Despre candidoză, prevenție și tratament, vorbește invitata Simonei Dragomir la Hello Sănătate TV, Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoteraie.
Ce este candidoza?
Candidoza este o infecție fungică cu Candida, care este o ciupercă (un fung). Există aproape 200 de specii de Candida, multe dintre acestea existând în organismul nostru fără a provoca dezechlibre, în condiții normale de umiditate. Cel mai des întâlnită este Candida albicans, iar cea mai frecventă din punct de pedere al localizării este candidoza vaginală, în rândul femeilor. Aproximativ trei sferturi dintre femei se confruntă cu candidoza vaginală și, din nefericire, este, de obicei, recurentă. Și bărbații pot face candidoză, dar este mai puțin frecventă în cazul lor. Există și candidoză bucală, care se poate extinde către faringe și esofag și candidoză cutanată, mai expuși la a dezvolta această formă fiind copiii, bătrânii sau cei cu tratamente cronice.
Ce provoavă dezechilibrul care favorizează candidoza?
Dezechilibrele apar la nivelul florei intestinale și vaginale și sunt provocate de folosirea abuzivă a antibioticelor și antiinflamatoarelor timp îndelungat. O altă cauză sunt dezechilibrele hormonale care apar în sarcină, în menopauză sau în perioada premenstruală, care creează un mediu favorabil înmulțirii Candida. Boala în sine sau tratamentele favorizează dezvoltarea candida. Stilul alimentar este un alt factor favorizant. Igiena locală bucală sau vaginală este foarte importantă, folosirea intempestivă a dușurilor vaginale și a unor geluri care conțin substanțe chimice și care perturbă flora vaginală sunt, de asemenea, aspecte de luat în calcul în prevenirea Candida. Lenjeria intimă sintetică, hainele strâmte sau purtarea costumelor de baie umede pot fi cauze ale candidozei vaginale. Este important de reținut că PH-ul vaginal este acid și așa trebuie menținut!
Ce simptome ar trebui să ne atragă atenția?
Simptomatologia variază în funcție de localizare. La nivel oral pot apărea acele afte recurente și depozite albicioase la nivelul limbii, senzația de arsură, durere la nivelul cavității bucale, modificarea sau dispariția gustului. La nivel gastrointestinal se pot manifesta dureri, constipație, crampe, meteorism. La nivel vaginal poate fi o simptomatologie bogată, cum ar fi prurit vaginal, secreție modificată, disconfort urinar, arsuri, dureri la urinare sau în timpul actului sexual.
Cum se stabilește diagnosticul?
Diagnosticul este stabilit de medic prin intermediul unor analize de sânge, a exudatului faringian sau a exudatului secreției vaginale.
Cum tratăm candidoza în funcție de localizare?
În cazul în care ne confruntăm cu candidoza, în urma unui set de analize, specialistul ne va prescrie un tratament, dar, în completarea acestuia, invitata Simonei ne recomandă și tratamentele naturiste. Întărirea sistemului imunitar este foarte importantă și se poate face cu suplimente ca Echinacea cu Soc și Mușcată africană, Goldenseal, Astragalus care au și efecte antifungice. Curcumina și ghimbirul au efecte antiinflamatorii și de stimulare a imunității. Este recomandată gargara și pot fi făcute și băi de șezut cu ceai de gălbenele, de salvie și sunt foarte importante ovulele care conțin extracte naturale. Toate acestea pot ajuta la refacerea florei intestinale și vaginale.
Urmărind emisiunea, puteți afla ce este candidoza, cum se manifestă, unde se poate localiza candidoza, cum și de ce apare, cum o putem preveni și cum poate fi tratată, dar și cum se stabilește diagnosticul și cât de periculoasă este candidoza nedescoperită la timp și netratată.
Dacă doriți să urmăriți întreaga emisiune, puteți accesa linkul disponibil la începutul acestui articol!
Vizionare plăcută!