Mucusul este o secreţie vâscoasă, produsă de membranele pe care le acoperă. Acest fluid este produs în mod tipic de celulele care se găsesc grupate în glande şi care sunt bogate în glicoproteine şi apă. Mucusul poate proveni însă şi din glandele mixte, care conţin celule producătoare de mucus şi celule care produc ser.
Coloid (substanţă ale cărei particule se află în stare de dispensie şi nu se difuzează prin membrane) vâscos, mucusul conţine enzime antiseptice (cum este lizozima), imunoglobuline, săruri anorganice, proteine (cum este lactoferina) şi glicoproteine (cunoscute ca mucine) produse de celulele goblet în membranele mucoase şi glandele submucozale.
Rolul mucusului este acela de a proteja celulele epiteliale (care îmbracă la interior cavităţile tubulare) ale sistemelor respiratorii, gastrointestinale, urogenitale, vizuale şi auditive la mamifere, epiderma amfibienilor şi branhiile peştilor de agenţii infecţioşi (bacterii, virusuri, fungi).
Ştiai că organismul uman produce aproximativ un litru de mucus pe zi?
Rolul mucusului pe diferite tipuri de mucoase
Ce este mucoasa?
Mucoasa este un ţesut specializat care conţine celule ce secretă mucus (cum sunt celulele goblet) şi care înveleşte o serie de cavităţi ale organismului, printre care tractul digestiv, tractul respirator şi tractul reproducător. Mucoasa este bogat vascularizată şi este alcătuită dintr-un epiteliu interior, un strat de mijloc (lamina propria) de ţesut conectiv şi un strat exterior (musculara mucoasei) alcătuită din celule musculare ce separă mucoasa de submucoasă.
Mucoasele sunt membrane în principal de origine endodermă ce acoperă epiteliul şi sunt implicate în procesele de absorbţie şi secreţie. Mucoasele căptuşesc cavităţile expuse mediului exterior şi organele interne. În câteva locuri, ele se află în continuarea pielii: nări, gură, buze, pleoape, urechi, zona genitală şi anus. Mucusul secretat de acestea capturează agenţii patogeni ajunşi în organism şi îi elimină înainte de a cauza daune.
Bine de ştiut!
Nu orice membrană mucoasă secretă mucus.