Medicină funcțională, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Prof. John Ionescu: Abordarea metabolică a bolilor cardiovasculare – VIDEO

Autor:

Aproximativ 17,9 milioane de persoane mor an de an din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând un procent de 32% din totalul deceselor din întreaga lume. De aceea, se impune să ne informăm corect cu privire la prevenția și tratarea acestor boli. Pentru a dezbate acest subiect îl avem invitat, alături de Simona Dragomir, pe Prof. John Ionescu, fondatorul și directorul Clinicii Speciale de Dermatologie și Medicină a Mediului din Neukirchen, Bavaria.

Vezi toate articolele despre:
Boli de inimăcancercardiologie metabolicăcarnitinăCell Energymagneziuprof. John Ionescurecomandare

Hello Sănătate TV: Hello Sănătate! Bine v-am regăsit la Trăiește sănătos! Astăzi vom avea un invitat special, un subiect special, abordarea metabolică a bolilor cardiovasculare și alături de noi, abia sosit din Germania, este domnul profesor John Ionescu. Mă bucur să vă revăd, domnule profesor!

Prof. John Ionescu: Mulțumesc de invitație, mă bucur să revăd colegii de la Zenyth și pe dumneavoastră.

Hello Sănătate TV: Și abia așteptăm să aflăm lucruri interesante, pentru că știu că veniți cu lucruri importante. Întâi de toate vreau să îl cunoaștem mai bine pe domnul profesor. Vă reamintesc, domnul profesor John Ionescu este fondatorul și directorul științific al Clinicii Speciale de Boli Alergice, Dermatologice și de Mediu din Neukirchen, Bavaria, cu activități didactice anterioare la Capital University of Integrative Medicine, din Washington DC, la Donau University Krems, din Austria, și la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, din București. Și să spunem, domnule profesor, că sunteți coordonator actual al seminariilor de medicină integrativă, sub egida UMF „Carol Davila“ și a Colegiului Medicilor din România. Iată o carte de vizită extrem de impresionantă. Știu că aveți foarte multe cazuri rezolvate și sunteți renumit în întreaga lume, iar eu sunt mândră să vă am din noi astăzi invitat în studioul nostru aici, la Hello Sănătate. Încercăm să aflăm ce noutăți doriți să ne prezentați dumneavoastră astăzi, în abordarea aceasta integrativă a bolilor cardiovasculare pentru că, aici este noutatea, din nefericire rămân principala cauză a mortalității la nivel mondial. Și atunci, v-aș întreba, domnule profesor, ce arată statisticile actuale și nu doar statisticile actuale, cumva cu proiecție în următorii 10 ani, privind morbiditatea din cauza bolilor cardiovasculare, pentru că aici avem o mare problemă.

Prof. John Ionescu: Vă dau dreptate. Din punct de vedere statistic, bolile cardiovasculare reprezintă în continuare cauza numărul 1 a morbidității în întreaga lume. Deci circa 50% din toate decesele înregistrate în lume sunt într-o legătură bine definită cu bolile cardiovasculare. Din păcate, și aici avem o primă, să îi spunem așa, schemă, care este editată de Organizația Mondială a Sănătății, care ne arată această împărțire și rolul nefast pe care îl joacă aceste maladii în morbiditatea întregii planete. Mai trist este însă faptul că dacă analizăm evoluția acestor boli pe plan mondial, cea mai puternică statistică și de prezentare a acestor boli, de referință pentru aceste boli o găsim pe continentul euro-asiatic, așa cum vedem și în imaginea pe care am adus-o cu mine și în zonele centrale din Africa. În zonele europene și în America, statisticile s-au mai îmbunătățit în ultimii ani, însă pe glob, aceste maladii rămân cauza principală a decesului, aspect foarte bine documentat statistic. Mai trist este însă că statisticile actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății ne arată, în ciuda progreselor medicinei contemporane, o creștere a acestor maladii în următorii 10 ani. Și acest grafic ne arată că tocmai maladiile cardiovasculare cu roșu, sus, arătate în acest grafic, nu scad, dimpotrivă cresc cam cu 25%, înregistrăm o creștere de circa 25% a morbidității prin aceste boli.

Hello Sănătate TV: Ceea ce nu este bine deloc.

Prof. John Ionescu: Nu este bine deloc și ne punem întrebarea cum este posibilă o astfel de evoluție în contextul progresului…

Hello Sănătate TV: Progresului tehnologic și al medicinei.

Prof. John Ionescu: Tehnologic, medical, da și al cercetării medicale și a sumelor imense investite în cercetarea medicală privind bolile cardiovasculare. Deci ca să spunem așa, suntem într-o dilemă. De unde provine această creștere continuă a bolilor cardiovasculare?

Hello Sănătate TV: Cred că ar fi bine să ne enumerați, domnule profesor, principalii factori de risc pentru aceste boli enorm răspândite, iată, la nivel mondial. Cum se ajunge la apariția aterosclerozei?

Prof. John Ionescu: Nu numai a aterosclerozei, dar și a insuficiențelor cardiace și în final la cele mai neplăcute evenimente de genul infarctului miocardic sau de genul accidentului vascular cerebral care, bineînțeles, fac parte din contextul general al bolilor cardiovasculare. Drept cauză generală aș putea menționa în primul rând schimbarea lifestyle-ului, modului de viață al populației din ultimii 50-60 de ani.

Hello Sănătate TV: Și acum să vedem cât ține de noi, ce putem face, pentru că știm anumite lucruri, dar nu prea le putem schimba.

Prof. John Ionescu: Așa este. Ceea ce se remarcă în primul rând este o creștere dramatică a fenomenului de hipertensiune arterială care este, bineînțeles, unul dintre factorii principali ce conduc la maladiile cardiovasculare și drept cauză finală a morbidității. Această creștere a tensiunii arteriale o vom lămuri pe parcurs, care sunt mecanismele care conduc la această creștere, care conduc la îngroșarea sau astuparea vaselor coronariene și în general a dereglării circulației în corp, dar pe lângă hipertensiunea arterială pe care o cunoaștem drept cauză principală pentru această statistică nefastă. Această hipertensiune se asociază cu niveluri crescute ale lipidelor circulante, ale lipidelor sangvine. Există, cum știm cu toții, o teorie a rolului colesterolului jucat în etiopatogenia bolilor cardiovasculare, dar care este în ultimii ani pusă sub semnul întrebării, după cum vom vedea și pe parcursul acestei discuții. În plus, ceea ce s-a schimbat radical în ultimii 50 de ani și contribuie la această predispoziție pentru boli cardiovasculare este inactivitatea fizică.

Hello Sănătate TV: Sedentarismul.

Prof. John Ionescu: Sedentarismul, exact.

Hello Sănătate TV: Iar pandemia a accentuat aceste lucruri. Am lucrat de acasă în fața laptopului, copiii au avut școală online, grădiniță făcută online.

Prof. John Ionescu: Absolut, dar dacă comparăm țăranul român de acum 80 de ani care încă lucra de dimineața până seara pe ogor, în jurul casei și așa mai departe, ca și soția sa, acest fel de viață care era caracteristic populației din România a dispărut, pur și simplu. În locul activității fizice aproape continue din timpul zilei stăm cu toții așa cum ați menționat, între patru pereți, în fața computerului, ne informăm în fiecare secundă, primim informație din toate direcțiile prin laptop sau telefonul mobil și această activitate care este obligatorie pentru sănătate pe termen lung a cam dispărut. Este extraordinar de greu de făcut, constatăm asta și la pacienții noștri din Germania, este extraordinar de greu să convingi pacientul să facă un lifestyle change, să schimbe obiceiul și să revină la o viață mai activă, este extraordinar de greu. Pur și simplu ești obligat de job-ul pe care îl ai să stai între patru pereți, să stai în fața computerului și ca atare încetinești circulația sangvină pe termen lung. Povestea asta asociată cu o nutriție necorespunzătoare crește coagulabilitatea sângelui și procesul de coagulare diseminată, fină, în fazele inițiale, dramatică în fazele finale ale bolilor cardiovasculare și ca atare, acești factori care conduc la astuparea, închiderea vaselor de sânge favorizează dramatic în ultimii 50 de ani, ca să spunem așa, apariția acestor boli. Bineînțeles că mai avem și alți factori asociați, cum ar fi consumul de tutun, deci fumatul, un binecunoscut factor de risc, o grăsime bogată în zaharuri, grăsimi saturate, sare, care și ea contribuie la așa ceva și mai este o serie de factori psihosociali, în special la persoanele în vârstă care au ieșit din viața activă profesională, izolarea față de familie, de prieteni, parcurgerea unui important număr de ani într-un azil de bătrâni favorizează, din păcate, prin această izolare psihosocială și bolile cardiovasculare. Mai avem, bineînțeles, pentru problemele legate de ateroscleroză pe care ați menționat-o inițial, desigur și factorii legați de vârstă. Cu cât avansăm în vârstă, cu atât riscul pentru ateroscleroză este mai crescut. Avem și câțiva factori genetici, markeri genetici, de genul apolipoproteinei E, de genul cisteinei și așa mai departe, care sunt transmisibili.

Hello Sănătate TV: Deci, iată, avem și o anumită predispoziție genetică…

Prof. John Ionescu: Exact, predispoziție genetică, transmisibilă familial, de la părinți la copii și pe care la pacienții noștri o putem identifica foarte bine, foarte precis, prin teste de expresie genetică pentru genele implicate, de genul genelor care controlează producția homocisteinei și genul apolipoproteinei E și pe care le putem evalua din timp, metiltetrahidrofolatreductaza este o genă extrem de importantă care se asociază frecvent cu bolile cardiovasculare, prin pierderea controlului asupra sintezei homocisteintei, cum spuneam, un alt factor decisiv și foarte important în etiopatogenia acestei boli. Mai există originea etnică, persoanele de ascendență africană sau asiatică, cum am văzut din tabelul inițial, au un risc mai mare pentru bolile cardiovasculare. Aceștia ar fi factorii generali de risc.

Hello Sănătate TV: Bun. Spuneați că sunt investiții imense făcute în terapiile moderne și, cu toate acestea, statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată această creștere continuă a morbidității, pentru următorii 10 ani, ceea ce nu este bine deloc. Am încercat puțin să explicăm acest paradox. Mă gândeam acum că ar fi important să ne spuneți ce alternative terapeutice avem, pentru că poți schimba până la un anumit punct stilul de viață modern pe care îl avem. Ce alternative terapeutice ne stau la dispoziție? Cum putem să ne ajutăm organismul?

Prof. John Ionescu: O întrebare foarte bună, mulțumesc. Pentru că, de fapt, întrebarea dumneavoastră se referă la cauzalitatea procesului de ateroscleroză, de astupare a vaselor care irigă mușchiul cardiac, dar și în general legată de procesele de trombozare și de coagulare intrabazală diseminată, de care vorbeam și pe care le întâlnim în toate cazurile de boli cardiovasculare avansate. Dacă ne referim la ceea ce ați amintit la început, procesul de ateroscleroză, și aș dori să prezint telespectatorilor cum arată un astfel de proces de ateroscleroză, așa-numita structură ateromatoasă pe care o vedem la baza acestui vas de sânge secționat crește pe măsură ce avansăm în vârstă și această creștere a ateromului este legată de un proces foarte interesant de oxidare a lipoproteinelor circulante, „low-density lipoprotein”, LDL-ului circulant.

Hello Sănătate TV: Acel colesterol rău.

Prof. John Ionescu: Colesterolul nefast, LDL „low-density lipoprotein” și care a fost foarte frumos lămurit, acest proces de oxidare, cum vedem și din această schiță pe care am adus-o cu mine, publicată într-un peer journal de mare circulație internațională, în care observăm cum LDL-ul din exteriorul vaselor sangvine odată intrat în interiorul vasului sangvin, intrat în circulație, suferă un proces de oxidare. Acest proces de oxidare care îl transformă în acest LDL oxidat tipic bolii ateromatoase are loc în prezența așa-numiților radicali liberi, cu care ne vom întâlni încă de câteva ori pe parcursul acestei discuții. Acești radicali liberi oxidează LDL-ul și se ajunge la acumularea acestui LDL în celule circulante, în monocite circulante, care preiau acest LDL oxidant și se transformă în aceste monocite și macrofage care preiau LDL-ul oxidant, se transformă în așa-numitele „foaming cells”, adică celule încărcate cu grăsimi oxidate. Tocmai aceste celule încărcate cu grăsimi oxidate formează structura centrală a ateromului, care crește până se poate ajunge la o ruptură a endoteliului vascular, cu fenomenul de infarct miocardic sau cerebral.

Hello Sănătate TV: Sau accident vascular cerebral.

Prof. John Ionescu: Accidentul vascular cerebral care conduce la exitus în atâtea și atâtea din cazuri. Continuând cu rolul acestor radicali liberi care sunt un factor extraordinar de important în inițierea oxidării LDL-ului, ne putem pune întrebarea: s-a ajuns să se recunoască rolul acestor radicali liberi care sunt în exces, apar în exces, pe măsură ce avansăm în vârstă, dar ne punem întrebarea: de unde vin acești radicali liberi, dacă dorim să facem la un moment dat o terapie cauzală?

Hello Sănătate TV: Și ce putem face să îi contracarăm?

Prof. John Ionescu: Exact. Și iată acest slide pe care l-am adus cu mine din Germania ne arată care sunt factorii principali, care sunt cei 5 factori principali care conduc la un exces de radicali liberi, notați cu ROS, „reactive oxygen species”, vedeți sus, ROS, ca într-o steluță galbenă, acești radicali ai oxigenului, de genul radicalului superoxid, de genul radicalului oxigen singlet, de genul apei oxigenate. Apa oxigenată nu e un radical, dar este extrem de oxidativă și participă la aceste procese. Acești radicali liberi sunt formați la contactul dintre corpul nostru și anumiți factori exteriori, cum ar fi infecțiile, iată în partea dreaptă a tabelului. Infecțiile care conduc prin respiratory burst, pe care îl induc, adică producerea de radicali liberi în celulele macrofage sau polimorfonucleare. Acești radicali liberi în prezența bacteriilor, ciupercilor ingerate macrofage produc o explozie de radicali liberi. Deci dacă avem infecții cronice, suntem încet-încet expuși la o boală cardiovasculară în timp, dacă nu putem elimina aceste infecții.

Hello Sănătate TV: Deci iată, de aceea este bine să tratăm la timp orice problemă apărută.

Prof. John Ionescu: Exact, să identificăm și să tratăm la timp astfel de factori colaterali care conduc în final la explozia cardiovasculară. Toxinele lipofilice pe care le vedem în dreapta sus sunt tocmai pesticidele cu care ne confruntăm și pe care nu le mai putem evita. Până acum 30 de ani era DDT-ul pe ogoarele din România. La ora actuală, în toată Europa avem glifosatul, care nu mai poate fi evitat. Câteva țări au reușit să oprească folosirea glifosatului. Nu știu care este situația în România, ce hotărâri s-au luat la nivel guvernamental, dar în Europa sunt deja câteva țări care elimină acest pesticid nefast care produce și el la rândul său cum făcea înainte DDT-ul radicali liberi, în corp. Pe lângă acestea avem toate vopselele de lemn, avem toți impregnatorii de mochete, covoare și așa mai departe sau ftalații din sticlele de plastic din care bem în fiecare zi sau din cosmeticele pe care le folosim în fiecare zi. Toate aceste structuri toxice liposolubile produc radicali liberi în corp, care ne afectează în mod negativ cronic, deci pe timp îndelungat. Mai departe, vedem în stânga sus metalele și în mijloc radiațiile, câmpurile electromagnetice. Toți pacienții care ne vin în clinică și chiar cei care vin în ambulanță cu boli cardiovasculare pentru tratament cauzal, toți acești pacienți arată o încărcare crasă cu toxine lipofilice, deci cu organotoxine de genul pesticidelor, vopselelor, ftalaților etc., dar și cu metale, cum vedem în partea din stânga sus a acestei imagini, care joacă un rol extraordinar în procesul de producere non-enzimatică, deci fără participare enzimatică a radicalilor liberi. Nu se analizează aceste aspecte când se vorbește de o patologie cronică, din păcate. Cauzalitatea nu interesează la ora actuală, interesează tratamentul simptomului, din păcate.

Hello Sănătate TV: Ne concentrăm pe simptome.

Prof. John Ionescu: Pe simptome. Deci, iată de ce nu avem rezultat pe termen lung și nu putem opri evoluția de care vorbim, tratăm simptomele în loc să tratăm cauzele.

Hello Sănătate TV: Nu eliminăm cauza.

Prof. John Ionescu: În momentul în care pacienții respectivi sunt încărcați cu metale, cum constatăm la acești pacienți, fără discuții, la testele de sensibilitate imunologică de tip 4, LTT, „lymphocyte transformation test”, ne arată foarte clar sensibilizarea la metale. Observăm concret prin eliminarea metalelor în urină, în urma unei mobilizări cu substanțe chelatoare pentru metale.

Hello Sănătate TV: Substanțe care să elimine metalele.

Prof. John Ionescu: Care să elimine metalele din țesut și care sunt terapii excepționale pentru astfel de situații.

Hello Sănătate TV: Deci, iată, măcar aici putem acționa. Facem astfel de terapii ca să eliminăm metalele.

Prof. John Ionescu: Sigur că da. Și pentru substanțele liposolubile sunt terapii moderne foarte eficiente, dar voiam să spun că persoanele încărcate cu metale și în special când aceste metale se depun în creier, în rinichi, în discurile intervertebrale și așa mai departe, aceste persoane devin ca o antenă pentru câmpurile electromagnetice. Devin ca o antenă, intră în rezonanță cu un câmp electromagnetic și în momentul când au intrat într-un câmp electromagnetic, de la un computer cu care lucrează toată ziua, cu unitatea centrală sub masă, de la discuțiile la telefon prelungite și de la antenele de tip 4G sau 5G care vor veni peste noi, se ajunge prin aceste câmpuri electromagnetice la o ionizare puternică a metalelor pe care le avem în corp, cu producere de radicali liberi.

Hello Sănătate TV: Deci, cu îmbătrânirea organismului.

Prof. John Ionescu: Cu îmbătrânirea precoce. Acesta este primul efect, dar și cu distrugeri la nivel cerebral sau cardiovascular care nu mai pot fi compensate de corp, din cauza acestei expuneri continue la factorii nocivi din jur. În fine, ultimul factor evident care este în special la persoanele mai în vârstă, care sunt supraponderale, deci excesul de lipide.

Hello Sănătate TV: Nu am spune doar persoanele în vârstă. Din nefericire copiii, domnule profesor, au probleme cu greutatea. Sunt tot mai mulți copii cu kilograme în plus.

Prof. John Ionescu: Da. Aici tocmai hrana joacă un rol extraordinar și lipsa de activitate fizică. În cadrul hranei, cum ați spus la copii, confirm această observație.

Hello Sănătate TV: Sunt tentați de fast-food, junk-food.

Prof. John Ionescu: Această hrană nediversificată, bazată în primul rând pe exces de carbohidrați, pe făinoase de toate felurile, produse de panificație, dulciuri etc. și fructe dulci, inclusiv, de la ciocolată până sucuri și băuturi dulci, tot acest exces de zaharuri se transformă în trigliceride și aceste trigliceride se depun în periferie, dar bineînțeles că și lipidele circulante cresc, valorile pot crește de la an la an și acest fenomen de obezitate și însoțit de așa-numitul sindrom metabolic, pe care îl observăm, așa cum ați spus, și la tineri, nu numai la persoanele în vârstă.

Hello Sănătate TV: Colesterol, trigliceride crescute, kilograme în plus, glicemie crescută.

Prof. John Ionescu: Exact. Șocurile de insulină, „spike-urile” de insulină cu efectele negative respective, descărcările de cortizol, toate aceste efecte formează o bază excepțională pentru aceste boli cardiovasculare.

Hello Sănătate TV: Din păcate. Acum, mă gândeam, domnule profesor, să ne spuneți cumva, concret, care sunt compușii biologici cu care operează cardiologia metabolică, în locul terapiilor pe care le știm, clasice.

Prof. John Ionescu: Da. Am avut șansa să particip la începutul acestui mileniu, deci prin anii 2005-2010, la diverse sesiuni, ca speaker la Societatea Americană de Anti-Aging Medicine, în care se discuta, foarte bine documentat, și cauzalitatea în bolile care conduc la un deces prematur. În primul rând, cum spuneam, este vorba despre infarctul miocardic, AVC și ce stă în spatele acestor evenimente.

Hello Sănătate TV: Da, pentru că sunt persoane tinere, 30-40 de ani.

Prof. John Ionescu: Exact. Am avut șansa să cunosc personal pionieri în domeniul cardiologiei metabolice care, din observațiile făcute în institutele unde lucrau de ani și ani de zile și în practica de zi cu zi, au constatat că este mult mai eficient să tratezi cauzalitatea care conduce la o boală cardiovasculară decât simptomele.

Hello Sănătate TV: Era tot ce ne doream.

Prof. John Ionescu: Exact. Iată, acesta este colegul de care vă spuneam, domnul profesor Sinatra, din Florida, care a prezentat această lucrare de foarte mare valoare, în 2008, la Congresul Mondial de Anti-Aging din Orlando, unde am participat și eu cu lucrări privind reducerea îmbătrânirii pielii. Deci acolo l-am întâlnit pe domnul profesor Sinatra, care a prezentat foarte convingător posibilitățile pe care le avem la ora actuală, de a preîntâmpina o patologie cardiovasculară, cu substanțe naturale, cu produși naturali foarte importanți și foarte valoroși în metabolismul cardiac.

Hello Sănătate TV: Ceea ce mi se pare extraordinar, mai ales că vorbim despre produși naturali, deci fără efecte secundare.

Prof. John Ionescu: Fără efecte secundare, desigur. Profesorul Sinatra, în loc să prezinte ca alți colegi în alte congrese, noile preparate din categoria „betablockerilor” sau din categoria angiotensin converting inhibitorilor, deci medicamentele clasice și așa mai departe, a prezentat substanțe naturale cu rol dovedit în lucrări științifice foarte serioase, dovedit în patologia cardiovasculară.

Hello Sănătate TV: Foarte interesant.

Prof. John Ionescu: În același timp, a documentat care sunt evenimentele esențiale de fapt, care conduc la o patologie cardiovasculară. Am încercat să sumarizez aceste puncte în slide-ul următor, care ne arată tocmai țintele cardiologiei metabolice și care vizează, după cum putem vedea și în acest slide, în primul rând, bioenergetica celulelor cardiace, miocitelor cardiace. Mai departe, bioenergetica, pentru cine a studiat cât de cât fiziologia umană, știe că bioenergetica este legată de o funcție mitocondrială, pentru că cantitatea majoră de adenozin trifosfat, principalul nostru suport energetic, se formează în mitocondrii, din continuarea ciclului Krebs cu lanțul mitocondrial respirator. Deci acest ATP de care avem nevoie în fiecare secundă pentru a ne întreține viața se formează în mitocondriile din toate celulele corpului și, ca atare, mitocondriile cardiace sunt o țintă deosebit de interesantă pentru cardiologia metabolică. În continuare, cum am discutat și puțin înainte, se discută statusul proinflamator pe care îl avem în arterele pacientului respectiv din cauza oxidării lipidelor, cum am vorbit, și formării ateromului, prin oxidarea prin radicali liberi. Nu există proces de inflamație fără radicali liberi. Ca să putem vorbi de o inflamație la orice nivel în corp, trebuie să căutăm producția de radicali liberi, la acel nivel. Cum am arătat puțin mai înainte. Deci, producerea radicalilor liberi, ca sursă a inflamației, este extrem de importantă și am arătat cauzele principale. Mai reamintesc importanța încărcării cu metale și poluanți organici. În continuare, disrupțiile hormonale pe care le întâlnim la acești pacienți, sindromul metabolic de care am vorbit puțin înainte, extrem de important, rolul insulinei la acești pacienți, în cadrul sindromului metabolic, descărcările de cortizol, care la rândul lor blochează enzimele care conduc la lipoliză. Așadar, colesterolul favorizează lipogeneza, întrucât activează o enzimă specifică de formare a trigliceridelor. Și aici, stresul social, stresul zilnic, cu descărcări de cortizol, se integrează în această patologie cardiovasculară, lipsa nutrienților importanți pentru o sănătate cardiovasculară, excesul de grăsimi și, în primul rând, excesul de carbohidrați, care este letal pe termen lung. Dimpotrivă, avem nevoie de acizi grași nesaturați și în primul rând de omega 3.

Hello Sănătate TV: Deci acele grăsimi sănătoase.

Prof. John Ionescu: Sănătoase, da, cu efect antiinflamator dovedit.

Hello Sănătate TV: Exact ce ne trebuie să scădem inflamația.

Prof. John Ionescu: Ne trebuie acizi grași de tip omega 3, nu de tip omega 6, cum gătește românul încă de mulți ani, cu ulei de floarea-soarelui, cu ulei de soia sau cu ulei de porumb, care sunt bogate în omega 6, proinflamatorii. Nu avem nevoie de așa ceva, avem nevoie de lipide valoroase, de genul uleiului de in, care conține acești omega 3, uleiului de măsline, care are omega 9, uleiurilor din plante sud-americane.

Hello Sănătate TV: Cu aceste uleiuri putem găti sau le folosim doar în salate?

Prof. John Ionescu: Se poate și găti, însă de gătit sugerăm în primul rând uleiul de palmier, care este mult mai rezistent la oxidare, dar pentru salate, în orice caz aș recomanda uleiul de in în locul uleiului de floarea-soarelui sau de soia. La fel de important observăm în patologia acestor boli, rolul microbiomului intestinal.

Hello Sănătate TV: Exact, să ai microflora în echilibru. De fapt este prima barieră în apărarea organismului.

Prof. John Ionescu: Exact. Și acest microbiom nu este investigat cum ar trebui, întrucât nu s-a dat până acum nicio atenție. La cursurile de medicină, studenții nu au învățat până acum câțiva ani, nimic despre rolul acestui microbiom extraordinar de important pentru sănătatea noastră. Dacă ne gândim că un microbiom deranjat prin antibiotice sau încă de la naștere, prin preluarea pe buzele bebelușului a florei vaginale a mamei, care joacă un rol extraordinar în antrenamentul sistemului imunitar, prin instalarea acestei flore sănătoase.

Hello Sănătate TV: Sănătoase și naștere pe cale naturală.

Prof. John Ionescu: Și naștere pe cale naturală, în loc de cezariană. Aceste lucruri nu se discută în profilaxia bolilor alergice și autoimune, care sunt strâns legate de structura microbiomului, în primele 6 luni de viață. Deci iată, acestea sunt țintele cardiologiei metabolice și, bineînțeles, între timp se cunosc și factorii terapeutici care sunt interesanți pentru această cardiologie metabolică.

Hello Sănătate TV: Și vom vorbi despre acești compuși biologici, domnule profesor? Ce ne-ar ajuta?

Prof. John Ionescu: Pentru noi sunt foarte interesanți, pentru că, după cum știți, împreună cu firma Zenyth din România, am dezvoltat chiar un produs bazat pe acești factori naturali, biologici, fără efecte secundare, care sunt deosebit de favorabili în cadrul cardiologiei metabolice, deci pentru preîntâmpinarea unei insuficiențe cardiace, pentru tratamentul unei insuficiențe cardiace, pentru mitigarea efectelor după un infarct miocardic, pentru regenerarea țesutului cardiac după un infarct miocardic sau după un accident vascular cerebral. Și aici avem o serie de substanțe deosebit de valoroase. Unul dintre cele mai importante este o substanță cu rol energetic, Coenzima Q10, care joacă un rol extraordinar în transportul electronilor în lanțul respirator mitocondrial, deci joacă un rol foarte important în menținerea unui nivel normal de adenozin trifosfat. Pe lângă enumerarea acestei Coenzime Q10, trebuie să spunem că rolul ei a fost documentat și, din nefericire spun asta, în urma efectelor secundare ale unor medicații curente în terapia bolilor cardiovasculare, cum ar fi medicațiile care scad lipidele circulante, de genul statinelor. S-a constatat că statinele, care au un rol pozitiv într-o primă fază a tratamentului bolilor cardiovasculare și în primul rând în reducerea lipidelor circulante. Pe termen lung, s-a constatat că aceste statine pot avea și efecte secundare, prin consumarea aproape totală a rezervelor de Coenzima Q10 din mitocondriile persoanei respective. Ca atare, în lipsa prezenței Coenzimei Q10 la nivel mitocondrial, producția de adenozin trifosfat de care avem absolut nevoie în fiecare secundă începe să scadă. În plus, Coenzima Q10 scade și ea pe măsură ce avansăm în vârstă.

Hello Sănătate TV: Și atunci, dacă am suplimenta cu Coenzima Q10, cu Cell Energy

Prof. John Ionescu: Exact și de aceea, una din principalele substanțe active din acest Cell Energy este tocmai Coenzima Q10, într-o formă specială, care permite să rămână în stare redusă, deci neoxidată, pentru un timp îndelungat, în cadrul unui preparat de raft și aici arătăm încă o dată rolul statinelor în blocarea unei enzime centrale care convertește Acetoacetyl-CoA în Mevalonat. Coenzima HMG-CoA reductase este blocată de statine și, ca atare, concentrațiile de Coenzima Q10 se reduc de la an la an, pe măsură ce continuăm pe termen lung acest tratament cu statine. Efectul pe care îl observăm este mioliza, topirea fibrelor musculare și scăderea capacității de contracții musculare și de efort muscular, cum ar fi distanța pe care poți să o parcurgi, pe măsură ce se produce acest proces de distrugere a fibrelor musculare.

Hello Sănătate TV: Atunci și inima automat are de suferit, pentru că și ea este tot un mușchi.

Prof. John Ionescu: Bineînțeles. Deci iată, este extrem de important să înlocuim acest deficit de Coenzima Q10, atât datorat vârstei, cât și datorat unor terapii cu statine, pentru scăderea lipidelor circulante. Deosebit de important, refacerea volumului de concentrație de Q10. O altă substanță surprinzător de simplă și de importantă este un zahar, o pentoză, pe nume riboză. De ce este atât de importantă? Pentru că riboza este un factor obligatoriu, necesar în sinteza adenozin trifosfatului. Dacă observăm următoarea imagine, iată, vedeți în mijloc pentoza respectivă cu roz, este tocmai riboza care face legătura între adenină și cele trei molecule de fosfat. Fără această riboză nu se poate forma adenozin trifosfatul de care avem extraordinar de mare nevoie. Consumăm un gram de ATP aproape în fiecare secundă și 5-6 kg ATP în fiecare zi. Este turn over-ul acestei substanțe. Deci dacă ne lipsesc structurile necesare pentru sinteza acestui ATP și s-a constatat că tocmai după un infarct miocardic, de exemplu, când este o lipsă crasă în țesutul afectat de șocul miocardic, deci de ischemia cardiacă respectivă, nu mai avem ATP în zona respectivă. Acest ATP se reface de 5 până la 10 ori mai repede dacă pacientul primește imediat după infarct perfuzii cu riboză.

Hello Sănătate TV: Foarte interesant.

Prof. John Ionescu: De ce nu este interesant pentru cardiologia modernă? Pentru că riboza este extrem de ieftină și nu poate fi patentată.

Hello Sănătate TV: Și spuneați că este ceva natural.

Prof. John Ionescu: Sunt ceva structuri naturale, nu poate fi patentat, nu costă nimic și ca atare, nu sunt interesante astfel de produse pentru firmele farmaceutice. Nu mi-e rușine să spun acest lucru, pentru că e clar că adevărul este cunoscut de toți specialiștii. Carnitina, un alt element pe care îl avem și noi în Cell Energy. Această substanță, carnitina din carne, deci este un derivat de aminoacid din carne, această carnitină joacă un rol extraordinar în transportul și în oxidarea lipidelor în mitocondrii, cu formare de corpi cetonici și de energie. Vorbim de așa-numitul proces de oxidare a lipidelor, cu formare de energie și de corpi cetonici. Numai carnitina este transportorul care poate să facă așa-numitul rol de „shuttle”, deci de cărăuș prin membranele mitocondriale.

Hello Sănătate TV: Deci să asigure transportul.

Prof. John Ionescu: Transportul, da, și punerea la dispoziție a acestor lipide, în procesul de betaoxidare a lipidelor, cu generare de energie. Deci iată un element deosebit, care ne ajută să scăpăm de excesul de lipide și să le transformăm în energie.

Hello Sănătate TV: Adică de ce are organismul nevoie.

Prof. John Ionescu: Exact. Cei care fac sport de performanță sau bodybuilding iau această carnitină, tocmai pentru a-și spori și întări masa musculară și a întări energetica fibrelor musculare. Alte două elemente extrem de simple, dar deosebit de valoroase sunt magneziul și potasiul, pe care le avem și în Cell Energy. Magneziul și potasiul în cardiologia clasică de acum 50 de ani erau foarte bine situate și recomandate, ca vitamina E, pentru compensarea unei insuficiențe cardiace sau pentru tulburările de ritm, de exemplu, pentru liniștirea neurovegetativă și așa mai departe. Deci aceste lucruri cunoscute acum sunt date la o parte de medicamentele moderne, care sunt patentabile, sunt scumpe și așa mai departe. În cazul magneziului, poate un doctor mai bătrân îi spune pacientului: Uite, valorile tale intracelulare sunt la pământ. Noi măsurăm în Germania magneziul intraeritrocitar, în celulă, care ne spune cât am și cât îmi trebuie. Poți să ai în exterior valori normale, dar în celulă să ai valori scăzute.

Hello Sănătate TV: Și atunci organismul să fie în suferință.

Prof. John Ionescu: Exact. Și atunci, administrarea de magneziu, cel puțin din ce observăm voi la pacienții noștri pe care îi compensăm, atât cei cu boli autoimune, chiar pacienții cu neoplazii, au nevoie de magneziu pentru refacere energetică și pentru reducerea rezistenței vasculare, pentru diminuarea agregării plachetare, deci agregării trombocitelor care conduce la formarea de trombi, care astupă vasele sangvine.

Hello Sănătate TV: Deci acele cheaguri care pleacă și pot ajunge în locuri nedorite.

Prof. John Ionescu: Exact. În plus, magneziul este parte esențială în centrul activ a peste 100 de enzime din corp, deosebit de importante, atât în metabolismul proteic, cât și în cel energetic

Hello Sănătate TV: Și despre potasiu ați mai zis.

Prof. John Ionescu: Potasiu, da. La fel, magneziul și potasiul asigură o funcție inotropă normală a inimii și un ritm cardiac normal și nu au voie să lipsească în terapia unei insuficiențe cardiace cronice. Pentru lărgirea vaselor, pentru fenomenul de vasodilatație de care avem nevoie pentru a preîntâmpina un infarct miocardic sau a mitiga efectele unui infarct miocardic, avem o altă substanță naturală deosebită, subliniată și de profesorul Sinatra și anume arginina. Arginina este un aminoacid deosebit de interesant, întrucât, iată avem un slide reprezentativ, întrucât acest aminoacid deosebit de important pentru procesul de vasodilatație, este scindat în atenția unei enzime endoteliale și în afara endoteliului, așa-numitele NOS, nitric oxide synthase, care pot fi endoteliale, extraendoteliale și intrinseci, cu producere de citrulină și de nitric oxide, adică monoxidul de azot. S-a luat Premiul Nobel pentru descoperirea rolului acestei substanțe atât de simple, iată, NO este monoxidul de azot, azot + oxigen, împreună. Acest monoxid de azot este format și eliberat din celulele endoteliului vascular și conduce la menținerea unui calibru normal al vaselor de sânge. Deci se opune constricției vaselor de sânge care pentru noi conduce la hipoxie în orice țesut sau chiar în inimă (hipoxie cardiacă).

Hello Sănătate TV: Adică lipsa oxigenului.

Prof. John Ionescu: Da, oxigenului și premergătoare infarctului. Deci, referitor la acest oxid nitric, monoxid de azot. Pentru descoperirea acestuia s-a luat Premiul Nobel în 1992 și acest monoxid de azot contribuie la vasodilatarea în limite normale a tuturor arterelor în corpul nostru.

Hello Sănătate TV: Și bănuiesc că și păstrarea elasticității arterelor, ca ele să funcționeze și să ajute organismul.

Prof. John Ionescu: Foarte bună observație, da. Deci atât timp cât avem o sursă normală de monoxid de azot la dispoziție și principalul producător este arginina, de care vă spuneam, un aminoacid, putem observa că avem un tonus vascular normal și nu avem hipertensiune arterială. Așadar, este tratamentul cel mai simplu contra hipertensiunii arteriale și contra radicalilor liberi, spre surpriza noastră. Iată, avem aici un experiment foarte interesant, făcut la noi în clinică, în care, la o persoană în vârstă, vedeți sus datele persoanei, 72 de ani, cu hipertensiune arterială, ateroscleroză. S-a testat la noi, în sângele acestui pacient, deci ex vivo, avem această posibilitate unică în clinică, să testăm un medicament înainte să îl administrăm pacientului. În sângele proaspăt al pacientului putem testa dacă acest element blochează radicalii liberi sau dimpotrivă creează o fântână, o cascadă de radicali liberi.

Hello Sănătate TV: Deci am înțeles bine. Recoltați din sângele pacientului, testați terapia pe sângele pacientului, fără ca pacientul să înghită ceva și alegeți varianta cea mai bună de tratament.

Prof. John Ionescu: Iată aici, observați prima curbă albastră, care merge sus de tot, arată producția de radicali liberi la această doamnă în vârstă. Radicalii liberi ajung la un nivel imens, aproape un milion de unități, sus de tot arată producția de radicali liberi la această doamnă în vârstă de 72 de ani. Radicalii liberi ajung la un nivel imens, aproape un milion de unități, măsurați prin testul de chemiluminiscență ultrasensibilă, pe care l-am adus din America. Și în acest test vedeți o producție maximă, aproape un milion de unități, cu care a venit această persoană în clinică.

Hello Sănătate TV: Curba cu albastru. Ce înseamnă cea cu verde?

Prof. John Ionescu: Cu albastru, da. Proba de sânge s-a împărțit în patru eșantioane identice. Prima a fost proba martor, care se vede că este foarte crescută, în proba a doua, cu verde, cum ați întrebat, am adăugat un chelator de metale.

Hello Sănătate TV: Adică ceva care să elimine metalele din organism.

Prof. John Ionescu: Care să blocheze metalele și sigur că apoi corpul le elimină. Iar la mijloc, cu roșu, vedeți tocmai această arginină, într-o cantitate minusculă, dar care reduce la jumătate cantitatea de radicali liberi și nu costă nimic. Mai jos este un produs farmaceutic cunoscut, pentoxifilina, care și el este folosit.

Hello Sănătate TV: Curba cu mov?

Prof. John Ionescu: Curba cu mov, care și el este foarte activ, dar nu poți să dai pentoxifilina luni întregi sau săptămâni întregi ca să menții un nivel normal de vasodilatare. În plus, din pentoxifilină nu se creează oxid nitric. Și atunci în situația noastră, cea mai bună alegere a colegilor a fost arginina.

Hello Sănătate TV: Și ieftină și fără efecte secundare.

Prof. John Ionescu: Și ieftină. 50 de bani costă pe zi. Iar în următorul slide, observați în partea stângă efectul argininei asupra radicalilor liberi, înainte și după administrarea unei injecții cu arginină, in vivo, unei injecții de 1 g de arginină, intravenos. Observăm pe de-o parte, în stânga, cum scad radicalii liberii, imediat după injecție, în sânge, în dreapta în plasmă, aproape înjumătățirea radicalilor liberi, iar în partea dreaptă, cu albastru, scăderea presiunii sistolice, de la 180 la 150, la 140, extraordinar de rapid.

Hello Sănătate TV: Adică valoarea mare, așa cum o știm.

Prof. John Ionescu: Valoarea mare, dar și a tensiunii diastolice, de la 100 la 80, adică valoarea mică, în interval de minute de la administrare.

Hello Sănătate TV: Deci de la 18 cu 10 s-a ajuns la 140 cu 85.

Prof. John Ionescu: Sau 140 cu 70, după trei ore, deci un efect prelungit, excepțional, care nu costă nimic, de fapt.

Hello Sănătate TV: Și fără efecte secundare.

Prof. John Ionescu: Fără efecte secundare, dar din același motiv nu este patentabil, nu este promovată, dar o avem în acest preparat, în Cell Energy, și ne ajută să menținem o tensiune arterială constantă, optimă, pe termen lung, fără niciun efect secundar.

Hello Sănătate TV: Și am reținut că ați mai spus de omega 3, omega 6, că o să vorbim.

Prof. John Ionescu: Da. Acizii grași omega 3 pe care îi folosim în toate terapiile antiinflamatorii la noi în clinică au un rol clar definit antiinflamator. La Universitatea din Munchen s-au făcut experimente, s-a testat acum 20 de ani efectul acestor omega 3, administrat intravenos, și noi avem posibilitatea aceasta, și s-a constatat reducerea factorului de informație dramatic, paralel cu îmbunătățirea circulației și cu dispariția plăcilor de psoriazis, care erau acolo de 20 de ani și care puteau să dispară după această terapie, să îi spunem acută intravenoasă, care nu se practică mai nicăieri. Ca să înțelegem ce efect senzațional pot să aibă aceste produse naturale, fără niciun fel de efect secundar, dar nu pot fi patentate și nu apar pe masa terapeutului, aceasta este problema medicinei moderne. Deci iată, cu astfel de substanțe foarte bine documentate din punct de vedere științific, la seminarele pe care le țin la Universitatea de Medicină din București, cum ați menționat, discutăm ore întregi despre efectul fiecărei substanțe, cu toate studiile universitare și publicate în Peer Journals, pentru a lămuri medicii din sală de valabilitatea acestui concept. Per total, produsul nostru, Cell Energy pe care îl avem și aici și pentru care mulțumesc firmei Zenyth pentru extraordinara cooperare pe care mi-a oferit-o în a găsi și a alege cele mai bune substanțe de pe piață, ceea ce este un lucru deosebit, pentru că există diverse rețete sau produse cu Coenzima Q10, dar numai unul sau două pe care le avem în acest preparat ne ajută să menținem preparatul în stare redusă pe termen lung și cu efect clinic dovedit.

Hello Sănătate TV: Adică substanțele componente să își păstreze activitatea pe termen lung. Pentru că vorbim de substanțe naturale, de compuși naturali.

Prof. John Ionescu: Exact. Dacă vedeți structura acestui preparat, carnozină, Coenzima Q10, mai avem o noutate deosebită, așa-numita pyrroloquinoline quinone, care este o structură cu efect la nivel mitocondrial, în sensul regenerării mitocondriale, este o structură deosebit de interesantă, această combinație este patentată la nivel european, am primit deja patentul respectiv, întrucât ne ajută nu numai să mitigăm, să îmbunătățim vizibil efectul unei cardiopatii cronice, dar cu efect dovedit în alte patogenii legate de producerea de radicali liberi. Deci patentul care a fost acceptat la nivel european arată tocmai efectul senzațional al acestei combinații în a zdrobi radicalii liberi din circulație, pe care orice pacient cu inflamație îi are. Și iată, substanțele respective, acidul fulvic, fosfolipidele, magneziul, potasiul de care vorbeam înainte, pentru compensarea cardiacă și jos vitamina B12, metilcobalamina și metilfolatul, deci forme speciale, metilate ale acestor structuri, pe care le-am obținut cu ajutorul celor de la Zenyth, ne-au condus la un preparat cu un efect sinergic clar, dovedit și pe care îl folosim în bolile cardiovasculare. Iată, folosim această combinație în bolile cordiovasculare și în boli neurodegenerative: Alzheimer, Parkinson, deci aceste boli profită și ele datorită energeticii acestui preparat. Toate azilele de bătrâni din Germania sunt pline de pacienți cu Alzheimer, pline ochi. Acești pacienți care nu știu ce se întâmplă în jur, nu își mai amintesc de nimic.

Hello Sănătate TV: Boala uitării…

Prof. John Ionescu: Boala uitării, bineînțeles. Se înviorează într-un mod vizibil la consumul acestor preparate, ca pacienții cu boli cardiovasculare cronice, care sunt pe terapiile clasice și care suferă în urma terapiilor clasice, cum am văzut efectele statinelor, care se adună pe măsură ce avansăm în vârstă. Acești pacienți pe care i-am luat la terapie la noi în clinică, dar și în România, au arătat o îmbunătățire clară a tonusului, nu numai a tonusului energetic, dar și a capacității de concentrare cognitivă.

Hello Sănătate TV: Ceea ce este extraordinar.

Prof. John Ionescu: Prin această revigorare energetică. În testele pe care le-am făcut în Germania, noi am testat multiple combinații cu substanțele respective, pentru a alege cea mai puternică combinație, cu efectul cel mai puternic sinergic. Pentru că este suficient suficient să introduci într-o combinație foarte bună de șase substanțe o a șaptea care nu se potrivește și ruinează tot preparatul. Dar aceste lucruri nu se testează, noi le testăm, cum vedeți, testele de capacitate antioxidativă totală a preparatului A, B, C, D, F, cum ați văzut în această imagine. Bineînțeles că alegem combinația sinergică cea mai valabilă. Dacă continuăm, testăm nu numai ex in vivo, dar testăm și în sânge, cum vedeți, în incubarea sângelui puternic cu un caracter inflamator dovedit, sunt 1.589.527 de unități, deci este un pacient cu o inflamație majoră. La incubarea acestui sânge cu radicali liberi în exces, cu preparatul la concentrație de 1%, scad radicalii aproape la nivel normal, iar dacă e concentrație 4%…

Hello Sănătate TV: Scad și mai mult și aproape că inflamația dispare.

Prof. John Ionescu: Este normal. Nivelul respectiv de radicali de la preparatul cu 4% și chiar cu cel de la 1% este nivel normal în sânge. În fine, putem testa asupra plasmei, reducerea radicalilor liberi în plasmă, când adăugăm același complex Cell Energy, după cum vedeți în imagine. Imediat, în secunde observăm blocarea radicalilor liberi și normalizarea curbei și în fine, in vivo, la pacient care a luat două capsule, cum vedeți sus, una dimineața și una seara, pacient de 53 de ani, același nivel l-am testat ulterior ex in vivo. Pacientul, la o oră după ingerarea acelor capsule reduce cu o treime radicalii liberi și după încă două ore, reduce la jumătate, din două capsule a 500 mg. Vă dați seama ce efect sinergistic are această combinație într-un volum de 5 sau 6 litri de sânge, în care se dizolvă. Totuși, reduce inflamația la jumătate după 3 ore.

Hello Sănătate TV: Se vede aproape imediat, adică într-o oră.

Prof. John Ionescu: Da. Într-o oră, în trei ore, deja se vede acțiunea. Dacă iei zilnic, sigur că oferă o protecție mușchiului cardiac, care este permanent sub tensiunea acestor radicali liberi și a hipoxiei locale.

Hello Sănătate TV: Foarte interesant și extrem de important, că tot ceea ce spuneți susțineți cu studiile făcute.

Prof. John Ionescu: Nu poți obține un patent la ora actuală în Europa, dacă nu documentezi fiecare propoziție experimentală. Nu poți obține, este exclus. Aici avem dovada creșterii activității antioxidative totale. Toată lumea știe că pe măsură ce avansăm în vârstă, poate discutăm asta cu altă ocazie, crește cantitatea de radicali liberi în corp, deci starea de oxidare a corpului. Excesul de radicali înseamnă stare oxidativă. Acest preparat, în interval de câteva ore, crește capacitatea antioxidativă totală cu aproape 60%. Deci, acestea sunt efectele măsurabile și care au condus și la acordarea patentului.

Hello Sănătate TV: Bun. Iată, avem acest produs minunat, Cell Energy, de care putem beneficia.

Prof. John Ionescu: Aici alt exemplu foarte frumos, pacient de 47 de ani, ca să spunem așa, la mijlocul vieții care suferă de CFS, Chronic fatigue syndrome, sindromul oboselii cronice. Avem milioane de astfel de oameni peste tot, dar persoanele respective nu știu de ce sunt obosite.

