Din păcate, studii făcute de Asociația neurochirurgilor din SUA au evidențiat că de această afecțiune nicio categorie de vârstă nu este ferită. Deși de cele mai multe ori, boala este asociată cu procesul îmbătrânirii, fenomenul hernie de disc a ajuns să fie extrem de frecvent, fiind întâlnit și la tineri.
Alături de Simona în această emisiune este Alexandru Ilie, fizioterapeut și co-fondator Restartix, prima platforma de fizioterapie asistată online din România.
Hernia de disc este o afecțiune neurologică, care constă în deplasarea unor discuri ale coloanei vertebrale. În unele cazuri, hernia de discse poate vindeca fără bisturiu, urmând proceduri de fiziokinetoterapie pentru recuperare, recomandate și adaptate în funcție de fiecare pacient.
Cauze specifice
Printre factorii ce cauzează declanșarea herniei de disc se numără sedentarismul sau efortul fizic exagerat, execuția anumitor exerciții realizate incorect, fumatul în exces, înaintarea în vârstă, greutatea în exces, factori genetici, statul în poziții incomode, în special la birou – acesta din urmă fiind declanșatorul principal.
Sedentarismul și statul pe scaun
Aceștia sunt factori favorizanți ai declanșării durerilor lombare și cervicale. Oricât de mult urmărim să stăm corect pe scaun, nu se întâmplă, fiind doar un mit acest aspect, de aceea este recomandat să ne ridicăm în picioare la 45 minute. De aceea este indicat să facem gimnastică frecvent și să realizăm exerciții de kinetoterapie sub îndrumarea unui specialist.
Dar principalul aspect de care să ținem seama este să învățăm să avem o poziție a coloanei vertebrale corectă.
Kinetoterapia
Este recomandată urmarea unui program de exerciții fizice personalizate sub îndrumarea unui specialist, după diagnosticarea corectă. Rezultatele vor fi în acest caz monitorizate atent de medicul specialist. Prin program se urmărește scăderea presiunii pe care discul herniat o exercită asupra nervului.
Exercițiile kinetoterapeutice ajută la tonifierea mușchilor spatelui, treptat conducând la stabilizarea coloanei și la dispariția durerilor.
Principalele subiecte abordate în această emisiune sunt
- Ce este hernia de disc?
- De ce apare hernia de disc?
- Cum îți dai seama că este posibil să ai o hernie cervicală/lombară?
- Ce metode de diagnostic există?
- Ce este de făcut?
- Cum ne poate ajuta kinetoterapia online?
- Cât de adevărat este mitul celor 10 sedințe?
- Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când avem o hernie de disc și începem să facem mișcare?
Vă invităm să urmăriți emisiunea Simonei alături de invitatul ei, kinetoterapeutul Alexandru Ilie.
Linkul îl regăsiți la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!