”Iubirea pentru mâncare este una dintre cele mai puternice”, consideră dr. Ruxandra Constantina. Și poate că așa este. Căci în jurul meselor bogate ne strângem atunci când amintirile ne împresoară și începem să povestim alături de cei dragi. Tot în jurul mesei se pun la cale planuri ce pot schimba lumea. Tot hrana delicioasă și băutura aromată sunt cele care dezleagă limba și deslușesc secrete, pe care altfel nu le-am putea afla. Oricum ar fi, trebuie cumpătare și măsură în toate. Mai ales la masă. Alimentele pregătite în casă, cu ingrediente naturale, bine alese, fără conservanți, sunt cele mai bune alegeri. De asemenea, ar fi bine ca felurile de mâncare să fie împărțite pe parcursul întregii zile, iar dulciurile și fructele, conumate la o distanță de 3-4 ore de felul principal.
Să ajutăm digestia să funcționeze bine
Hidratarea este un alt aspect extrem de important, de care trebuie să avem grijă. Ceaiul verde, negru ne îmbunătățesc digestia și ar trebui consumate la o oră după terminarea mesei. Nici ceaiurile medicinale nu trebuie uitate. Absorb gazele, stimulează secreția și excreția de bilă. Așadar, o cană-două pe zi de ceai de anghinare, cicoare, sunătoare, gălbenele sunt recomandate oricărei persoane care ține la sănătatea sa. ”Să nu uităm că mâncărurile grele, proteina animală din belșug regăsită în cârnați, caltaboși, tobă îngreunează digestia și atunci avem nevoie de preparate enzimatice. Enzimele digestive vegetale, extrase din ananas si papaya, sunt extrem de benefice. Bromelain & Papain în timpul sau la sfârșitul mesei, comprimatele cu ghimbir sau ceaiul de ghimbir reglează digestia și ne fac să ne simțim mai ușori după masă”, explică medicul apifitoterapic.
Ficatul trebuie protejat
Cei care suferă de hiperaciditate gastrică este bine să ia înainte de masă comprimate ce conțin gălbenele, sunătoare, lemn-dulce, iar la 30 de minute după masă, să bea ceai gastric. Ficatul, în această perioadă, este extrem de solicitat. Pentru a avea putere să prelucreze mâncarea și băutura din abundență, trebuie să-l ajutăm, dându-i preparate naturale, care să-l detoxifice, să îl protejeze și să regenereze celula hepatică. ”Cele mai indicate sunt plantele toxic-amare. Sunătoarea, anghinarea, cicoarea, dar și fructele de armurariu sunt minunate pentru ficat. Vă recomand LiverHelp, ce conține armurariu, rădăcină de lemn-dulce, radăcină de ghințură albastră. Un preparat natural, care pune pe picioare ficatul dumneavoastră”, consideră dr. Ruxandra Constantina.
Suplimentele naturale ne ajută să fim bine!
Mesele îmbelșugate ne pot crea, pe moment, o stare de bine, de sațietate, dar la scurt timp, pot să te facă să te simți balonat. Nu întâmplător, sfatul medicului se îndreaptă către fibrele solubile și insolubile de tip inulină, semințe de in, tărâțe de psyllium, plante care îmbunătățesc digestia, cu efect antiinflamator, antiseptic, plante care absorb gazele intestinale, precum coriandrul, chimenul, pătrunjelul. Pe toate le găsiți în ColonHelp. Cărbunele activat din nucă de cocos este un alt remediu ce merită încercat, atunci când dăm de greu. Carbo Forte combate balonarea, reduce nivelul toxinelor, menține un pH intestinal sănătos, reduce senzația de greutate și presiune în abdomen. ”Aveți grijă și de imunitate și de starea de sănătate generală. Preparatele cu curcumină ori Curminin cu piperină sau Curcumin Meriva® au acțiune antiinflamatoare, antioxidantă și antitumorală, oferă protecție antivirală și antibacteriană, sunt hepatoprotectoare și gastroprotectoare și păstrează în limite normale colesterolul și glicemia.
Plantele adaptogene, precum Rhodiola și Ashwagandha, ne vin și ele în ajutor, eliminându-ne stările de oboseală, angoasă, stresul. Ne relaxează mintea și trupul și ne îndeamnă să privim cu încredere, curaj și încântare la anul ce vine.
Să ne bucurăm, așadar, de magia sărbătorilor, de farmecul lor incontestabil și să ne aducem aminte că sărbătoarea Crăciunului nu este doar o simplă perioadă, o masă îmbelșugată, ci mai cu seamă o stare de spirit!