Hello Sănătate TV: Sau consideră că lucrează foarte mult și că e normal să fie obosite…

Prof. John Ionescu: Nu. Ele știu că nu este normal, pentru că inițial nu au fost fit. Și de la un moment dat se instalează această oboseală cronică, care pentru a avea acest diagnostic, pacientul trebuie să vină peste șase luni de zile cu oboseală cronică. Te scoli dimineața și ești obosit. Nu mai ești fit ca o persoană normală. Aceste persoane nu se mai pot integra în munca obișnuită, rămân acasă ani de zile, iar pentru casele de asigurări sunt absolut horror, pentru că pacientul nu mai produce nimic, rămâne acasă. Pentru acești pacienți, clinica noastră este singura clinică din Germania care tratează astfel de cazuri de chronic fatigue syndrome, acest preparat iarăși este de mare ajutor, întrucât crește respirația mitocondrială, crește producția de ATP, cum arătăm ulterior despre noul preparat pe care îl avem pentru pacienții cu boli neoplazice. Acest preparat este pentru pacienții cu insuficiențe cardiace de orice fel, pentru pacienții care au suferit un infarct miocardic sau pentru a preveni infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Bineînțeles că pacientul trebuie să schimbe ceva și în lifestyle, în stilul de viață. Nu poți continua consumul de făinoase în exces.

Hello Sănătate TV: Kilogramele pe care le ai în plus.

Prof. John Ionescu: Kilogramele pe care le ai în plus, grăsimile saturate sau grăsimile false de tip omega 6 sau toate acestea. Trebuie să faci o schimbare. Pentru aceasta, îi invităm la cursurile noastre de medicină integrativă. Pacienții cu boli cardiovasculare profită de acest preparat, pacienții cu oboseală cronică, de care vă spuneam. Cu două capsule dimineața și încă una după amiază se simt cu totul altfel.

Hello Sănătate TV: Pentru cei cu cancere, domnule profesor, cu boli alergice, știu că sunt o altă categorie.

Prof. John Ionescu: Da. Pentru aceasta am dezvoltat împreună cu firma Zenyth o alternativă a acestui preparat și pe care o vedem în slide, așa-numitul Cell Energy Plus. Acest preparat, Cell Energy Plus este la fel de valabil pentru pacienții cu boli de mediu, multiple chemical sensitivity, chronic fatigue syndrome, fibromialgie, dar merge foarte bine și la bolile alergice și la bolile neoplazice, deci la diferite forme de cancer. Care este deosebirea dintre acest preparat și cel inițial? Acest preparat, dacă arătăm structura lui, adică ingredientele active, avem carnitina pentru mobilizarea lipidelor plasmatice și avem o substanță suplimentară foarte interesantă în reducerea riscului de boală neoplazică sau în tratamentul unei boli neoplazice, acest inozitolhexafosfat, deosebit de interesant în reducerea fenomenului de metastazare.

Hello Sănătate TV: Adică de răspândire a cancerului în organism.

Prof. John Ionescu: Da. Coenzima Q10 este la fel de valoroasă pentru lanțul respirator producător de adenozintrifosfat, dar mai avem o cantitate mare de data aceasta de shilajit, care este un derivat de acid humic, adică conține și acid humic, este un derivat natural, din pământul natural, iar 50% din acest extract este acidul fulvic. Acest acid fulvic este prețuit pentru efectele sale antioxidante, deci de blocare a radicalilor liberi, pentru efectele sale antitumorale, dar de la o concentrație, de aceea în acest preparat este de cinci ori mai concentrat decât în preparatul inițial și dacă revenim puțin pe formula preparatului, nu mai avem vitamina B12 și acidul folic. Este foarte cunoscut că anumite tipuri de cancer pot fi stimulate în creșterea lor prin B12 și acid folic. Există chiar terapii antifolați în terapia cancerului, tocmai pentru a bloca efectul pro-cancerigen al acidului folic.

Hello Sănătate TV: Și de aceea, în această variantă de Cell Energy Plus, acele vitamine lipsesc.

Prof. John Ionescu: Lipsesc, tocmai pentru a evita orice risc la pacienții cu boală neoplazică, care sunt și ei foarte obosiți după citostatice. După citostatice, când ai intrat în criza aceea de cădere energetică crasă, că nu te poți ridica din pat…

Hello Sănătate TV: Da și sunt pacienți care nici nu rezistă la toată cura de chimioterapie.

Prof. John Ionescu: Exact. În momentul când ai terminat măcar un ciclu, te poți reabilita extraordinar de repede cu acest preparat, cu acest Cell Energy Plus, deci fără B12 și acid folic, care nu merg la boala neoplazică.

Hello Sănătate TV: Foarte  interesant tot ce ați povestit, domnule profesor.

Prof. John Ionescu: Vedeți diferitele măsurători între Cell Energy Cardio, Cell Energy Plus și așa mai departe, în care observăm deosebita activitate antioxidativă a acestor preparate, fără discuție și încă o dată, acidul fulvic, cu efectele pro-imunologice, crește producția de oxid nitric, foarte interesant, reduce infecțiile și scade edemele și citokinele inflamatorii, are efect definitiv în blocarea radicalilor liberi și din radicalii liberi se produc citokinele inflamatorii, cum am văzut într-un slide anterior. Din acest motiv, îl recomandăm și pacienților neoplazici, după terapia citostatică sau după radioterapie, când dispare energia și sunt într-o stare de carență energetică crasă, de nu mai pot face nimic. Cei care doresc să afle, aceasta este clinica noastră din Germania, mulțumim celor interesați de această emisiune, cei care doresc să ne scrie, pot accesa site-ul clinicii noastre, www.spezialklinik-neukirchen.de. Pentru dietele personalizate există un site special coordonat de colaboratorul meu, doctorul Constantinescu, www.allergy-diet.com, în care pacienții primesc dieta personalizată, pentru prima dată o dietă personalizată, fără efecte proinflamatorii.

Hello Sănătate TV: Nu îmi rămâne decât să vă mulțumesc, domnule profesor. Iată, s-au spus lucruri deosebit de interesante, nu doar că s-au povestit, s-au și susținut științific studii prezentate de domnul profesor John Ionescu. Vă mulțumesc din suflet pentru tot ceea ce ați prezentat și pentru faptul că astăzi ați fost aici, împreună cu noi, la Hello Sănătate. Vă mulțumesc în numele celor care ne-au urmărit și vă așteptăm să reveniți cu drag.

Prof. John Ionescu: Dorim sănătate pe toată linia tuturor spectatorilor.

Hello Sănătate TV: Exact. Sănătate multă și dumneavoastră, energie cât cuprinde, ca să puteți realiza tot ce ați povestit aici, să aveți grijă de pacienții care au nevoie de dumneavoastră.

Prof. John Ionescu: Mulțumim frumos.

Hello Sănătate TV: Mulțumesc și eu. Să le mulțumim și celor care astăzi ne-au urmărit. Aveți grijă de voi, de sănătatea voastră, să încercăm să ținem cont de ceea ce ne-a povestit astăzi domnul profesor John Ionescu, astfel încât să avem mai multă grijă de corpul nostru și să ne fie bine. Vă aștept cu drag data viitoare, aici la Hello Sănătate. Până atunci rămâneți sănătoși și voioși. Pe curând!

Etichete articol:
Boli de inimăcancercardiologie metabolicăcarnitinăCell Energymagneziuprof. John Ionescurecomandare
Articolul anterior
Dr. Nadia Brito Pateguana, Dr. Jason Fung: Sindromul ovarelor polichistice
Articolul următor
Grăsimea de pe burtă – mai periculoasă decât crezi – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTrăiește sănătos cu SimonaVideo