Bun găsit, dragii mei! Ne bucurăm cu toții de sărbători, ne întâlnim cu cei dragi, ne răsfățăm cu bucate alese și ne odihnim mai mult. Dar ce se întâmplă după încheierea acestei perioade? Ne dăm seama că am neglijat mișcarea, alimentația echilibrată și că am pus câteva kilograme în plus. Nu intrați în panică! Dacă luați măsuri încă din primele zile ale noului an, adică acum, lucrurile vor reveni la repede normal.
Iată de ce astăzi vă propun 5 reguli care să vă ajute după sărbători pentru redobândirea siluetei, detoxifiere și menținerea unui tonus bun.
Regula nr. 1: Alegeți corect alimentele!
Cel mai bine este să vă bazați pe o dietă în care predomină alimentele integrale. Făcând acest lucru, puteți limita sau chiar elimina zahărul, grăsimile hidrogenate, făina albă și aditivii din industria alimentară. Consumând alimente integrale, organismul va beneficia de toți nutrienții de care are nevoie.
Regula nr. 2: Puneți pe masă cât mai multe fructe și legume!
Pe lângă faptul că sunt bogate în nutrienți, fibre, antioxidanți și apă, vegetalele vă permit să consumi porții normale de mâncare, fără prea multe calorii. Cât despre dulciuri, acum că au trecut sărbătorile, puteți să le evitați sau măcar rezervați-vă porția de dulce pentru gustarea dintre mese sau la micul dejun.
Regula nr. 3: Nu uitați să includeți în dietă proteine!
Corpul arde calorii atunci când digeră și metabolizează proteinele. Totodată, o dietă bogată în proteine este sățioasă și vă poate ajuta să mâncați mai puțin. Studiile arată că oamenii care au o dietă bogată în proteine pot consuma cu până la 400 de calorii mai puțin zilnic.
Regula nr. 4: Reduceți consumul de carbohidrați rafinați, săraci în substanțe nutritive și fibre!
Principalele surse de carbohidrați rafinați sunt făina albă, pâinea albă, orezul alb, produsele de patiserie, snacks-urile, pastele, sucurile carbogazoase. Aceste alimente sunt implicate în apariția obezității, diabetului și altor boli.
Regula nr. 5: Mâncați încet și într-o atmosferă liniștită!
Dacă mestecați prea repede, puteți consuma mai multe calorii decât aveți nevoie. De ce? Fiindcă nu îi dați timp organismului să își dea seama că și-a făcut plinul. Mestecarea mai lentă favorizează funcționarea normală a digestiei și reglarea hormonilor legați de senzația de sațietate.
Și un pont de final! Dacă totuși ați depășit anumite limite și simțiți că sistemul digestiv a fost pus la încercare, apelați la câteva remedii naturale. Dacă arsurile la stomac nu vă dau pace, începeți ziua prin a bea un pahar cu apă și suc de lămâie. Apoi, una dintre gustări poate consta dintr-un pahar cu suc proaspăt stors din morcovi, măr, sfeclă roșie. Pe parcursul zilei consumați un ceai hepatoprotector pe bază de plante: armurariu, păpădie, trifoi roșu, ghințură, lemn-dulce. Nu uitați că trebuie să beți și apă, cel puțin un litru și jumătate pe zi.
Voie bună să aveți și rămâneți alături de Ziarul de Sănătate! Pe curând!