Un litru de ulei alimentar folosit ajunge să polueze 1 milion de litri de apă – cât ar avea nevoie un om să supraviețuiască 14 ani, informează site-ul roaliment.ro, citând Știrile ProTV.
În România, există o legislație privind colectarea și reciclarea uleiului toxic doar în cazul industriilor. În rest, uleiul din gospodării ajunge în canalizare, provocând daune majore în mediul înconjurător.
Sute de tone de ulei uzat poluează mediul înconjurător
Ministerul Mediului a elaborat 5 planuri de gestionare a deșeurilor în ultimii 6 ani, potrivit roaliment.ro, dar nu există încă un sistem de colectare și reciclare a uleiului uzat din gospodării. În fiecare an în România se aruncă circa 100 de mii de tone de ulei uzat, mai bine de jumătate provenind din mediu privat.
Ce se întâmplă cu uleiul din restaurante și fast-food-uri? La sfârșitul fiecărei zile, unitățile de alimentație rămân cu cantități uriașe de ulei uzat. Legea spune că uleiul ar trebui depozitat în recipiente speciale și apoi ridicat de firme de colectare. În schimbul uleiului ars, firmele primesc ulei de consum sau detergenți.
În schimb, uleiul din bucătăriile românilor ajunge de cele mai multe ori la chiuvetă. Pe de o parte, oamenii nu-și dau seama de efectul nociv al uleiului uzat asupra apelor, iar pe de altă parte, statul nu a pus în practică niciun plan de informare sau de colectare.
Tu ce faci cu uleiul uzat?
„Nu avem încă legislație foarte clară vizavi de acest aspect. Utilizatorii casnici ar trebui în primul rând să îl colecteze măcar în PET-uri de 2 litri, iar de comun acord cu administrația piețelor, primăria să poată iniția o astfel de colectare în punctele mari, în piețele mari“, a declarat presei Octavian Popa, reprezentant Agenția pentru Protecția Mediului Dolj.
Rareori, în cele mai fericite cazuri, oamenii strâng uleiul în diverse recipiente și îl aruncă la gunoi.