Scaunele cu diaree, balonarile, greturile, durerile violente in partea superioara a abdomenului pot semnala o criza de pancreatita acuta. Tratamentul pancreatitei acute trebuie sa se faca numai in cadrul unui spital, tratamentul facut acasa poate pune in pericol viata bolnavului. Cel mai bine este insa sa nu se ajunga in astfel de situatii. Evitarea abuzului de alcool, a excesului de grasimi si cresterea consumului de fibre vegetale sunt trei masuri de luat pentru prevenirea crizelor acute de pancreatita. Pentru cea de-a treia masura noi va oferim o solutie simpla si eficienta: ColonHelp, un supliment cu 52% fibre din seminte de in si 33% tarate de psyllium.
Rolul pancreasului
Pancreasul este un organ situat in abdomenul superior, inapoia stomacului. Pancreasul are dublu rol: exocrin si endrocrin. Pancreasul exocrin secreta diverse enzime care intervin in digestia alimentelor, iar cel endrocrin secreta substante cu rol hormonal, in special insulina care regleaza glicemia.
Pancreatitele acute sau cronice, cancerul de pancreatic sunt bolile pancreasului exocrin, in vreme ce diabetul zaharat este o deficienta a pancresului endocrin. Durerea abdominala situata de obicei deasupra ombilicului, central sau in partea stanga este principalul simptom al pancreatitei acute. In cele mai multe cazuri, aceasta durere apare dupa mese copioase, bogate in grasimi si alcool.
Pe de alta parte, pacientii cu pancreatita cronica pot avea pusee dureroase. Pe acest teren este posibil ca in timp sa se dezvolte insuficienta pancreatica exocrina (diaree si scadere in greutate datorate digestiei necorespunzatoare a alimentelor) sau endocrina (diabet zaharat).
Ce este pancreatita?
Pancreatita este boala greselilor in alimentatie, semnaleaza specialistii.
In ultimii 15-20 de ani, numarul bolnavilor de pancreatita a crescut foarte mult. Cauzele acestui fenomen sunt dieta dezechilibrata si consumul irational de alcool. Pancreatita acuta se manifesta prin dureri violente in partea superioara a abdomenului, cu iradieri spre stanga. Durerile sunt insotite de diaree, balonari, greturi. Crizele dureroase pot dura intre doua si patru zile, timp in care pot aparea stari de neliniste, convulsii, tremuraturi, tulburari neuropsihice, transpiratii excesive.
Netratata, pancreatita acuta evolueaza spre icter, glicemie crescuta si chiar cancer pancreatic. In cazurile severe, tensiunea arteriala se prabuseste, se altereaza starea de constienta, bolnavul putand intra chiar in coma. Pancreatita acuta are o incidenta de 30-50 de cazuri/100.000 locuitori/an, incluzand atat formele usoare, cat si formele complicate.
Durerea din pancreatita acuta nu cedeaza decat foarte putin la medicamentele obisnuite antialgice (care combat durerea). Este accentuata de tuse, stranut, inspir adanc.
Cauzele pancreatitei acute
Cele mai frecvente cauze de aparitie a pancreatitei acute sunt:
- Ingestia de alcool (etilism acut sau cronic) si/sau alimente. In urma unor festinuri alimentare (in cazul unor persoane mai sensibile, chiar la ingerarea unor cantitati mici de alimente greu de digerat, ca icrele sau afumaturile), enzimele pancreasului pot fi secretate in exces si apare fenomenul de autodistrugere a pancreasului. In general, pancreatita acuta apare dupa perioada de post prelungit, cand se face o trecere brusca de la o alimentatie vegetariana la una bogata in alimente grele (miel, porc etc.).
- Litiaza biliara (calculi biliari)
Cauze mai putin frecvente ale pancreatitei sunt:
- Medicamentele (sulfonamide, diuretice tiazide);
- Calciul scazut in sange;
- Traumatismele abdominale;
- Incarcarea sangelui cu grasimi;
- Infectiile virale (oreion);
Tratamentul pancreatitei
Pancreatita acuta este o boala care se rezolva dupa un tratament de 3-7 zile in procent de 85%-90%. Tratamentul consta in administrarea de analgezice pentru durere, fluide intravenoase si coloizi pentru a mentine normal volumul intravascular, oprirea oricarui aport alimentar oral si aspiratie nazogastrica. Este necesara impiedicarea trecerii chimului gastric in duoden si de aceea alimentatia este oprita.
15%-20% dintre cazuri evolueaza sever catre forma necrotico-hemoragica generand o mortalitate de 30%-40%. Pacientii cu forme severe de pancreatita acuta au spitalizari indelungate (saptamani sau luni) la terapie intensiva. In unele cazuri survine decesul prin necroza pancreatica infectata si insuficiente pluriviscerale.
Prevenirea pancreatitei acute
Pentru prevenirea pancreatitei acute, medicii fac urmatoarele recomandari:
- Reduceti total sau la minimum consumul de alcool!
- Atentie la dieta: bogata in fibre vegetale si saraca in grasimi. In sange, grasimile sunt deosebit de periculoase in bolile cardiovasculare, in bolile digestive sau de metabolism (diabet zaharat).
- Tratati-va afectiunile biliare si hepatice care sunt un factor de risc major in aparitia pancreatitei!
- Nu abuzati de medicamente: au efecte adverse si pot declansa alte boli!
Pancreatita acuta poate fi prevenita printr-o alimentatie echilibrata, bogata in fibre vegetale. Pentru aceasta consumati cat mai multe fructe, legume, cereale integrale, dar apelati cu incredere si la produsul nostru ColonHelp. Acesta se administreaza in fiecare dimineata cu un pahar cu iaurt, fiind este un supliment excelent cu fibre din seminte de in si psyllium. Odata ajunse in intestin, aceste fibre leaga grasimile si le elimina. Un fapt foarte important, daca tinem seama ca 15%-20% dintre pacientii cu pancreatita au valori crescute ale grasimilor in sange, in special ale trigliceridelor.