stilul de viață: fumat, sedentarism (lipsa exercițiului fizic), alimentația nesănătoasă.

Atunci când vorbim despre boli cardiovasculare, prevenția este partea cea mai importantă. De îndată ce sunt instalate, ele devin boli cronice, degenerative, care necesită tratament pentru întreaga viață.

Când putem vorbi de hipertensiune?

Hipertensiunea arterială este destul de rar diagnosticată la timp. Nu pentru că ar necesita investigații cu risc mare de eroare, ci pentru că este o suferință mută, cu simptome ce trec neobservate de multe ori sau sunt asociate altor probleme. Astfel, este descoperită întâmplător la un control medical de rutină.

Printre simptomele care ar trebui să dea de gândit se numără:

  • Dureri de cap
  • Amețeli
  • Zgomote în urechi
  • Tulburări de echilibru
  • Sângerări nazale
  • Stare de oboseală și iritabilitate

Prezentarea la medicul de familie și la medicul cardiolog este urgentă și extrem de importantă. Vorbim despre hipertensiune atunci când presiunea arterială, la adult, este de peste 140 cu 90 mm coloană de mercur. Pentru a putea pune un diagnostic stabil, aceste valori trebuie să apară la măsurători succesive, având în vedere că datele pot fi afectate de digestie, sport, emoții sau stres.

Factori favorizanți pentru apariția hipertensiunii arteriale

  • Consumul crescut de sare. Chiar dacă nu adăugăm sare suplimentar în mâncare, mare parte din gustările disponibile în comerț sunt foarte bogate în sare: chipsuri, covrigei, alimentele conservate, aluaturile etc.
  • Consumul exagerat de cafea, alcool, băuturi energizante.
  • Stresul cronic, suprasolicitarea fizică și psihică.
  • Există și boli care facilitează apariția hipertensiunii arteriale: obezitatea, diabetul zaharat, ateroscleroza, hiperuricemia, hipercolesteronemia.
  • Hipertensiunea poate fi asociată și unor afecțiuni sau unor tratamente diferite: boli renale, boli endocrine, tratamente cu anticoncepționale etc.

Cum recunoaștem tensiunea mare?

Este important să nu ignorăm faptul că hipertensiunea arterială nu este o boală ce poate fi tratată doar periodic, atunci când ne simțim mai rău. Odată instalată, tratamentele se întind  pe toată perioada vieții și nu sunt lipsite de efecte secundare. Dacă vorbim despre o hipertensiune ușoară, putem ameliora situația printr-o schimbare a stilului de viață și introducerea mișcării în aer liber, măcar o jumătate de oră, de 3 ori pe săptămână. Atenție la apa pe care o consumați! Multe dintre brandurile comercializate au un conținut crescut de sodiu, peste nivelul de 20 mg ce nu ar trebui să fie depășit.

Netratată, hipertensiunea poate afecta organsimul din multiple puncte de vedere:

  • Complicații renale
  • Accident vascular cerebral
  • Infarct

Care sunt remediile naturale eficiente în lupta cu hipertensiunea arterială?

Pentru stadiile avansate ale bolii, tratamentul medicamentos clasic nu poate fi evitat. Pentru tinerii care prezintă doar ușoare simptome, o îmbinare între tratamentele naturiste și modificarea stilului de viață poate da rezultate.

  • Plante cu efect diuretic care ajută la eliminarea apei în exces, fără a diminua nivelul de potasiu, așa cum se întâmplă în cazul diureticelor: mătasea de porumb, coada-calului, cozi de cireșe, sulfină.
  • Plante care au efect de stabilizare a valorilor tensiunii, cardiotonic și de scădere a valorilor colesterolului sangvin: vâsc, frunze de măslin, păducel.
  • Pentru persoanele care sunt anxioase, stresate avem nevoie de lavandă, valeriană, sunătoare, roiniță și talpa-gâștii. Plantele adaptogene, cu rol în controlul efectelor stresului, aduc un ajutor real.
  • Consumul zilnic de lămâie are un efect reglator foarte important.
  • Coenzima Q10 ajută la reglarea tensiunii arteriale și provoacă vasodilatație.
  • Suplimente cu Omega 3 din pește, pentru cei care nu mănâncă pește de cel puțin 2-3 ori pe săptămână.
  • Resveratrolul previne bolile cardiace luat încă de la 30/40 de ani, scade nivelul colesterolului rău și fluidifică sângele.
  • Remediile gemoterapice: extract de mlădiță de păducel sau de măslin.

Investigați-vă inima chiar și în lipsa unor simptome clare printr-o simplă vizită la medicul de familie. Hipertensiunea este o afecțiune tăcută, cu efecte extrem de grave, ce poate fi însă gestionată printr-un mai bun control al vieții noastre, atât la nivel emoțional, cât și corporal.

Etichete articol:
coenzima Q10hipertensiuneomega 3tensiunevideo
Articolul anterior
Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi: Detoxifierea naturală acasă – mit sau realitate?
Articolul următor
Remedii naturale în lupta cu alergiile și rinita alergică
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateVideo