Înainte de toate este bine să începem cu o schimbare de perspectivă și să înțelegem că nu orice formațiune ce apare la nivelul sânilor este de natură canceroasă. În plus, și afecțiunile ce țin de zona oncologică pot fi ținute sub control și tratate eficient, mai ales în cazul în care sunt depistate la timp și monitorizate periodic. De asemenea, un alt pas vital în menținerea sănătății sânilor este să înțelegem că, ignorând problema de teama unui diagnostic dur, nu vom fi mai sănătoase. Vom fi doar într-un proces de agravare, în drum spre un tratament ce poate fi tardiv.
Important de reținut!
Controlul de rutină se face lunar, acele autopalpări pe care este bine să le facem în fața oglinzii pentru a putea urmări și diversele modificări în ceea ce privește aspectul sânilor. Perioada ideală pentru realizarea autopalpării este în primele 10 zile după încheierea ciclului menstrual. Atunci sânii sunt mai relaxați, nu există tensiuni care pot face dificil autocontrolul.
Între vârstele 20-40 de ani, controlul de rutină recomandat implică o ecografie anuală. După 40 de ani, schimbându-se textura și compoziția sânului, se adaugă ca tip mai precis de investigație mamografia. Periodicitatea mamografiei este o dată la 2 ani. Desigur, în cazul persoanelor cu risc crescut, medicul poate recomanda aceste investigații mai des sau mai rar.
Acestea sunt doar câteva dintre ideile pe care le veți putea afla direct de la dr. Simona Filip, medic primar chirurgie generală, urmărind materialul video de la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!