Tiroidita Hashimoto

Se poate vindeca tiroidita Hashimoto?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Atunci când aflăm că suferim de o anumită boală sau afecțiune, primele întrebări care ne vin în minte sunt: Se poate vindeca? Care este tratamentul pe care trebuie să îl urmez?

Vezi toate articolele despre:
Hashimotoimunitaterecomandaretiroidătiroidita Hashimoto

În ceea ce privește tiroidita autoimună Hashimoto încă nu există noțiunea de vindecare, însă există ceea ce se numește remisiune. Haideți să vedem ce presupune aceasta!

Diferența între remisiune și vindecare

Remisiunea nu este sinonim cu vindecare. Remisiunea înseamnă că boala este inactivă și că semnele și simptomele unei boli au scăzut sau au dispărut. Pentru Hashimoto, remisiunea include ameliorarea simptomelor, precum și atingerea nivelurilor normale de anticorpi tiroidieni și hormoni.

Vindecarea înseamnă că boala a dispărut definitiv și nu va mai reveni, așa cum am putea vindeca o răceală obișnuită.

Vedeți diferența dintre remisiune și vindecare? Acest lucru este foarte important de reținut. Acesta este motivul pentru care trebuie să privim schimbările care ne duc la remisiune mai degrabă ca pe o acțiune  pentru tot parcursul vieții, și nu ca pe un tratament de remediere rapidă.

Eficacitatea medicației pentru tratarea tiroiditei Hashimoto

Nu există un remediu pentru boala Hashimoto, dar suplimentarea cu hormoni tiroidieni sintetici poate regla nivelul acestora și poate restabili metabolismul într-o oarecare măsură.

Pastilele sunt disponibile în mai multe concentrații diferite. Doza exactă pe care o prescrie medicul dumneavoastră va depinde de o serie de factori, printre care vârstă, greutate, severitatea bolii, prezența altor afecțiuni sau alte medicamente pe care le folosiți și care pot interfera cu hormonii tiroidieni sintetici.

Problema de fond în cazul folosirii tratamentului cu hormoni tiroidieni sintetici este reprezentată de faptul că aceștia tratează simptomele unei tiroide defectuoase, dar nu vindecă Hashimoto.

Ce putem face pentru a gestiona tiroidita Hashimoto?

Deși tiroidita Hashimoto este ireversibilă și nu poate fi vindecată, depistarea și înțelegerea factorilor declanșatori care stau la baza simptomelor și gestionarea acestora prin intervenții alimentare și de stil de viață vă poate ajuta să preveniți apariția bolii Hashimoto sau să obțineți remisiunea ei. Fiecare persoană cu boala Hashimoto răspunde diferit la tratament, motiv pentru care o abordare individualizată pentru această afecțiune este foarte importantă.

Dieta și stilul de viață

Dieta și stilul de viață joacă un rol vital în gestionarea bolii Hashimoto, deoarece numeroase persoane constată că simptomele persistă chiar și atunci când sunt sub medicamentație specifică. În plus, medicamentația este administrată doar atunci când nivelurile hormonale sunt modificate, însă simptomele nu sunt condiționate de aceste modificări, adică simptomele pot fi destul de puternice, iar valorile hormonale să fie normale.

În plus, cercetările sugerează că inflamația poate fi un factor determinant din spatele gamei largi de simptome ale tiroiditei Hashimoto. Inflamația este adesea legată de dietă.

Adoptarea unei diete fără gluten, paleo sau a protocolului autoimun (AIP – Autoimmune Protocol) poate ajuta la reducerea inflamației și la identificarea alimentelor care declanșează sistemul imunitar.

Adoptarea din prima a protocolului autoimun poate reprezenta o modificare prea drastică pentru unele persoane și de aceea, recomandarea este să se înceapă cu o dietă fără gluten sau chiar fără cereale.

Multe studii indică faptul că cei cu Hashimoto au mai multe șanse de a avea boala celiacă decât populația generală. Drept urmare, experții recomandă ca toți cei diagnosticați cu Hashimoto să fie testați pentru boala celiacă. Multe alte studii remarcă faptul că persoanele cu boala Hashimoto – sau cu boli autoimune, în general – pot vedea îmbunătățiri în urma unei diete fără gluten chiar dacă nu au boala celiacă.

O dietă fără cereale este mai restrictivă decât o dietă fără gluten, deoarece interzice toate cerealele. Deși această schimbare alimentară poate oferi și beneficii, cercetările care o susțin sunt limitate.

De asemenea, intoleranța la lactoză este foarte frecventă în rândul persoanelor cu boala Hashimoto. Dacă suspectați intoleranța la lactoză, eliminarea lactatelor poate ajuta problemele digestive, precum și funcția tiroidiană și absorbția medicamentelor.

