Genunchiul este o articulație complexă, responsabilă de susținerea greutății corpului și care trebuie să permită mișcările de flexie, de extensie, de rotație, rămânând în același timp stabilă. Articulația genunchiului unește femurul cu tibia și cu rotula. Între cele trei oase se află o capsulă ce conține lichid sinovial pentru lubrifierea articulației. Între tibie și femur se găsesc două tipuri speciale de ligamente, numite meniscuri. Acestea ajută ligamentele în menținerea stabilității genunchiului, în distribuirea greutății și protejarea cartilajelor articulare. Fără meniscuri, concentrația de forță într-o zonă mică a cartilajului articular poate deteriora suprafața și poate conduce la degenerare în timp. Capetele oaselor articulațiilor sunt acoperite de un material numit cartilaj articular, care permite suprafețelor să alunece fără a fi afectate. Funcția cartilajului articular este de a absorbi șocul și de a oferi o suprafață care să faciliteze mișcarea.
[post-content id=697]
Scurtă lecție de anatomie a genunchiului
Autor:
[post-content id=704]
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Lupta contra cancerului, departe de a fi încheiată
Cancerul, boala care schimbă destine. Boala care curmă vieți. Milioane de vieți. Peste 8 milioane de oameni din întreaga lume…
Cum scăpăm de durerile menstruale?
Tulburările hormonale își pot face apariția încă din adolescență și merg până dincolo de menopauză. Una dintre cele mai afurisite,…
Durerile de cap: cauzele ascunse și remediile ce funcționează cu succes
Sunt ba asemenea unei gheare ce îți ține prizoniere tâmplele, ceafa și ochii. Ba simți cum o amețeală chinuitoare îți…
Descoperire revoluționară: Un nou rol al sistemului imunitar
Sistemul imunitar este mai mult decât un scut al organismului împotriva bolilor. Oamenii de știință bănuiau acest lucru de mult…
Ce este imunitatea organismului?
Imunitatea organismului Imunitatea organismului sau sistemul imunitar cuprinde mecanismele de aparare ale organismului fata de agentii patogeni − virusuri, bacterii,…