Dr. Emilia Milicin, medic primar, specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială, invitata Simonei Dragomir la Hello Sănătate TV, ne spune de ce scrâșnim și care sunt efectele bruxismului pe termen lung.
Toți scâșnim, dar depinde cu ce intensitate
Poate ne vine greu să credem acest lucru, însă toată lumea scrâșnește din dinți, fie că o face zgomotos sau nu, fie dacă își dă seama de acest lucru sau nu. În cazul copiilor, din momentul în care au ieșit toți dinții de lapte, adică aproximativ de la vârsta de 3 ani și până când erup măselele permanente, adică aproximativ până la vârsta de 6-7 ani, scrâșnitul din dinți este un obicei cât se poate de normal, fiind o formă de stimulare a creșterii oaselor, dar care îi ajută și să își găsească o poziție corectă a mandibulei.
În momentul în care scrâșnitul are loc atât ziua, cât și noaptea, iar dinții încep să își modifice forma, devenind plați, vorbim deja despre bruxism.
Bruxismul denotă o intensitate ridicată a emoțiilor
Având în vedere faptul că avem tendința de a scrâșni din dinți în momentul în care trăim emoții intense, chiar dacă vorbim despre frustrare, stare de nervozitate sau nevoia de perfecționism, acest lucru se întâmplă ca urmare a incapacității de a descărca respectiva energie sub altă formă. Problema aceasta apare de la adolescenți, până la adulți, din cauza emoțiilor corelate cu examene, sesiuni, întâlniri importante sau alte activități ce implică un grad ridicat de stres.
Urmărind întreaga emisiune, veți putea afla:
- Ce este scrâșnitul din dinți?
- Ce este bruxismul?
- Este uzura dentară un lucru normal?
- Când este benefic scrâșnitul din dinți?
- Care sunt cauzele bruxismului?
- La ce poate conduce bruxismul?
- Care sunt soluțiile în cazul persoanelor care scrâșnesc prea mult din dinți?
Vă invităm să urmăriți întreaga emisiune, aflată la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!