Pe oricine ai întreba îți va povesti cu lux de amănunte cel puțin un moment dureros în care a simțit pe pielea lui efectul pe care minciuna îl are într-o interacțiune. Desigur, își va aduce aminte mai puțin alte momente în care a fost la rândul lui protagonistul și regizorul unui scenariu ce are mai puțin legătură cu realitatea exterioară decât are cu cea interioară.
Tendința de a modifica realitatea pentru a fi în avantajul nostru este ceva ce putem observa, de multe ori, chiar de la copii și vom constanta că este în foarte strânsă legătură cu teama de pedeapsă, de consecințe de orice fel, fie că vorbim despre pierderea unui beneficiu, a unei relații, a unei imagini despre sine sau despre cei din jur. De asemenea, unele dintre cele mai fine și elaborat construite minciuni sau înșelăciuni sunt cele pe care le aplicăm propriei persoane, cele care ne protejează, mai mult sau mai puțin conștient, la rândul lor, de realitate.
Prin urmare, de ce simțim nevoia să modificăm realitatea prin minciuni sau înșelăciuni? Ce se află în spatele unei astfel de decizii și cât este de conștient un astfel de demers? Care sunt beneficiile pe care le aduce minciuna? Ce facem când minciuna devine patologică?
Acestea sunt subiectele pe care le veți putea urmări abordate pe larg în cadrul emisiunii Luana Show, alături de Puiu Eduard, psiholog clinician. Pentru a face acest lucru, accesați materialul video de la începutul acestui articol!