- Ar încetini îmbătrânirea.
- Ar avea efect antibacterian.
- Ar preveni instalarea bolilor și ar vindeca dintre cele mai grave.
Care este oare adevărul din spatele acestor mituri? Beneficiile asociate apei alcaline sunt reale sau nu? Cu siguranță, majoritatea a auzit recomandarea consumării apei alcaline sau, mai popular, apa vie. Afirmațiile se bazează pe faptul că apa simplă, trecută printr-un aparat de ionizat, devine bazică, crescându-și pH-ul de la valoarea de 7, la orice altă valoare, mai mare decât aceasta (7,5, 8 sau chiar mai mare). Însă o caracteristică specifică apei este că aceasta, în forma ei naturală, tinde să:
- Își păstreze pH-ul neutru.
- Să devină bazică de la sine.
- Să se acidifieze.
- Să păstreze pH-ul în funcție de poziția geografică a țării de origine.
Totul se datorează modului de grupare a moleculelor apei care, în cazul celei alcaline, o fac să fie absorbită mai ușor de țesuturi. Asta însă DOAR în cazul în care organismul tău are un dezechilibru. Însă oamenii cumpără și folosesc apa alcalină, fără să cunoască prin analize medicale dacă este nevoie de neutralizarea acidității.
Mitul apei alcaline
Se afirmă că aparatele de ionizat casnice ar separa electric hidrogenul de oxigen și astfel ar alcaliniza apa. Însă apa de la catod ar trebui să fie separată de cea de la anod ca să nu se amestece, ceea ce nu se poate întâmpla într-un unic recipient. Iar apa ajunge pentru consum într-un unic recipient. În continuare, dacă vă amintiți, sucul gastric din stomacul nostru este mai acid decât acidul sulfuric din bateria mașinii – având un pH mai mic de 2. Reducerea acidului gastric în cazul persoanelor sănătoase, care nu suferă de surplus, nu reprezintă un beneficiu, ci poate cauza chiar probleme. Stomacul are nevoie de acid pentru a neutraliza bacteriile și alți agenți patogeni nedoriți, astfel încât aceștia să nu treacă în fluxul sangvin. Aciditatea este, de asemenea, esențială pentru a digera în mod adecvat proteinele. Deci, mai departe, în organismul nostru nu ajunge nimic bazic. Așadar, unde sunt beneficiile apei alcaline?
Apoi, pH-ul unui organism nu este o valoare generală. Urina are un pH de 5-6, pielea are un alt pH, iar sângele are un pH în jur de 7,4, menţinut în limite foarte stricte de către aparatul respirator şi de rinichi. Dacă vorbim de pH-ul sângelui, şi acesta poate fi măsurat foarte precis de o analiză numită echilibrul acido-bazic. Ca să mențină alcalinitatea, neutralizând acizii din sânge, corpul extrage mineralele stocate în organele noastre și în oase.
Un organism foarte alcalinizat nu poate funcționa sănătos
Aproape toate funcțiile de bază ale organismului își întrerup activitatea normală, atunci când pH-ul suferă un dezechilibru. Deci nici mai acid, nici mai alcalin decât cel neutru, adica 7. Testarea nivelului propriu de pH al organismului se poate realiza în mod regulat, folosind o hârtie de turnesol în salivă sau urină, la prima oră a dimineții, fără să fi consumat înainte mâncare sau apă. Nu cheltuiți pe aparate minune și nici nu consumați apă alcalină fără să discutați cu un medic specialist despre afecțiunile care ar necesita un astfel de consum. Consumul pe termen lung de bicarbonat de sodiu sau de apă alcalină vă pune viaţa în pericol prin dereglări de metabolism. Un pH prea mare poate duce la o afecțiune numită alcaloză metabolică. Există alimente și suplimente nutritive care corectează gradul mare de aciditate, însă tot la recomandarea unui medic este bine să le folosiți. Suplimentele nutritive nu substituie o alimentaţie completă şi se prescriu doar când este nevoie de ele.
Zenyth îți recomandă BioGreens, superfood cu plante verzi, alge și germeni. BioGreens este un excelent alcalinizant, detoxifiant și energizant. BioGreens este disponibil pe site-ul zenyth.ro (Zenyth cu Y) și în farmaciile și magazinele naturiste partenere.