Știai că infecția cu HPV (virusul Papiloma uman) nu înseamnă neapărat că te vei îmbolnăvi de cancer de col uterin? Infecția cu HPV, cu toate că este necesară, în sine nu este suficientă pentru a induce cancerul de col uterin. Există alți factori implicați în progresia celulelor infectate şi dezvoltarea fenotipului malign. Unul dintre acești factori este stresul oxidativ, care se generează în organism ca urmare a stresului, dietei dezechilibrate, poluării etc.
Stresul oxidativ reprezintă un factor relativ puțin explorat ca factor de risc al carcinogenezei inițiate de HPV. Stresul oxidativ este cunoscut pentru efectele de perturbare a stării redox celulare, conducând la alterarea răspunsurilor expresiei genelor prin activarea câtorva factori de transcriere redox-sensibili. Această cascadă de semnalizare afectează atât creşterea, cât şi moartea celulelor.
Stresul oxidativ poate fi redus cu ajutorul antioxidanților naturali. Capacitatea unor antioxidanți naturali de a modula căile de transducție a semnalelor intracelulare, prin activarea/reprimarea mai multor factori de transcriere redox- sensibili, este considerată a avea potențial terapeutic în chemoprevenția cancerului.
Polifenolii, o terapie care promite în lupta cu cancerul de col uterin
Dintre compuşii cu acțiune în stresul oxidativ, polifenolii s-au dovedit a fi agenți promițători pentru profilaxia şi tratamentul cancerului de col uterin. Pe lângă capacitatea antioxidantă, polifenolii au o mare varietate de funcții biologice, inclusiv inducerea apoptozei, oprirea creşterii celulare, inhibarea sintezei ADN-ului şi modularea căilor de transducție a semnalului. Ei pot interveni atât în etapele de inițiere a carcinogenezei, cât şi în etapele de promovare şi progresie, putând astfel preveni dezvoltarea cancerului.
Printre cei mai cunoscuți polifenoli studiați pentru efectele lor în profilaxia şi tratamentul cancerului de col uterin sunt curcumina din rădăcina de turmeric, epigalocatehina din ceaiul verde şi negru, resveratrolul din struguri, sulforafanul din brocoli, acidul elagic din rodie. Printre cei mai cunoscuți și studiați polifenoli se numără și antocianii din fructele de pădure (mure, zmeură, afine, coacăze roșii sau negre). Antocianii sunt antioxidanți naturali care anihilează acțiunea radicalilor liberi, combat stresul oxidativ și pot preveni unele forme de cancer.