După aceste mici schimbări, următorul pas este adoptarea protocolului autoimun care presupune eliminarea alimentelor potențial dăunătoare, cum ar fi cerealele, lactatele, solanaceele, zahărul adăugat, cafeaua, leguminoasele, ouăle, alcoolul, nucile, semințele, zaharurile rafinate, uleiurile și aditivii alimentari. În paralel cu acest protocol, este recomandat să suplimentăm aportul de alimente anti-inflamatorii, precum legumele, fructele, condimentele și peștele gras.

Această abordare ajută la refacerea metabolismului și a greutății corporale, îmbunătățirea sau chiar vindecarea permeabilității intestinale, dar și la restabilirea nivelurilor de energie.

Suplimentele alimentare

Mai multe suplimente pot ajuta la reducerea inflamației și a anticorpilor tiroidieni la persoanele cu boala Hashimoto. În plus, cei cu această afecțiune sunt mai susceptibili de a avea deficiențe în anumiți nutrienți, așa că suplimentarea poate fi necesară.

Suplimentele benefice includ:

  • Seleniul – studiile arată că administrarea a 200 mcg de seleniu pe zi poate ajuta la reducerea anticorpilor anti-tiroidperoxidază (anti-TPO) și la îmbunătățirea stării de bine la persoanele cu boala Hashimoto.
  • Zincul este esențial pentru funcționarea tiroidei. Cercetările sugerează că, atunci când este utilizat singur sau alături de seleniu, administrarea a 30 mg din acest mineral pe zi poate îmbunătăți funcția tiroidiană la persoanele cu hipotiroidism.
  • Curcumina – studiile pe animale și pe oameni au arătat că acest puternic compus antiinflamator și antioxidant poate proteja tiroida.
  • Vitamina D – s-a demonstrat că persoanele cu boala Hashimoto au niveluri semnificativ mai scăzute ale acestei vitamine decât populația generală. În plus, studiile leagă nivelurile scăzute de vitamina D cu severitatea bolii Hashimoto.
  • Vitaminele din complexul B – persoanele cu boala Hashimoto tind, de asemenea, să aibă un conținut scăzut de vitamina B12.
  • Magneziul – nivelurile scăzute ale acestui mineral sunt asociate cu un risc crescut de boala Hashimoto și cu anticorpi tiroidieni mai mari. În plus, corectarea deficiențelor de magneziu poate îmbunătăți simptomele la persoanele cu boli tiroidiene.
  • Fierul – persoanele cu boala Hashimoto sunt mai susceptibile de a dezvolta anemie. Pot fi necesare suplimente de fier pentru a corecta o deficiență.

Alte suplimente, precum uleiul de pește, acidul alfa-lipoic și N-acetil cisteina, pot ajuta, de asemenea, persoanele cu boala Hashimoto.

Alte modificări ale stilului de viață

Minimizarea stresului, care afectează sistemul imunitar atât direct, cât și indirect, poate ajuta la reducerea susceptibilității la bolile autoimune tiroidiene.

S-a descoperit că o calitate slabă a somnului este asociată cu hipotiroidism și creșterea nivelului de TSH. Un somn de calitate suficient pe timp de noapte poate ajuta la susținerea sistemului imunitar și la reducerea riscului de a dezvolta boala Hashimoto.

Este important să ne lăsăm corpul să se odihnească atunci când ne simțim obosiți.

Dacă ați făcut deja toate aceste modificări și nu observați nicio îmbunătățire, ar trebui să discutați cu medicul și să luați în considerare teste suplimentare.

Concluzii

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună frecventă care provoacă numeroase simptome care pot persista chiar dacă luați medicamente tiroidiene.

Cercetările arată că modificările dietei și ale stilului de viață vă pot îmbunătăți semnificativ simptomele și vă pot îmbunătăți sănătatea generală. Cu toate acestea, fiecare persoană cu boala Hashimoto este diferită, așa că este fundamental să găsiți un model alimentar care să se potrivească nevoilor dumneavoastră.

Un dietetician sau alt specialist în boli autoimune vă poate ajuta să găsiți un model de abordarea care funcționează pentru dvs.

 

SURSE:

www.webmd.com/women/hashimotos-thyroiditis-symptoms-causes-treatments

www.healthline.com/nutrition/im-a-dietitian-living-with-hashimotos-disease#What-has-worked-for-me

www.healthline.com/nutrition/hashimoto-diet

www.healthline.com/nutrition/hashimoto-diet#diet-tips

Etichete articol:
Hashimotoimunitaterecomandaretiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Infecțiile – unul din factorii declanșatori ai tiroiditei Hashimoto

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Tiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: