Coronavirus, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Dieta și suplimentele în pandemie

Autor:

Anul acesta, Postul Crăciunului se suprapune cu perioada pandemiei. Fie că ținem post, fie că nu, fiecare dintre noi se gândește cum să își organizeze mai bine dieta, ce suplimente să ia, astfel încât să treacă cu bine peste perioada pandemiei. Alături de Simona Dragomir, la Ziarul de Sănătate, vine Cristian Mărgărit, consultant nutriție și fitness, pentru a aduce un plus de lumină în toată această poveste a îmbinării dietei cu suplimentele alimentare.

Vezi toate articolele despre:
coronavirusquercetinăseleniuvitamina Cvitamina Dzinc

Pentru a viziona întreaga emisiune, ce îl are ca invitat pe Cristian Mărgărit, puteți accesa materialul video de mai sus. Veți afla astfel, printre multe altele, care sunt cele mai importante 5 suplimente pe care este bine să ne asigurăm că le avem în casă pe timp de pandemie, care sunt analizele pe care este bine să le facem și cum putem doza echilibrat suplimentarea pentru a extrage toate beneficiile, atât în prevenție, cât și în tratare.

Iată doar câteva idei pe care este bine să le reținem!

  • Perioada sărbătorilor, care se apropie cu pași repezi, era oricum o perioadă dificilă, intensă, plină de stimuli. Suprapunerea cu perioada pandemiei face lucrurile încă și mai complicate. Este bine ca, în toată această perioadă, să evităm să ne refugiem în alcool sau în carbohidrați și să alegem să ne detensionăm mai degrabă prin mișcare și odihnă. Excesul de alcool este în strânsă legătură cu scăderea sistemului imunitar. După cum am observat, de cele mai multe ori, după o noapte pierdută, asociată și consumului de alcool, suntem mai predispuși să dezvoltăm o răceală.
  • Postul ne oferă o ocazie sănătoasă de detoxifiere a organismului, asta dacă respectăm o dietă care să nu includă elemente procesate, menite să înlocuiască carnea sau brânza. Este important să încercăm să consumăm grăsimi bune, din semințe și uleiuri sănătoase, și să ne luăm necesarul de proteine din ciuperci, fasole, sau alte proteine vegetale. Caloriile goale, indiferent de gust, nu vor face decât să ne încarce organismul fără a avea un beneficiu nutrițional pentru noi.
  • Una dintre cele mai importante vitamine, atât în prevenție, cât și în tratament, este vitamina D. Persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D sunt mult mai predispuse la a face forme mai grave ale infectării cu COVID-19, după cum ne arată studiile. În ceea ce privește necesarul de vitamina K2, avem posibilitatea de a o lua din alimentație. Cruciferele, kale, spanacul, frunzele de nap, varza de Bruxelles, broccoli, sparanghelul, salata verde, varza murată, boabele de soia, murăturile sunt doar câteva dintre sursele naturale de vitamina K. În caz contrar, putem alege un supliment de vitamina D care include și vitamina K2.
  • Există o largă discuție despre când este bine și când este contraindicat să luăm suplimentele. Există și multe mituri în acest sens. De exemplu, contrar credinței generale, vitaminele nu dau insomnie sau agitație, așa că le putem lua liniștiți și seara. De asemenea, vitaminele legate de imunitate nu au legătură cu creșterea poftei de mâncare. Este un mit.
  • Dincolo de vitamina D, un top al celor mai importante suplimente pentru sistemul imunitar cuprinde, pe locul 2, și vitamina C, o vitamină ce trebuie luată cu precauție doar în cazul persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică. În ceea ce privește suplimentarea cu zinc, recomandarea este de a merge pe o doză mai conservatoare, cel mult 30 mg pe zi. Consumul de fructe de mare și pește ne poate ajuta în asigurarea naturală a necesarului de zinc. Tot fructele de mare sunt o bună sursă și de seleniu, alături de nucile de Brazilia. Studiile au arătat că seleniul susține imunitatea și reduce reacțiile inflamatorii.
  • Quercetina este un alt supliment natural pe care îl putem lua cu încredere, atât pentru prevenție, cât și pentru tratament. Studiile au arătat că quercetina previne instalarea virusului în organism și multiplicarea lui în interiorul corpului, de îndată ce s-a instalat.
  • În ceea ce privește analizele, nu există teste specifice care să indice nivelul de funcționare al sistemului imunitar. Pentru persoanele cu boli autoimune este important ca, împreună cu medicul curant, să se analizeze nivelul anumitor vitamine și minerale pentru a avea un mai bun control al dozajului.
  • Deși nu este prima dată când spunem acest lucru, nu este niciodată redundant: imunitatea începe în intestin. Consumul de probiotice și prebiotice este extrem de important. Dacă probioticele le putem lua și natural, prin alimentație, din murăturile în saramură sau produse fermentate de tipul chefirului, prebioticele vin din consumul de fibre. Cazul persoanelor care tolerează cu greu fibrele este destul de rar întâlnit. Și aici este bine să evităm alcoolul sau zahărul, ambele fiind recunoscute pentru efectul lor de distrugere la nivelul florei intestinale.
  • Dincolo de toate acestea, este bine să respectăm regulile de igienă, să purtăm masca, să menținem izolarea și distanțarea atunci când este posibil. Da, niciuna dintre aceste măsuri nu ne garantează protecția 100%. Cumulul acestor măsuri de prevenție ne ajută însă, în mod evident, mai mult decât nerespectarea lor.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
coronavirusquercetinăseleniuvitamina Cvitamina Dzinc
Articolul anterior
Ce faci dacă te-ai accidentat când faci sport?
Articolul următor
Puterea interioară îți modelează destinul
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CoronavirusTrăiește sănătos cu SimonaVideo