Bun găsit! Dacă mergeți la iarbă verde sau la plimbare prin parc, fiți foarte atenți la căpușe!
Căpușele trăiesc de obicei în iarba înaltă, în parcuri, păduri, în zone umbrite și umede, pline de vegetație, în grădini, mai ales în zonele în care se adăpostesc șoarecii și căprioarele (gazdele primare ale căpușelor).
Dacă aveți ghinionul să vă muște o căpușă, mergeți la cel mai apropiat centru medical pentru a o îndepărta și NU O ARUNCAȚI! Păstrați căpușa într-un recipient închis ermetic, apoi adresați-vă unui laborator pentru a verifica dacă este contaminată cu Borrelia burgdorferi, bacteria care cauzează boala Lyme. În cazul în care rezultatul analizei este negativ, sunteți scutiți de un tratament dur cu antibiotice.
Unde puteți duce căpușa pentru analize? La doamna doctor Carmen Crețu în cadrul Centrului Medical Eco-Para-Diagnostic, dacă sunteți din București. Mai puteți merge și la Laboratoarele Synlab care au centre atât în București, cât și în alte orașe din țară: Iași, Cluj, Constanța, Drobeta-Turnu Severin, Botoșani, Mioveni, Pitești, Reșița, Caransebeș și Târgu Secuiesc. Analiza se numește Borrelia ADN-PCR în căpușă, costă în jur de 300 de lei, iar rezultatele se eliberează în aproximativ 72 de ore.
Sfatul meu este să nu treceți cu vederea o astfel de analiză, cu atât mai mult cu cât între 10% și 20% dintre pacienții infectați nu prezintă simptome, iar în cazul lor pot trece perioade lungi până la momentul diagnosticului, implicit până la începerea tratamentului adecvat. Netratată, boala Lyme poate da naștere unor complicații grave ale inimii, articulațiilor și la nivelul sistemului nervos central. Este mult mai ușor să facem o analiză a căpușei care ne-a mușcat și să putem lua măsurile necesare la timp și doar dacă este nevoie!
Sunt Florentina de la ZDS și ne vedem tot aici și cu alte informații utile! Pe curând!