Trăiește sănătos cu Simona, Video

Ce trebuie să știm despre fibroamele uterine? – VIDEO

Autor:

Fibroamele uterine, cea mai frecventă problemă a sistemului reproducător feminin și teama tot mai multor femei. Când suntem predispuse la fibroame? Pot fibroamele să evolueze în cancer? Pot fi tratate fibroamele?

Vezi toate articolele despre:
afecțiuni genitalefibroame uterinesarcinăvideo

Invitatul Simonei Dragomir, dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, a prezentat în cadrul emisiunii toate informațiile de care avem nevoie cu privire la fibroamele uterine, de la cauzele apariției acestora, până la metode de tratament.

Ce sunt fibroamele uterine?

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori care apar la nivelul uterului. Cu toate că este vorba despre tumori, nu ar trebui să ne îngrijoreze, deoarece acestea sunt de natură benignă și nu se pot transforma în cancere.

Apariția lor are loc încă de la naștere, așadar fibroamele au determinare genetică. Totul începe în grosimea peretelui uterin, unde există grupuri mici de celule musculare uterine ce prezintă o sensibilitate anormal de crescută la hormonii feminini. Apoi, pe parcursul vieții, echilibrul hormonal al femeii determină stimularea respectivelor fibroame mai mult sau mai puțin. De aceea, un dezechilibru al estrogenilor și, mai exact, excesul acestora conduce la creșterea fibroamelor.

Odată cu perioada pubertății și cu apariția ciclului menstrual, hormonii feminini încep să se formeze, iar fibroamele sunt stimulate. De la acea vârstă, posibilitatea ca respectivele fibroame să crească este din ce în ce mai mare, cel mai mare risc fiind între 30 și 35 de ani. Cu alte cuvinte, femeia fertilă este mai expusă, iar după menopauză, riscul apariției fibroamelor scade.

Când există riscul ca fibroamele să crească în mod accelerat?

Există două perioade „critice” în viața unei femei în care riscul ca fibroamele să crească este cel mai ridicat. Pe de-o parte, în timpul sarcinii, când hormonii estrogeni sunt și mai mulți, și pe de altă parte, în perioada premenopauzei, un aspect mai puțin cunoscut, dar la fel de important. De multe ori, există femei în jurul vârstei de 40 de ani care așteaptă ca menopauza să se instaleze în speranța că fibroamele nu o să le mai supere și lucrurile se vor rezolva de la sine. Totuși, multe dintre acestea nu se gândesc că în perioada premenopauzei (cu 3-4 ani înainte de instalarea menopauzei), nivelul hormonilor estrogeni este foarte ridicat ceea ce, din nou, poate provoca accentuarea fibroamelor uterine.

Un exemplu clasic este acela când o femeie descoperă la un moment dat că are un fibrom mic, de 2-3 centimetri, care nu îi provoacă probleme, iar după vârsta de 40 de ani constată că dimensiunea acestuia a crescut brusc. Grijile încep să apară, gândul se duce involuntar către posibilitatea unui cancer, dar, datorită progresului din domeniul medical, avem la dispoziție investigațiile necesare care să excludă orice bănuială eronată.

Ce puteți afla dacă urmăriți întreaga emisiune?

  • Ce este fibromul uterin și din ce cauze apare?
  • Care sunt simptomele prin care ne putem da seama că este vorba despre un fibrom uterin? Cum se stabilește diagnosticul?
  • Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze un asemenea diagnostic?
  • Ce reprezintă procedura de embolizare a fibromului uterin?
  • Ce se întâmplă în timpul intervenției?
  • După procedură revine totul la normal?

Vă invităm să accesați întregul material video aflat la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
afecțiuni genitalefibroame uterinesarcinăvideo
Articolul anterior
Dieta pentru cei cu poliartrită reumatoidă, osteoporoză, reumatism – VIDEO
Articolul următor
Schimbarea posturii în vreme de „pandemie” – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Trăiește sănătos cu SimonaVideo