Oboseala pe care o simțim iarna o punem pe seama tiroidei sau nu? Ne spune Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog și cercetător științific în cadrul Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon“ din București, invitata Simonei Dragomir la Ziarul de Sănătate.
Pentru a avea acces la toate informațiile disponibile în cadrul emisiunii, vă invităm să urmăriți materialul video de mai sus.
O dereglare în secreția hormonilor tiroidieni își face simțită prezența la nivel general, nu doar în ceea ce privește termoreglarea și gestionarea nivelului de energie.
Ce ar trebui să ne atragă atenția și să ne trimită la medic?
Simptomele sunt diferite în funcție de hipo și hipertiroidie și sunt în mare parte în oglindă.
În caz de hipotiroidie ne confruntăm cu:
- Oboseală – lucruri pe care le făceam de obicei cu lejeritate devin dificile.
- Suntem mai înceți și în vorbire și în gândire.
- Intoleranță la frig.
- Apare pielea uscată, problemă care iarna este și mai greu de gestionat.
- Probleme de tranzit.
- Probleme de ciclu menstrual.
- Încetinirea bătăilor inimii.
- Acumularea de lichid in pericard etc.
- Creșterea în greutate este de obicei o consecință a retenției de apă și mai puțin o clasică acumulare de grăsime.
În hipertiroidie avem de-a face cu:
- Intoleranță la căldură.
- Metabolism accelerat.
- Diminuarea puterii de concentrare, îți fuge mintea de la una la alta.
- Tulburări de ciclu menstrual.
- Accelerarea ritmului cardiac.
- Hiperactivitate etc.
Analizele în problemele tiroidiene
Analizele de bază pentru identificarea problemelor tiroidiene, decontate de casa de asigurări, sunt TSH și FT4. Este important de luat în calcul că în perioada toamnă-iarnă, hormonii sunt ușor diferiți ca secreție față de perioada verii. Iarna este mai riscant să pui diagnosticul de hipotiroidism doar din valorile puțin crescute ale TSH-ului. De asemenea, este bine de știut că analizele se interpretează de către medic ținând cont și de vârsta pacientului. Metabolismul unui bătrân va fi clar mai lent decât al unui adolescent. Ceea ce pentru un tânăr poate indica o stare de boală, pentru un bătrân va indica o stare de normalitate.
Suplimente de susținere a tiroidei
Dincolo de tratamentele cu hormoni tiroidieni de sinteză – tratament realizat exclusiv sub îndrumare medicală – suplimentele alimentare își dovedesc încă o dată rolul de ajutor natural în menținerea funcționării normale a tiroidei:
- Vitamina D este importantă în menținerea sănătății tuturor și cu atât mai mult în cazul persoanelor care suferă de tiroidită autoimună. Studiile au indicat legături între bolile autoimune și deficitul de Vitamina D.
- Seleniul este un micronutrient necesar în păstrarea funcției tiroidiene. La fel și magneziul, un mineral important cu rol în transformarea hormonului tiroidian T4 în T3.
- Ashwagandha este o plantă adaptogenă care a fost folosită de secole în India pentru proprietățile sale medicinale. Ajută în afecțiunile tiroidiene prin gestionarea răspunsului organismului în fața stresului. În plus, poate fi benefică pentru persoanele care suferă de hipotiroidism, având ca efect o ușoară creștere a nivelului hormonilor tiroidieni.
- Iodul este poate cel mai recunoscut ca având legătură cu funcționarea tiroidei. De obicei, alimentația noastră și sarea iodată ne asigură necesarul zilnic. Utilizarea suplimentelor de iod se face doar sub îndrumare și recomandare medicală.
Persoanele care au probleme tiroidiene este indicat să își repete analizele de 2 ori pe an, sugestia este ca momentul analizelor să coincidă cu schimbarea de la perioada rece la cea caldă și invers. Astfel, medicul poate crește sau micșora doza mult mai precis, ținând cont și de modificările anotimpurilor.