Știm că frumusețea vine din interior și că vârsta cronologică este doar un număr. Și mai știm că fiecare dintre noi avem vârsta pe care ne-o dorim, vârsta pe care o simțim în interior. Desigur, acestea sunt adevăruri doar într-o oarecare măsură. Dacă prin comportament sau atitudine pozitivă la adresa vieții putem masca vârsta cronologică sau chiar pe cea biologică, vârsta metabolică nu poate fi mimată. Ea este rezultatul atât al trecerii timpului, cât și al modului în care am ales, mai mult sau mai puțin sănătos, să ne petrecem timpul.
Datorită avansării medicinei, îmbunătățirii condițiilor de muncă și de trai în general, speranța de viață a omului modern a crescut. Astfel, bătrânețea nu mai începe, ca în trecut, de la 55-60 de ani, ci undeva pe la 75 de ani. Ba, mai mult, există diferențe de percepție între sexe sau chiar culturi diferite, cu privire la bătrânețe. Pentru unele femei, bătrânețea începe chiar de la 28 de ani – de când apar primele semne ale trecerii timpului, primele riduri, schimbarea texturii pielii, sau din momentul în care își dau seama că au ajuns la aceeași atitudine sau viziune de viață cu cea a mamelor lor. Bărbații, pe de altă parte, încep să simtă bătrânețea, de cele mai multe ori, când apar problemele asociate potenței. Din punct de vedere cultural, există țări, precum Suedia, în care începutul bătrâneții este perceput după vârsta de 34 de ani, în timp ce pentru greci, de exemplu, bătrânețea își are debutul după 60 de ani.
Cum prelungim tinerețea cu remedii naturale?
Indiferent de modul în care este percepută, unele lucruri sunt certe. Dr. Ruxandra Constantina ne spune că procesul de îmbătrânire începe în interiorul organismului, mult înaintea semnelor vizibile la exterior, încă de la 20 de ani. Moștenirea genetică are un puternic cuvânt de spus. Ce ne îmbătrânește? În afară de trecerea timpului, stresul, alimentația nesănătoasă, poluarea, suferințele de ordin emoțional ne consumă suplimentar organismul și grăbesc procesele de îmbătrânire. Acestea fiind spuse, abordarea unui stil de viață echilibrat, a unei alimentații complexe, din surse sănătoase este principala soluție pe care o avem, cu ușurință, la dispoziție. Suplimentele alimentare naturale sunt o soluție pe care trebuie să o avem în vedere, alimentele la care avem acces, mulți dintre noi, neputând să ne ofere necesarul de substanțe nutritive. Teoretic, este bine să apelăm la suplimente după vârsta de 40 de ani, atunci când organismul începe să aibă dificultăți în a asimila substanțele de care are nevoie. Din alt punct de vedere, este important să apelăm la ajutorul suplimentelor dacă, în urma analizelor și consultului de specialitate, sunt sesizate anumite carențe ce nu pot fi rezolvate prin alimentație.
Atenție! Este necesar să alegeți suplimente de bună calitate, suplimente naturale sau obținute din surse naturale. Un supliment de proastă calitate se poate dovedi chiar dăunător, mai ales consumat pe perioade lungi de timp.
Detoxifierea periodică – soluție antiaging la îndemâna oricui
Dr. Ruxandra Constantina subliniază importanța alimentației în amânarea sau accelerarea procesului de îmbătrânire. Curele periodice de detoxifiere sunt o soluție foarte bună pentru a restabili echilibrul în organism, iar primăvara este momentul propice. Profitați de verdețurile acestui anotimp, în salate sau mâncare ce nu implică procesări termice foarte dure: urzici, ștevie, untișor, leurdă, spanac, ceapă și usturoi verde. Astfel, îți asiguri necesarul de vitamine și minerale, dar și de fibre.
- Moderația este mereu soluția ideală. Evitați să mergeți pe mâna promisiunilor pseudo-specialiștilor ce propun cure de detoxifiere cu clisme, laxative și alte soluții agresive.
- Detoxifierea trebuie să fie făcută în mod inteligent – 1 zi sau 2 pe săptămână, țineți o dietă verde, vie. Produsele pe bază de germeni de orz sau grâu verde sunt o suplimentare ideală.
- Pe lângă verdeața de primăvară, varza albă, varza roșie și conopida conțin importante substanțe cu rol antioxidant și detoxifiant.
Vârstele feminității și soluțiile pentru a fi în formă excelentă
- Pubertatea și adolescența: Este o perioadă plină de schimbări și este trăită uneori cu dificultate. Aspectul fizic începe să fie important. Din cauza modificărilor hormonale și corporale, imaginea devine și o sursă de suferință. Furtunile hormonale specifice vârstei sunt agravate de consumul anumitor tipuri de carne cu conținut mare de hormoni: carnea de pui, porc, vită și chiar lactate. Există anumite tulburări care pot afecta dezvoltarea ulterioară dacă nu sunt diagnosticate la timp. Părinții trebuie să acorde o atenție sporită și să consulte medicul în caz de: tulburările menstruale, sindrom premenstrual foarte accentuat, dureri foarte puternice, hemoragii, lipsa menstruației. Pentru ameliorarea simptomelor și pentru reechilibrarea organismului, medicul poate recomanda suplimente alimentare naturale sau remedii din plante. Și tratamentul acneei poate fi abordat natural, însă tot sub supraveghere medicală. Anumite plante au efecte pe plan hormonal si riști apariția unor dezechilibre. Acneea este o problemă și pentru fete și pentru băieți. Varianta ideală de tratament implică lucrul în echipă, între medicul apifitoterapeut și medicul dermatolog. Tot în această perioadă apar și tulburările alimentare. Presiunea șablonului social trimite adolescentele către cure drastice de slăbire. Implicațiile curelor sunt riscante și, pe termen lung, pot provoca chiar infertilitatea și depresia.
- Femeia la 30-40 de ani. Este momentul în care se trăiește a doua tinerețe, o perioadă a maturității, a echilibrului, dar și a nevoii de dragoste și romantism. Pentru femeile care își doresc să rămână însărcinate în această perioadă, având în vedere că fertilitatea este ușor în declin, apare nevoia apelării la fertilizările arficiale. Tot în acest interval, pentru multe doamne și domnișoare apar diverse tulburări hormonale, tulburări menstruale, schimbarea nevoilor alimentare și a apetitului, tendința către îngrășare și un mai mare nivel al anxietății. Controlul medical endocrinologic este absolut necesar. Puterea organismului de a se apăra împotriva radicalilor liberi scade, la fel și producția colagenului, esențial în păstrarea aspectului tânăr al pielii. Alegeți cu grijă suplimentele pe bază de colagen și consumați surse naturale de gelatină: piftia, supa de oase etc. Tot în această perioadă apar problemele de circulație, ne confruntăm cu problema picioarelor umflate și fragilitate capilară. Ideală în această perioadă este suplimentarea dietei cu Vitamina C și resveratrol. Suplimentele pe bază de acid hialuronic și colagen ajută la refacerea structurii pielii din interior și la stoparea deshidratării pielii.
- Femeia la 40-50 de ani. Ruxandra Constantina descrie acestă perioadă ca fiind una a siguranței și a încrederii în propria persoană. Mișcarea este foarte importantă pentru menținerea sănătății la acestă vârstă. Mersul pe jos, plimbările în aer liber sunt varianta cea mai sigură și ușoară de a face mișcare. Pentru cei care aleg sălile de sport, prezența unui antrenor este foarte importantă. Sportul nesupravegheat poate agrava anumite probleme de sănătate. Tot aceasta este perioada în care începe premenopauza, iar ciclul comportă diverse dereglări. Există extracte naturale care pot amâna instalarea menopauzei – zmeur, trifoi roșu, traista ciobanului etc.
- Femeia după 50 de ani. Avantajul acestei vârste este că înveți să te pui pe tine pe primul loc și să ceri iubirea de care ai nevoie. După 50-55 de ani se instalează menopauza. În timp ce pentru unele doamne trecerea la această nouă etapă este făcută fără niciun simptom, pentru altele apar insomniile, anxietatea, neliniștea și chiar palpitațiile. Există însă remedii care ne pot ține sub control simptomele menopauzei. Important este să nu privim menopauza ca pe o patologie.
- Femeia după 60 de ani. Degradarea organismului este, în acest punct, mai vizibilă. Mișcarea rămâne importantă, însă alimentația trebuie să suporte câteva modificări. Dacă până acum alimentația sănătoasă cuprindea câte puțin din toate, după 60 de ani, este important să scădem conținutul de carne și proteină animală și să ne axăm pe o dietă ovo-lacto-vegetariană.
Important!
- Celulita ne ridică probleme indiferent de greutate sau de sex. Stilul de viață este cel mai important. Stresul, alimentele procesate, consumul excesiv de dulciuri și lipsa mișcării duc la apariția acestei probleme inestetice. SuperOxid Dismutaza și colagenul nu trebuie să lipsească din ritualul de îngrijire a pielii mature. O.D. & Collagen Complex de la Zenyth ajută la menținerea sănătății pielii, îmbunătățirea elasticității și aspectului pielii. Consumul de apă cu lămâie și ghimbir ajută în ameliorarea celulitei și în drenarea sistemului limfatic. Resveratrolul și, în general, alimentația bogată în antioxidanți este indicată. Masajele nu pot elimina celulita, dar aduc îmbunătățiri ale aspectului pielii.
- Nu există o vârstă indicată pentru utilizarea cremelor de față. Totul depinde de nevoile organismului nostru și de factorii de mediu la care suntem supuși. O piele cu tendințe de uscare are mult mai multă nevoie de hidratare, de la vârste mai mici. De asemenea, viața în medii poluate ne determină să folosim diverse creme cu rol de protecție împotriva radicalilor liberi.
- Chiar dacă sună deja ca un clișeu, consumul de apă este una dintre cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a trece cu grație de testele înaintării în vârstă. Ceaiurile nu țin loc de apă și nu pot fi consumate pe perioade nedeterminate. De exemplu, chiar dacă ceiaul verde este un foarte bun antioxidant și energizant, nu poate fi consumat mai mult de 3-4 săptămâni. De asemenea, nu este recomandat să fie consumat după masă pentru că duce la scăderea absorbției de calciu și fier.
Dr. Ruxandra Constantina: ”Iubiți-vă așa cum arătați și simțiți-vă bine în propria piele!”