Nu ne dă de știre decât atunci când boala aproape că s-a instalat. Senzația de picioare grele, nu după o zi de muncă, ci după doar o oră-două de stat în picioare, mâncărimea de-a lungul trunchiului venos, ce parcă te frige pot fi semne clare că varicele, cât de curând, vor ieși la iveală. Lipsa de mișcare, orele întregi petrecute în picioare, kilogramele acumulate în exces, sarcina pot spori apariția bolii varicoase. Iar dacă în familie, părinții ori bunicii poartă pe picioare urmele acestei boli, există riscul ca și noi să dezvoltăm această afecțiune. Altfel spus, factorul ereditar, moștenirea genetică reprezintă principala cauză care duce la apariția ei. Nici tocurile, nici poziția picior peste picior, nici anumite alimente nu sunt vinovate de afurisitele varice, așa cum mult timp s-a vehiculat, mai ales printre doamne. Ele sunt vizibile în stadiul 3 din cele 6 câte are boala. Alcoolul însă, fumatul pot agrava situația, dacă pacientul suferă de hepatită. Apar astfel varicele la nivel digestiv, care se pot rupe, provocând hemoragii cataclismice, ce pot duce la moarte.
Netratate, varicele pot duce la tromboflebită!
Ecografia Doppler ne poate spune fără urmă de îndoială dacă membrele inferioare vor fi atacate în curând de varice ori ba. Fără durere sau disconfort. Boala varicoasă are potențial progresiv. Netratată, se poate agrava și poate da în tromboflebită superficială. Astfel spus, blocarea circulației la nivelul venei superficiale, care atrage după sine fenomene inflamatorii, înroșirea pielii, umflarea zonei. Există remediu însă, cu mici excepții, atunci când evoluția galopantă poate duce chiar la deces. Trombul se extinde, migrează și transmite o reacție inflamatorie în tot organismul. Medicamentele, unguentele ori cremele de orice fel nu pot stopa evoluția bolii. Rolul administrării lor nu este decât acela de a ameliora simptomele. Când luăm aceste medicamente, o facem permanent. După 2-3 luni, pacientul își poate da seama dacă i-au fost sau nu de folos. Dacă în acest interval de timp, rezultatele întârzie să apară, tratamentul trebuie neapărat întrerupt. Singura soluție, cu adevărat salvatoare, este îndepărtarea venei bolnave chirurgical. ”Poate părea o măsura agresivă. În realitate, este singura cu adevărat benefică. Rețeaua superficială de vene nu ajută circulația profundă. De aceea, ea poate fi îndepărtată, pentru că nu afectează rețeaua profundă, care este de fapt repsonsabilă de bunul mers la lucrurilor”, explică specialistul.
Metodele moderne fac ca recuperarea să fie imediată
Metoda clasică, chirurgicală, este adesea pusă în umbră de tehnicile chirurgicale moderne, minim invazive, unde recuperarea este mai ușoară, iar tratamentul se face practic din mers, fără prea mari restricții pentru pacientul operat. Dispar astfel potențialele hematoame, plăgile dureroase ce apar în cadrul intervenției clasice, lăsând să se instaleze starea de bine și de ușurare pentru cel operat. Ablația venei, termic, cu laserul, este una dintre cele mai uzitate metode. Nu se pretează însă oricărui tip de varice. Dacă este prea mare și are traiectul prea complicat, nu se poate interveni astfel. Se poate proceda chimic, iar distrugerea vaselor afectate se face prin scleroterapie. Injectarea unei substanțe, care distruge vena. ”Odată cu apariția unor molecule noi, tehnica s-a îmbunătățit considerabil, medicul fiind ajutat de imaginea obținută cu ajutorul ecografului. El poate vedea unde au pătruns substanțele, iar rezultatul este cel dorit atât de noi, medicii, cât și de pacienți”, explică chirurgul.
Imediat după operație, este bine să exersăm mersul!
Eliminarea varicelor nu trebuie întârziată. Lipsa durerii, recuperarea ușoară și mai ales rapiditatea cu care ne putem relua mersul, chiar imediat după intervenție, trebuie să ne convingă că amânarea intervenției nu ar face decât să ne complice viața și să ne aducă un plus de îngrijorare. ”Este bine ca mersul să fie reluat imediat. Se contractă astfel musculatura, apare efectul de pompare, iar rețeaua profundă, ce și-a pierdut un aliat ce-l avea în rețeaua superficială, este ajutată”. Nici micile cicatrice postincizionale, în cazul metodei clasice, nu trebuie să ne abată de la calea cea corectă, de a interveni asupra lor, căci ele, în timp, se vor estompa. În cazul scleroterapiei poate să apară o colorație tegumentară. Ea poate persista o lună, în cazul unor pacienți, ba chiar un an în situația altora. ”Nu vă faceți însă griji, oricât de mult ar trece de la operație, cu timpul ea va dispărea complet!”, ne liniștește doctorul.
Ciorapul de compresie, un accesoriu extrem de valoros
Intervenția se poate face la ambele picioare, mai puțin în cazul în care medicul optează pentru tehnica de scleroterapie, caz în care nu este indicată injectarea în organism a unei cantități duble de soluție. Atenție trebuie acordată și anotimpului în care alegem să facem intervenția chirurgicală. Căldura excesivă poate stimula și amplifica apariția unei eventual edem. Oricând și oricum am face, un lucru este cert. Ciorapul de compresie trebuie purtat imediat, de fiecare pacient care a trecut printr-o astfel de intervenție. După scleroterapie, bolnavul nu trebuie să renunțe la ciorap o săptămână, cu excepția scurtelor pauze de duș. Ca apoi, până la 6 săptămâni, trebuie ținut în picior, de dimineață până seara, la culcare. ”Este o metodă foarte bună în lupta cu boala varicoasă, mai ales dacă pacientul, din varii motive, nu poate apela la tratamentul corespunzător. Când deja există semne de boală, putem imediat folosi ciorapul. Și pe perioada sarcinii, când uterul se dilată, crește țesutul vascular, astfel, încât va exista și un răsunet asupra venelor superficiale”.
Precauția poate ține boala departe de noi!
Există și riscul recidivei. Organismul poate dezvolta rețele superficiale noi, pe acele zone unde s-a intervenit deja, pot apărea dilatații varicoase, nu ca semn al eșecului terapeutic, ci pur și simplu intră în categoria recidivelor ce se pot întâmpla în cazul oricărei boli. De aceea, ne sfătuiește medicul, este important să ne ascultăm și să ne observăm bine corpul. Fiind o boală ereditară, varicele bunicilor sau ale părinților pot să ne dea de gândit. Riscul de a dezolta și noi această boala este mare! Grija față de kilogramele acumulate, mișcarea necesară tonifierii musculaturii, exercițiile ușoare, care să alunge sedentarismul, analizele făcute din timp, toate creionează un regulament la care trebuie să luăm seamă și cu care putem să ținem boala varicoasă la distanță!