Sănătate

Primul grup de suport gratuit pentru pacienții cu cancer colorectal

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

În București s-a înființat primul grup de suport GRATUIT pentru pacienții cu cancer colorectal. Proiectul este susținut de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Institutul Oncologic “Al. I. Trestioreanu”din București și s-ar putea extinde și la alte centre oncologice din țară.

Vezi toate articolele despre:
cancer colorectalgratuitgrup de suportinformareinstitutul oncologicpolipi

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Institutul Oncologic “Al. I. Trestioreanu”din București anunță crearea primului grup de suport multidisciplinar, realizat în cadrul unui spital, pentru pacienții diagnosticați cu cancer colorectal.

Principalul scop al proiectului este de a facilita dialogul și schimbul de experiență între pacienți, supraviețuitori ai cancerului colorectal și specialiștii din domeniu. Prin înființarea acestui grup de suport se dorește:

  • creșterea nivelului de informare pentru pacienți
  • creșterea nivelului de cunoștințe cu privire la importanța unei nutriții adecvate în gestionarea cancerului colorectal (ce alimente ajută și ce alimente sunt dăunătoare)
  • reducerea stării de anxietate provocată de boală
  • diminuarea stării de epuizare fizică și psihică

Din echipa medicală ce va lua parte la sesiunile grupurilor fac parte doi medici specialiști oncologi, un psiholog și un nutriționist. Aceștia vor răspunde tuturor întrebărilor pacienților, ajutându-i  să gestioneze mai bine impactul bolii, în toate aspectele acesteia.

Unde și când au loc întâlnirile?

Persoanele ce doresc să participe la grupurile de suport pot merge la Institutul Oncologic “Al. I. Trestioreanu” din București, de două ori pe lună. Există grupe separate pentru femei și bărbați, ora de începere este 15.30, întâlnirile durează până la 3 ore, iar accesul este gratuit. Mai jos găsiți programul exact:

  • Bărbați: 31 iulie, 14 august, 28 august, 4 septembrie, 18 septembrie
  • Femei: 30 iulie, 13 august, 27 august, 3 septembrie, 17 septembrie

Ce spun inițiatorii proiectului?

Cezar Irimia, președintele Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a declarat:  „Ne bucură foarte mult că am reușit să demarăm acest proiect pilot. Pentru pacienți, diagnosticul de cancer colorectal este de multe ori privit cu teamă, însă prin acest proiect încercăm să oferim pacienților speranța că pot să trăiască normal, în pofida diagnosticului primit. În viitor, sperăm să putem continua proiectul și în alte centre de oncologie din țară”.

„Cred cu tărie că misiunea unui institut oncologic este de a oferi pacienților o gamă completă de servicii, dincolo de tratamentul medicamentos. De aceea, suntem mândri că prin susținerea acestui proiect reușim să extindem gama de servicii oferite pacienților cu afecțiuni oncologice din sudul țării”, a afirmat Dr. Anca Lidia Kajanto, Manager Institutul Oncologic “Al. I. Trestioreanu” București.

Cancerul colorectal este al doilea tip de cancer în Europa în ceea ce priveşte rata de mortalitate, fiind responsabil pentru aproximativ 230.000 de decese pe continentul nostru, în fiecare an. În România, 10.256 de pacienţi sunt diagnosticaţi anual cu această formă de cancer, în timp ce anual 5.675 dintre aceștia, pierd lupta cu boala.

Care sunt factorii de risc ai cancerului colorectal?

Pe lângă vârstă, istoricul personal, antecedentele familiale de cancer colorectal sau polipi adenomatoși și sindroamele genetice ce nu pot fi modificate, există și factorii ce pot fi modificați precum:

  • Obezitatea și obezitatea morbidă
  • Lipsa de activitate fizică
  • Dieta (persoanele ce consumă foarte des carne roșie – carne de vită, porc, miel sau ficat – și carne procesată – mezeluri, hot-dog – pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal. Dietele ce ne protejează de cancerul colorectal au la bază legume, fructe și cereale integrale.)
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool

Dacă aveți întrebări legate de grupul de suport sau doriți informații suplimentare, vă stă la dispoziție doamna psiholog Lidia Stoica, pe care o puteți contacta la numărul de telefon 0720655618.

Etichete articol:
cancer colorectalgratuitgrup de suportinformareinstitutul oncologicpolipi
Articolul anterior
Top 5 probleme care ne fac zile fripte vara și cum să le evităm
Articolul următor
Săptămâna Mondială a Alăptării și prima aplicație mobilă despre alăptare

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: