De multe ori confundăm o simplă răceală cu sinuzita, deoarece ambele au manifestări asemănătoare și prezintă aceleași indicii, cum ar fi nas înfundat, febră, dureri de cap, însă durata de manifestare este diferită în ambele cazuri, iar sinuzita se dezvoltă în urma unei răceli netratate la timp.
Cum ne dăm seama că este vorba despre o sinuzită, cum putem să o tratăm și mai ales cum diferențiem o răceală de sinuzită, aflăm de la invitata Simonei Dragomir la Hello Sănătate TV, dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL.
Cum prevenim răceala?
În primul rând, este recomandat să fim atenți și să evităm să ne îmbolnăvim. Iar prevenția implică să avem grijă de noi, inclusiv să nu ieșim afară dezbrăcați nici pentru doar câteva minute pentru că astfel putem cel mai ușor să răcim.
De asemenea, să avem în vedere și să nu neglijăm nici cel mai mic simptom de răceală, pentru că cele mai frecvente complicații ale infecțiilor la nivelul sinusurilor survin în urma unei banale răceli. Simptomele ce însoțesc răceala, de obicei, încep să se amelioreze după aproximativ 5-7 zile. În cazul sinuzitei, în schimb, simptomele durează mai mult și după 7 zile se agravează, de aceea examenul clinic este foarte important în stabilirea diagnosticului exact.
Care sunt manifestările în cazul virozei respiratorii?
În momentul în care se manifestă răceala avem febră moderată, ne doare capul, nas înfundat, dureri musculare, nu putem respira, avem secreții nazale apoase (rinoree apoasă), practic este o infecție virală respiratorie, cauzată de virusuri, diferite de cel al gripei.
Transmiterea răcelii se face prin răspândirea directă a virusului ca urmare a contactului direct cu obiectul infectat, prin atingere sau prin tuse și strănut. Perioada în care se manifestă răceala este între 5-10 zile, timp în care se și vindecă.
Ce este sinuzita?
Sinuzita reprezintă o complicație a răcelii netratate, ce apare ca urmare a inflamării mucoasei nazale, prin pătrunderea aerului poluat și implicit a altor bacterii (infecția bacteriană) în sinusurile deja inflamate. În cazul sinuzitei cronice, simptomele pot persista de la 4 săptămâni până la 3 luni, iar în cazul sinuzitei acute pot dura de la 12 săptămâni și chiar ani de zile, fiind greu de tratat și de identificat cauza (rinosinuzita acută virală, catarală și mucopurulentă).
Indiferent de formă, sinuzita acută sau cronică este dureroasă și destul de des întâlnită.
Simptomele în cazul sinuzitei sunt asemănătoare răcelii, cum ar fi febră, nas înfundat, dureri mari de cap, de urechi, de dinți, ochi umflați, tuse persistentă, congestie nazală cu mucus de consistență groasă, umflarea ganglionilor limfatici la nivelul gâtului.
Tratarea virozelor și a sinuzitelor
În viroze, în primul rând trebuie să luptăm noi cu virusul, de aceea este recomandată întărirea imunității prin administrarea suplimentelor naturale, în special a vitaminelor, cum ar fi: vitamina D, vitamina C, zinc, quercetin, seleniu, bineînțeles sub îndrumarea unui medic specialist. Apoi antivirale, antiinflamatoare, iar în fazele avansate – antibiotic.
De asemenea, folosirea spray-urilor nazale care decongestionează căile nazale ajută foarte mult în eliminarea mucusului și restabilirea respirației normale.
Hidratarea, odihna, evitarea aerului poluat, a prafului ajută foarte mult în recăpătarea sănătății.
Ce poți afla din această emisiune?
- Ce sunt răcelile?
- Ce este sinuzita?
- Cum se manifestă o răceală?
- Cum se manifestă sinuzitele?
- Cum diferențiem o răceală de sinuzită?
- Ce metode de tratament avem la dispoziție? În ce cazuri se ajunge la metode chirurgicale?
- Putem preveni sinuzita? Care sunt obiceiurile corecte pe care le putem implementa, pentru a „ieși în întâmpinarea” sinuzitei?
Vă invităm să urmăriți emisiunea Simonei alături de invitata sa, dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL.
Linkul îl regăsiți la începutul articolului.
Vizionare plăcută!