Cercetările oamenilor de ştiință de la Bruxelles au relevat faptul că există o legătură directă între cancerul de piele şi stresul oxidativ, iar numeroase alte cercetări au confirmat că antioxidanții reduc stresul oxidativ. Noua cercetare provine de la Brussels’ Central Hospital, University of Charleroi și Hospital Vesale Experimental Medicine Laboratory, Free University of Brussels.
Cercetătorii au testat 36 de pacienți ce sufereau de carcinoame cu celule scuamoase la nivelul capului şi gâtului, una dintre cele mai periculoase forme de cancer de piele. Medicii au efectuat o analiză în profunzime a țesuturilor şi le-au testat folosind electroforeza capilară, testare care separă şi descompune țesuturile în componente foarte mici.
Antioxidanții reduc efectele secundare ale radioterapiei
Nouă din zece tipuri de cancer la nivelul capului şi gâtului sunt carcinoame cu celule scuamoase, iar aproximativ jumătate dintre cei ce suferă de acest cancer vor muri în cinci ani. Cercetările de la Bruxelles confirmă descoperirile de la Universitatea din Oslo, în care au fost comparați 78 de pacienți suferind de carcinoame cu celule scuamoase cu 100 de persoane sănătoase. De data aceasta, cercetătorii au testat țesuturile şi sângele tuturor pacienților pentru nivelurile de stres oxidativ. Specialiştii au testat şi nivelurile antioxidanților prezenți în toți subiecții, inclusiv capacitatea oxidantă totală, dar şi nivelurile de antioxidanți dietetici: 6 carotenoizi diferiți (morcovi, roşii etc.), 4 tocoferoli (semințe, cereale etc.) şi acid ascorbic.
Studiul a constatat că pacienții cu carcinoame cu celule scuamoase au avut un nivel mai ridicat al biomarkerilor stresului oxidativ în sânge şi țesuturi. Cercetătorii au descoperit că markerii stresului oxidativ au crescut în mod semnificativ atunci când pacienții cu cancer au fost expuşi radioterapiei. Concluzia a fost clară: antioxidanții pot ajuta la îmbunătățirea ratei de supraviețuire în rândul pacienților cu cancer de piele şi îi pot ajuta prin reducerea efectelor radioterapiei.