Vitamina D este o substanță liposolubilă, pe care corpul o sintetizează singur, în proporție de 50-70%, în celulele profunde ale pielii, sub acțiunea directă a razelor solare. Astfel, o expunere la soare pe o durată de numai 15-30 de minute poate asigura o doză importantă de vitamina D necesară organismului. Restul trebuie să provină din alimentație, care asigură două forme: vitamina D3 (colecalciferol) – din alimente de origine animală (pește, ouă, lactate, ficat) și vitamina D2 (ergocalciferol) – din alimente de origine vegetală (alge, ciuperci expuse la soare după recoltare). National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite recomandă asigurarea unui aport adecvat de vitamina D din trei surse: expunere la soare, alimentație, suplimente alimentare.
Studii recente au demonstrat că vitamina D, pe lângă numeroase beneficii pentru sistemul osos, cel neuromuscular sau cel cardiovascular, ajută foarte mult sistemul imunitar în lupta contra infecțiilor și alergiilor. În lipsa vitaminei D, celulele T nu pot reacționa eficient pentru a combate infecțiile care amenință organismul, au descoperit oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga. Când celulele T sunt expuse la agenți patogeni, ele dispun de un mecanism de activare cunoscut ca receptor pentru vitamina D. Ca atare, celulele T au nevoie de vitamina D pentru a se activa. Prezența vitaminei D în circuitul sangvin duce la „armarea“ celulelor T, care detectează invadatorii pentru a-i distruge și elimina din organism, a explicat prof. Carsten Geisler, coordonatorul cercetărilor.
- Surse:
- healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d
- precisionnutrition.com/all-about-vitamin-d
- webmd.com/osteoporosis/features/the-truth-about-vitamin-d-why-you-need-vitamin-d