Sănătate

Soarele – prieten sau duşman?

Autor:
10 comentarii
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre: hello sanatate

Te numeri printre cei care nu pleacă toată ziua de la plajă sau eşti dintre cei pe care gândul de a sta la soare pur şi simplu îi înspăimântă? Specialiştii ne recomandă să ne încadrăm undeva între cele două extreme, pentru că atât excesul de expunere la soare, cât şi evitarea lui totală provoacă probleme de sănătate. Expunerea moderată, cu evitarea orelor de vârf, folosirea cremelor de protecţie şi hidratarea sunt condiţiile ideale pentru a ne bucura de toate beneficiile pe care ni le oferă soarele. Iată câteva dintre ele:

Pastilă pentru fericire

Vremea mohorâtă te întristează, dar în zilele însorite nu ai nevoie de alt motiv de fericire? Nu e vorba de metosensibilitate pentru că depresiile, fluctuaţiile emoționale și lipsa de energie pot fi ameliorate dacă te vede un pic soarele. Şi acesta este un lucru demonstrat! Soarele declanșează anumite procese biochimice în creier, contracarând stările emoționale proaste.

Stai la soare ca să dormi mai bine!

La contactul cu lumina soarelui, nervul optic transmite un mesaj în creier ce are ca urmare secreția de melatonină, așa-numitul hormon al somnulul. Cu alte cuvinte, expunerea la soare îţi asigură un somn mai bun.

Ştiai că personele cu probleme de somn, în special cele vârstnice, au un nivel scăzut de melatonină?

Mai bronzat însemnă mai energic!

E vorba despre melanină, substanța responsabilă de bronzarea pielii în urma expunerii la soare. Studii recente sugerează că organismul folosește melanina și pentru transformarea luminii solare în energie prin anumite procese metabolice.

Protejează împotriva bolilor cardiovasculare

Până nu demult se credea că stimularea producției de vitamina D este beneficiul major al expunerii la soare. Însă un studiu realizat în 2013 la Universitatea din Edinburgh a arătat însă că, dincolo de beneficiile asociate vitaminei D, soarele poate ajuta la scăderea hipertensiunii arteriale și a atacurilor de cord (bineînțeles e vorba de expunerea moderată la soare). Aceasta datorită razelor ultraviolete care stimulează în organism producția oxidului nitric, un compus care reglează hipertensiunea.

Știai că înainte de descoperirea antibioticelor, tratamentul împotriva tuberculozei includea expunerea la soare? Cercetările moderne au confirmat efectul benefic al soarelui în această afecțiune!

Scade riscul de scleroză multiplă

S-a observat că scleroza multiplă este mai frecventă în zonele nordice, precum și în rândul persoanelor născute în lunile de iarnă. Cercetările ulterioare au dovedit că lumina soarelui este foarte importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului, mai ales în al treilea trimestru de sarcină.

Ameliorează problemele pielii

Expunerea la lumina solară a ajutat 84% din pacienții cu psoriazis incluși într-un studiu din Bulgaria să aibă o îmbunătățire semnificativă a simptomelor asociate acestei afecțiuni.

Etichete articol: hello sanatate
Articolul anterior
Atenție! Băuturile carbogazoase dau dependență
Articolul următor
Efectele negative ale deshidratării

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

10 comentarii. Leave new

  • Gabriela Ivan
    19 septembrie 2013 16:00

    In aceasta vara, ca nicodata, am facut alergie la soare. M-am expus treptat, nu mai mult de 2-3 ore, am fosit creme de protectie solara cu factor 20 si 30 si cu toate astea pe maini, fata si decolteu mi-au aprut bubite…Se micsorau peste noapte si reapareau in timpul zilei la expunerea la soare. Am recurs la a sta la plaja cu o bluza ce mi-a acoperit zona sensibila. De ce am avut astfel de reactie si doar intr-o anumita zona a corpului?

  • Toata lumea doreste concediul din vara sa si-l petreaca la mare, la soare? Oare de ce? Cred ca fara sa vrem subconstientul nostru ne indeamna la soare, acolo unde ni se ofera beneficii: sintetizarea vit D, dormim mai bine, se reduc durerile articulare…si multe altele!

  • Cand ne expunem la soare e bine sa ne udam periodic. Sunt sticlutele cu pulverizator pe care le putem folosi. In apa mai putem adauga si altceva pentru protectia pielii gen ulei de masline sau aloe vera.

  • Cand ma expun la soare imi trec durerile de oase. Probabil am un deficit de vitamina D, altfel nu imi explic. Sau caldura in combinatie cu ultravioletele fac minuni.

  • Soarele este pastila pentru fericire!Eu cand stau la soare uit de toate problemele, chiar si daca stau doar pe o banca in parc.

  • Si expunerea la soare este buna, insa cu moderatie!! Nu va expuneti la ore nepotrivite si consultati site-ul INMH, sectiunea ,,Indice de radiaţie ultravioletă”!

  • Eu mereu folosesc protectie 50 pe alunite. Am fost cu cateva la medic, care ma ingrijorau pe mine, dar mi-a spus ca nu reprezinta un pericol.

  • Da, e bine sa stam la soare cu moderatie. Sunt persoane care trebuie sa ajunga la medic pentru analizarea ,,alunitelor” de piele. Mare grija!!

  • Asa cum spune un vechi proverb ,,tot ce este mult strica”, cred ca se aplica si in cazul expunerii la soare, daca stam intre orele indicate nu cred ca sunt probleme.

  • Valentina Dina
    29 iulie 2013 10:53

    Si durerile reumatice se reduc in intensitate daca te expui regulat la soare! In plus, tenul cu probleme (cosuri) isi mai revine dupa cateva zile de ,,baie de soare”. Si bebelusii au nevoie de soare pentru sintetizarea vitaminei D!! E bun soarele, ins atineti cont de recomandarile medicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: