Terapia cancerului reprezintă unul dintre cele mai dinamice domenii de cercetare în momentul de față. Principalul front de luptă se desfășoară în Statele Unite ale Americii, unde anul acesta autoritățile au lansat programul „Cancer Moonshot Initiative”, un plan pentru cucerirea cancerului asemănător cu cel prin care a fost cucerită Luna, în urmă cu 50 de ani. Principala provocare pentru oamenii de știință este descoperirea unor noi tratamente care să țintească precis celulele canceroase. De altfel, medicina de precizie este termenul care se folosește mai nou pentru terapiile personalizate. Vă prezentăm în continuare o selecție a celor mai recente tratamente care vin să completeze arsenalul țintit împotriva cancerului.
Nanoparticulele cu fier, calul troian din tumora canceroasă
Nanoparticulele reprezintă un câmp de cercetare important în tratamentul cancerului, deoarece pot fi utilizate ca vehicule pentru a transporta tratamentul direct la celulele canceroase. Ele acționează asemenea unui cal troian care ascunde în interiorul său războinicii, pentru ca apoi să îi elibereze acolo unde este cea mai mare nevoie de ei. Recent, cercetătorii au descoperit un lucru ce i-a luat prin surprindere. În timp ce făceau un experiment utilizând nanoparticule de fier pentru a transporta chimioterapia direct în celulele canceroase, ei au observat cum nanoparticulele luptă ele însele contra cancerului, chiar și în absența unui tratament în interior.
Testele au fost efectuate pe șoareci afectați de cancer. Primul grup a beneficiat de chimioterapie vehiculată prin nanoparticule cu fier. Al doilea grup, doar de nanoparticule, iar al treilea nu a suferit nicio intervenție terapeutică. Rezultatul: dezvoltarea cancerului a fost semnificativ încetinită în al doilea grup, chiar și fără chimioterapie, doar datorită nanoparticulelor cu fier. Continuând studiul pentru a verifica acest rezultat, cercetătorii au remarcat că macrofagele, celule ale sistemului imunitar responsabile cu lupta anticancer, sunt stimulate de nanoparticulele cu fier. În cazul unui organism sănătos, macrofagele „se hrănesc” cu celulele tumorale individuale. Dar atunci când se dezvoltă o tumoră, ea deturnează, treptat, rolul macrofagelor: nu numai că încetează să mai atace cancerul, ci ele secretă factori ce favorizează creșterea tumorală. Cercetătorii au demonstrat că nanoparticulele cu fier redau macrofagelor funcția lor inițială împotriva cancerului, se arată în studiul publicat în revista Nature Nanotechnology. În plus, nanoparticulele cu fier inhibă propagarea cancerului în alte zone ale corpului, mai ales în ficat, și reduc metastazele care au colonizat deja acest organ. Rezultatele sunt încurajatoare și urmează a fi verificate prin studii clinice la om.
Zahăr sau grăsimi: cu ce se hrănește cancerul?
Din ce în ce mai multe cercetări se concentrează asupra surselor de energie ale celulelor canceroase. Cancerul are un apetit de nestăvilit pentru nutrienții organismului pe care îl atacă. În majoritatea cazurilor, zahărul este principala sursă de energie pentru tumorile canceroase. Dar există și cazuri, rare, e drept, în care cancerul preferă grăsimile în locul zahărului. De aceea, acum, una dintre direcțiile importante de cercetare este înțelegerea modului în care se hrănesc tumorile.
În prezent, o echipă de cercetători belgieni au reușit să pună la punct o tehnică de înfometare a celulelor canceroase privându-le de grăsimi, ceea ce a condus la încetinirea dezvoltării lor. Pe această cale promițătoare au mers și cercetătorii de la Salk Institute (SUA). Studiul lor, publicat în revista Nature, august 2016, se concentrează asupra rolului unei enzime – Acetil-CoA Carboxilaza (ACC), esențială pentru sinteza acizilor grași în celule. Acizii grași sunt utilizați pentru formarea membranei celulare. Autorii și-au propus să observe dacă blocarea acestei enzime are vreo influență asupra dezvoltării celulelor canceroase. În acest scop, au utilizat un inhibitor care suprimă acțiunea enzimei ACC în celulele tumorilor pulmonare. Testele au fost efectuate in vitro și pe animale. Rezultatul: masa tumorală a scăzut cu două treimi la animalele cărora li s-a inhibat sinteza acizilor grași, comparativ cu celelalte.
O altă echipă, de la Harvard Medical School, a descoperit că, în general, cancerele „iubitoare” de grăsime includ leucemia mieloidă acută și cancerul de prostată. Studiul, coordonat de Marcia Haigis, a identificat o proteină cheie (PHD3) care intervine în metabolismul grăsimilor. În cazul tumorilor care se hrănesc cu zahăr, nivelul PHD3 ar trebui să fie mare, în timp ce nivelul PHD3 este scăzut în tumorile care preferă grăsimile. Analizând o serie de baze de date ale unor pacienți cu cancer, cercetătorii au găsit exact ceea ce căutau: în cancerul de prostată și leucemie mieloidă acută, nivelurile de PHD3 au fost semnificativ mai mici decât în alte cazuri de cancer. „Aceasta reprezintă cu adevărat o nouă frontieră în cercetarea privind metabolismul cancerului”, a declarat Haigis, profesor de biologie celulară la Harvard. Ea speră ca, în curând, prin punerea la punct a unui tratament care să moduleze metabolismul cancerului să se găsească o soluție eficientă împotriva unor tipuri comune de cancer.
Somnul, soluție pentru adormirea metastazelor
Implicat în numeroase mecanisme, somnul este indispensabil pentru menținerea stării de sănătate. Mai mult decât atât, poate fi salvator de vieți. Cercetătorii de la National Cancer Institute (SUA) au observat că în cazul pacientelor cu cancer de sân care au un ritm de somn perturbat, riscul de a suferi metastaze este mult mai mare decât în cazul celor care dorm suficient. Studiul, apărut în Plos Genetic, mai 2016, analizează influența somnului asupra anumitor gene și modul în care ar putea favoriza multiplicarea celulelor canceroase. Cercetătorii au descoperit că gena Arntl2, implicată în ritmul circadian, cu cât este mai activă, cu atât riscul de apariție a metastazelor este mai mare. Această descoperire oferă un argument în plus recomandărilor de a include odihna, somnul suficient, relaxarea în protocolul de tratament al cancerului.
Surse:
- labroots.com/trending/immunology/4186/iron-nanoparticles-reign-immune-attack-cancer
- nature.com/nm/journal/v22/n10/full/nm.4181.html
- labroots.com/trending/cancer/4128/cancers-choose-fat-sugar-fuel
- labroots.com/trending/cancer/4172/circadian-rhythm-gene-influence-breast-cancer-progression