Platforma internațională cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume, Global Cancer Observatory, a scos în evidență cât de mult au crescut cifrele de la ultima evaluare, cea din anul 2012. Astfel, incidența primelor 10 cele mai frecvente tipuri de cancer a sporit cu aproximativ 6 procente fața de acum 6 ani, în timp ce mortalitatea a crescut cu aproape 5 procente.
Cancerul de plămâni, în fruntea listei
În România, cancerul de plămâni este cel care face cele mai mari ravagii: 13,6% dintre bolnavi. La o aruncătură de băț este cel colorectal, cu 13,3%, înregistrând și cea mai mare creștere din 2012 până în prezent. Este urmat de cancerul de sân cu 11,5%, unde apare o ușoară scădere față de acum 6 ani. Următoarele cancere, ca incidență, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) și cancerul de uter (3%). Toate aceste tipuri de cancer reprezintă aproape 70% din totalul cazurilor de cancer.
Rata mortalității în cazul cancerului de sân a scăzut la jumătate
În România, 30% dintre decesele cauzate de cancer poartă pecetea cancerului de plămâni. Cancerul colorectal cauzează 17% dintre decese, fiind urmat de cancerul de sân (aprox. 10%), procent ce a scăzut la jumătate față de cel prezentat la ultima evaluare. Pe listă urmează cancerul de ficat și cancerul de stomac cu aproape 9% fiecare, iar cancerul de pancreas a doborât aproximativ 8% dintre cei suferinzi.
Sursa: hotnews.ro