Un grup de pacienți care suferiseră un accident vascular cerebral (AVC) au reușit să se recupereze datorită unei descoperiri medicale majore. Este vorba despre un tratament revoluționar cu celule stem, ce necesită o simplă anestezie locală și o noapte de spitalizare. Procedura este cu atât mai remarcabilă cu cât le-a permis unor oameni țintuiți în scaun cu rotile de peste 3 ani să meargă din nou, să vorbească și să își reia viața normală de familie. Pe lângă recuperarea uimitoare a acestor pacienți, tratamentul cu celule stem s-a dovedit că funcționează chiar și după o anumită perioadă de la producerea accidentului vascular cerebral – ceea ce înseamnă că milioane de oameni ar putea beneficia de noua terapie.
Tot mai mulți tineri devin victime ale AVC
În prezent, accidentul vascular cerebral (AVC) continuă să reprezinte una dintre cele mai importante cauze de mortalitate și morbiditate în lume, în ciuda progreselor terapeutice înregistrate în ultimii ani. În mod dramatic, vârsta la care apare această afecțiune gravă este din ce în ce mai tânără. Potrivit celor mai recente raportări ale Organizației Mondiale a Sănătății au fost înregistrate în întreaga lume 15 milioane de noi cazuri de AVC. Statisticile arată că aproximativ 30% din pacienții cu AVC decedează, iar un procent tot de 30% rămân cu dizabilități fizice și psihice permanente. Pentru aceștia din urmă, neuroreabilitarea rămâne singura șansă la o viață normală.
România se află printre țările europene cu cel mai mare risc de accidente vasculare cerebrale. Într-un raport al Comisiei Europene, România ocupă locul 3, după Macedonia și Bulgaria, în ceea ce privește incidența crescută a bolilor cerebrovasculare, precum și mortalitatea prin AVC.
În acest context îngrijorător, descoperirea unor tratamente inovatoare care să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții pacienților reprezintă mai mult decât o necesitate.
Din scaunul cu rotile pe terenul de jogging
Tratamentul cu celule stem, pus la punct de cercetătorii de la Stanford University din California, este considerat a fi cel mai eficient de până acum, deoarece declanșează regenerarea rapidă a conexiunilor cerebrale deteriorate în timpul unui accident vascular cerebral. Deocamdată, terapia se află în fază de testare clinică. 18 pacienți au fost supuși procedurii în testul inițial, iar rezultatele au fost uimitoare.
În ciuda perioadei lungi dintre AVC și tratament, toți cei 18 pacienți din studiul pilot au arătat o îmbunătățire progresivă a stării de sănătate în cele 12 luni în care au fost monitorizați după intervenție, conform rezultatelor publicate în ediția din iunie a Stroke Medical Journal. Un pacient care era în scaun cu rotile fiindcă nu își putea folosi picioarele a ajuns după aceea să facă jogging. O femeie care nu a putut ajunge în picioare la sala de operație se poate deplasa acum fără probleme și așteaptă un copil. Un altul complet paralizat pe partea stângă și-a recăpătat capacitatea de a merge.
Experții subliniază totuși că vor mai trece câțiva ani până când tratamentul va fi aplicat în cazul tuturor pacienților cu AVC, pentru că sunt necesare mai multe teste înainte ca procedura să se dovedească eficientă. Testul actual a fost făcut pentru a stabili că tratamentul e sigur – și s-a dovedit că este – dar cei 18 pacienți (11 femei și 7 bărbați cu vârste între 33 și 75 de ani) nu sunt suficienți pentru a demonstra că va funcționa la toți oamenii.
Cum a decurs procedura?
Pacienților li s-a făcut o anestezie locală și au rămas conștienți pe durata intervenției, în timp ce un mic orificiu a fost făcut prin craniu, iar celulele stem au fost injectate în zona afectată a creierului. A doua zi, toți pacienții au plecat acasă. Pe parcursul a 12 luni după aceea, ei au prezentat semne importante de recuperare: funcțiile motorii s-au îmbunătățit, vorbirea a revenit și unii și-au recăpătat mersul. Totuși, trei sferturi dintre ei au suferit dureri de cap timp de câteva zile, dar acestea au fost cauzate de intervenția asupra craniului, nu de tratament în sine.
Celule stem de la donatori vs celule embrionare de la fetuși avortați
Pentru noul tratament s-au folosit celule stem numite celule SB623, extrase din măduva osoasă a donatorilor și apoi modificate astfel încât să devină potrivite pentru introducerea în creier. Celulele stem – celule primare – sunt capabile să acționeze ca un kit de reparare pentru organism, prin înlocuirea țesutului deteriorat, declanșând regenerarea celulelor sanguine și a vaselor de sânge.
Măduva osoasă provenită de la doi donatori a fost suficientă pentru a furniza suficiente celule stem pentru cei 18 pacienți.
Celelalte teste cu celule stem au stârnit o mulțime de controverse, întrucât au fost utilizate celule embrionare provenite de la fetuși avortați. În schimb, studiul actual evită aceste probleme etice, deoarece folosește celule stem adulte disponibile la băncile de sânge și țesuturi.
În prezent, pentru continuarea cercetărilor, se recrutează 156 de pacienți cu sechele ale unui accident vascular cerebral, pentru un test randomizat dublu-orb.
Noi studii programate în viitor
În trecut, alte studii mici au dovedit că tratamentele cu celule stem sunt eficiente în cazul pacienților cu accident vascular cerebral, însă doar dacă sunt administrate la scurt timp după producerea evenimentului. Dar noul studiu sugerează că tratamentul ar putea funcționa după un interval mai lung, ceea ce implică extinderea semnificativă a numărului de persoane care ar putea beneficia.
Coordonatorul studiului, profesorul Gary Steinberg, spune: „Starea pacienților s-a îmbunătățit nu doar statistic, dar îmbunătățirea a fost semnificativă clinic. Capacitatea lor de a se deplasa și-a revenit în mod vizibil. Acest lucru e fără precedent. La șase luni după un AVC nu ne mai așteptăm să vedem o recuperare semnificativă”. El a adăugat: „Acest tratament revoluționează conceptul nostru despre ceea ce se întâmplă nu numai după AVC, ci și după traumatismele cerebrale și chiar tulburări neurodegenerative. Ideea era că, odată ce creierul este lezat, el nu se mai reface. Suntem obișnuiți să credem că circuitele cerebrale respective au murit. Și am aflat că nu este așa”.
„Discutăm despre celulele stem de ani întregi și în sfârșit avem un semnal care ne-ar putea conduce către o îmbunătățire a tratamentelor. Acum avem nevoie de studii suplimentare pentru a arăta că acesta este potrivit”, a declarat prof. Pippa Tyrrell, specialist în terapia AVC la Manchester University.
- Sursa:
- worldhealth.net/forum/thread/102504/major-breakthrough-as-doctors-reverse-sy/