Uscătoarele de mâini împrăștie mai mulți microbi decât obișnuitele șervețele de hârtie, iar oamenii de știință spun că acestea ar trebui interzise în spitale!
Un studiu efectuat în trei spitale arată că uscătoarele de mâini contribuie la propagarea microbilor și virusurilor, în timp ce șervețelele de hârtie reduc riscul împrăștierii bacteriilor. Persoanele participante la studiu care au folosit uscătorul de mâini aveau pe piele bacterii periculoase ce provoacă infecții, pneumonie sau gastroenterite. Studiul, publicat în Journal of Hospital Infection, concluzionează că s-ar putea reduce riscul contaminării dacă spitalele ar renunța la uscătoarele de mâini din toalete.
„Problema nu este că oamenii nu se spală corect pe mâini. Când folosesc jetul de aer de la uscătoare, microbii sunt împrăștiați și răspândiți prin toată încăperea, inclusiv pe pielea oamenilor. Uscătoarele creează practic aerosoli contaminați, care ajung pe marginea chiuvetelor, pe podea și pe alte suprafețe, iar riscul devine și mai mare dacă oamenii ating aceste suprafețe”, spune profesorul Mark Wilcox, expert în microbiologie.
În acest context, poate ar fi bine să nu mai folosim uscătoarele de mâini din toaletele publice și să ne reîntoarcem la șervețelele de hârtie sau să lăsăm mâinile să se usuce pur și simplu.
Sursă:
www.digi24.ro/stiri/actualitate/cat-de-periculoase-sunt-de-fapt-uscatoarele-de-maini-expertii-trag-un-semnal-de-alarma-privind-utilizarea-lor-992701