Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Clinica Mayo și de la Universitatea de Stat din Arizona, argila albastră de Oregon poate să distrugă bacteriile din răni, chiar și pe cele rezistente la alte forme de tratament. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în International Journal of Antimicrobial Agents.
În urma unor teste de laborator, cercetătorii au descoperit că argila albastră de Oregon a distrus mai multe tipuri de bacterii periculoase și foarte greu de tratat, între care Escherichia coli și stafilococul auriu meticilino-rezistent.
Acest tip de argilă a eliminat și bacteriile care cresc în formă de biofilm și care sunt foarte greu de distrus deoarece se fixează pe suprafața rănii, fenomen observat de medici în cazul a două treimi din infecții.
În decembrie 2016, rezistența la antibiotice (capacitatea naturală sau dobândită a unui microorganism de a rezista la tratament) a fost declarată oficial criză globală de Națiunile Unite.
Industria medicamentelor nu reușește să țină pasul cu capacitatea unor bacterii de a rezista, de a se adapta și de a evolua. Însă descoperirea faptului că argila albastră de Oregon extermină bacteriile rezistente la alte tratamente poate fi un punct de cotitură.
Cercetătorii vor efectua și alte teste pentru a stabili modul exact în care acest tip de argilă acționează asupra bacteriilor și pentru a-l reproduce în laborator. Astfel, arsenalul folosit împotriva rezistenței la antibiotice se va putea mări în viitorul apropiat.
Sursa: futurism.com/oregon-blue-clay-antibacterial/