Conform unui studiu medical de amploare efectuat în Danemarca, pe un eșantion de 6 milioane de pacienți, diclofenacul poate crește semnificativ riscul de a suferi un infarct.
Diclofenacul face parte din categoria medicamentelor antiinflamatoare și antireumatice nesteroidiene. Este utilizat cu precădere în tratamentul acut și cronic al poliartritelor reumatoide, osteoartritei și spondilitei anchilozantă (anchilopoetică), în tratamentul de scurtă durată al durerilor ușoare și moderate ce apar în cursul unor intervenții chirugicale stomatologice sau ortopedice și pentru calmarea algiilor musculare și osteoarticulare datorate efortului sau traumatismelor. Tot diclofenacul se folosește și în tratamentul de scurtă durată al durerilor cauzate de periartrită, tendinită, tenosinovită, lombalgii, radiculopatii, crize de gută sau artroze.
Studiul, care a fost publicat recent în British Medical Journal, ne atrage atenția că diclofenacul poate crește chiar și cu 50% riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral, comparativ cu alte substanțe active antiinflamatoare. Studiul a început în 1996 și s-a încheiat în 2016. Așadar, după 20 de ani de cercetări, specialiștii au recomandat ca diclofenacul să nu mai poată fi achiziționat fără rețetă din nicio farmacie din lume.
În Marea Britanie, diclofenacul nu se mai eliberează decât pe bază de rețetă de aproximativ trei ani. În țara noastră, acest medicament poate fi achizitionat de la farmacie și este eliberat fără prescripție medicală. Recomandarea este, totuși, să îl folosiți doar dacă este absolut necesar, să încercați, pe cât posibil, să apelați la antiinflamatoarele naturale, iar persoanele cu afecțiuni cardiace ar fi bine să nu utilizeze diclofenac.
Sursă:
www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/studiu-riscul-la-care-te-expui-daca-iei-diclofenac-avertismentul-specialistilor-991736