Deși este o practică destul de cunoscută în rândul publicului larg, puțină lume știe despre aplicabilitatea fizioterapiei în prevenție, cum ar fi, de exemplu, cazurile de oboseală, stres, insomnie, depresie, probleme de greutate, dureri articulare, crampe și chiar afecțiuni cronice ce țin de sfera ORL – sinuzite frontale, faringite, laringite etc.
Materialul pe care urmează să îl citiți cuprinde doar o parte din întreaga discuție purtată în studioul Ziarul de Sănătate. Pentru vizionarea întregului material vă rugăm să apăsați săgeata de Play din video-ul de mai sus.
- Înainte de toate este bine să înțelegem că dincolo de tehnici și proceduri, fizioterapia este o terapie de relație. Este o dinamică în care pacientul trebuie să se simtă protejat, la orice vârstă. Pentru că, da, fizioterapia poate fi făcută, atunci când este nevoie, de la bebeluși la seniori.
- Fizioterapeutul pe care îl alegeți trebuie să fie o persoană empatică, să fie atent la stările pe care pacientul le aduce în cabinet, dincolo de stările fizice. Atunci când pacientul trece printr-un moment dificil emoțional este esențial să se adapteze programul de exerciții, astfel încât să le poată face. Lipsa de empatie și insistarea cu programul obișnuit pot provoca chiar dezechilibre pentru cel care are nevoie de ajutor.
- O altă distincție importantă pe care suntem invitați să o facem este schimbarea perspectivei cu privire la durere. De multe ori, pacienții refuză să apeleze la specialiști pentru că ei consideră durerea ca fiind dușmanul lor, încearcă să o ignore, să o anuleze până în punctele în care situația se agravează. Este bine să înțelegem că durerea nu este dușmanul nostru, este un prieten care ne atrage atenția că organismul nostru trece printr-o situație pe care trebuie să o adresăm unui specialist. Este semnalul de alarmă care ne anunță că ceea ce făceam până în acel moment este dăunător pentru noi.
- Una dintre problemele cel mai des întâlnite și pentru care oamenii apelează la fizioterapie sunt durerile la nivelul coloanei. Există activități pe care le facem automat, de care nu suntem conștienți, dar care ne afectează în mod semnificativ. De exemplu, simplul stat pe scaun sau modul în care ne trezim dimineața sunt acțiuni care dictează starea de bine a coloanei. Este important ca atunci când suntem așezați să ne luam pauze o dată la 45 de minute, pauze în care să ne plimbăm, să facem câteva întinderi. O categorie foarte des afectată o reprezintă persoanele care petrec mult timp la volan. Tendința de a sta în mod dezechilibrat în mașină, cu cotul pe portieră, de exemplu, ne afectează în timp calitatea posturii și durerile nu întârzie să apară. Chiar dacă anumite poziții par a fi relaxante, adevărul este ca este o iluzie extrem de dăunătoare pe termen lung. Și atunci când ne ridicăm din pat este extrem de important să nu o facem brusc. Atunci când ne ridicăm direct, nu pe partea laterală cum este recomandat, traumatismul la nivelul coloanei este de neignorat, mai ales că se întâmplă zilnic.
- Fizioterapia este indicată și în cazul afecțiunilor asociate grave, de tipul bolilor oncologice. În aceste cazuri trebuie să ținem cont că este nevoie de o atenție specială.
Dincolo de toate, este bine să nu uităm că fizioterapia nu este doar un cumul de proceduri și masaje menite să înlăture simptomul. Este o terapie educativă care ne oferă ocazia să ne rescriem anumite gesturi și obișnuințe ce se dovedesc extrem de dăunătoare.