Sănătate

Turmericul și cancerul de col uterin

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
cancercancer col uterinSănătatea femeiiturmeric

Utilizat frecvent în gastronomia asiatică ca şi condiment, turmericul (Curcuma longa) are numeroase beneficii foarte importante pentru sănătate, acțiunile antiinflamatoare, antioxidante şi antibacteriene fiind menționate chiar şi în tratatele medicale sanscrite. În ultima perioadă, tot mai multe studii ştiințifice au urmărit stabilirea potențialului terapeutic al turmericului în profilaxia şi tratamentul diferitelor tipuri de cancer.

Rolul turmericului în profilaxia cancerului de col uterin

Curcumina, pigmentul intens colorat în galben din rădăcina de turmeric, blochează activarea a două oncogene (gene defecte care pot produce proteine modificate), care pot transforma celulele infectate cu HPV în celule maligne.
Suplimentarea dietei cu curcumină în trialuri clinice a demonstrat diminuarea leziunilor precanceroase ale cervixului. Pe lângă efectele antioxidante şi antiinflamatoare, compuşii din turmeric au potențial pentru prevenirea şi tratarea unor condiții asociate cu riscul crescut de cancer uterin, precum sindromul metabolic şi afecțiunile cu transmitere sexuală.
În studiile pe termen lung s-a constatat că pacienții cu sindrom metabolic au cu 26% mai mare risc de cancer uterin. Cercetările au demonstrat că turmericul poate ajuta la prevenirea şi tratarea afecțiunilor ce definesc sindromul metabolic (obezitate, diabet, hipertensiune, hipertrigliceridemie, hipercolesterolemie).
Turmericul întăreşte sistemul imunitar în cazul persoanelor cu afecțiuni cu transmitere sexuală. S-a constatat că atât virusul herpetic, cât şi HIV, din cauza supresării sistemului imunitar, pot induce transformarea celulelor infectate cu HPV în celule canceroase. Turmericul are capacitatea de a bloca producția unor proteine de care are nevoie virusul HIV pentru a se înmulți şi pentru a infecta celulele, precum şi a inhiba infecția herpetică, diminuând astfel riscul de malignizare a celulelor infectate cu HPV.

Rolul turmericului în terapia cancerului de col uterin

Curcumina declanşează distrugerea celulelor canceroase (prin apoptoză) chiar în timpul înmulțirii acestora, fenomen numit catastrofă mitotică, blocând astfel propagarea cancerului de col uterin.
Studiile au demonstrat că compuşii din turmeric cu acțiune antioxidantă blochează proteinele inflamatorii şi oncogenele care dezvoltă cancerul de col uterin.
Turmericul asociat chimioterapiei poate favoriza creşterea eficacității tratamentului, deoarece sensibilizează celulele canceroase, scăzându-le rezistența la chimioterapice.
Pretratarea celulelor canceroase cu curcumin creşte sensibilitatea (receptivitatea) la terapia prin radiații.

    Surse:

  • turmeric.com/cancer/can-turmeric-compounds-help-prevent-and-treat-cervical-cancer
  • sciencedaily.com/releases/2015/04/150423102327.htm
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21061268
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16526022
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20941532
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19191010
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15810876
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26262768
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26408689
Etichete articol:
cancercancer col uterinSănătatea femeiiturmeric
Articolul anterior
Incidența explozivă a cancerului de col uterin
Articolul următor
Stresul oxidativ, polifenolii şi cancerul de col uterin

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: