Sănătate

Marea şi muntele îţi redau sănătatea

Autor:
10 comentarii
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre: hello sanatate

Îți place să-ți faci vacanța la mare sau la munte? Sau ambele? Pe lângă nenumăratele motive pentru care ne plac aceste două alternative, studiile confirmă că marea și muntele aduc multe beneficii pentru sănătate.

Marea regenerează

Soarele este esențial pentru sănătatea întregului organism. Deși expunerea la soare trebuie evident făcută cu moderație și protecție corespunzătoare, specialiștii avertizează că teama de cancer a dus la o frică a multor persoane față de orice rază de soare. Dimpotrivă, avem nevoie de soare pentru a ne menține sănătoși, a grăbi vindecarea a numeroase afecțiuni și a ne bucura de energie și sănătate psiho-emoțională.

Aerosolii. Sunt particule foarte mici de apă marină bogată în sare, iod și alte minerale, pe care vântul le împrăștie în aer. Aerosolii au efecte benefice substanțiale pentru piele și sistemul respirator. Inhalarea acestora ajută la eliberarea depozitelor de mucus din căile respiratorii, ceea ce îmbunătățește respirația și ameliorează majoritatea afecțiunilor respiratorii, stimulând totodată și imunitatea sistemului respirator.

De asemenea, aerul mării e încărcat cu ioni care îmbunătățesc absorbția oxigenului, pot mări nivelul de serotonină și ne dau astfel mai multă energie în timpul zilei, iar noaptea un somn mai odihnitor.

Relaxare profundă. Sunetul valurilor este unul din cele mai cunoscute fundaluri sonore pentru relaxare profundă și meditație, fiind folosite în terapiile împotriva depresiei sau a insomniei. Bucurați-vă de sunetul mării dimineața sau seara, când e mai liniște și vă puteți relaxa pe plajă.

Apa mării are proprietăți antiseptice pentru infecții asociate eczemelor și poate ajuta în general la vindecarea unor răni de pe piele. Hidratați pielea înainte și după contactul cu apa de mare cu ajutorul cremelor hidratante și al unui consum adecvat de lichide.

Nisipul, un exfoliant natural. Îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii ajută la regenerarea acesteia – și în plus arată mult mai bine!

Terapie naturală cu ultraviolete. Razele ultraviolete sunt folosite în medicină pentru tratarea mai multor afecțiuni de piele (de exemplu psoriazisul și dermatitele), inclusiv a pruritului (mâncărimilor) asociate unor afecțiuni hepatice.

Bine de ştiut!
Cercetătorii britanici au analizat starea de sănătate a populației din Marea Britanie comparativ cu zona de domiciliu. S-a constatat că, indiferent de statutul economic, persoanele care locuiesc mai aproape de coastă, deci de ocean, au în general o stare de sănătate mai bună.

Chiar dacă nu locuiți lângă mare, cel puțin o vizită pe an pe plajă vă aduce nu doar relaxare ci și un plus de sănătate.

Muntele slăbește

În secolul XIX erau foarte la modă sejururile la munte, în special la altitudini mai mari. Se știa că acest mediu este foarte benefic pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii și tuberculoză. Astăzi cercetările și experimentele au confirmat ceea ce înțelepciunea populară știa de mult timp: muntele este o oază de sănătate pentru corp și minte.

Bine de ştiut!
În Austria, renumită pentru peisajele sale alpine și oportunitățile de schi, s-a constatat că persoanele care merg în vacanță la 1.500 – 2.000 metri au mai puține probleme cu hipertensiunea, puls mai regulat, sunt în general mai puțin supraponderali și dorm mai bine.

Cercetătorii de la Universitatea Ludwig Maximiliams din Munchen (Germania) au relaizat un experiment cu bărbați supraponderali (cântărind în medie 105 kg). Aceștia au fost monitorizați timp de două săptămâni la altitudini mari (peste 2.500 m), nu au avut restricții alimentare dar nu au avut voie să facă mult exercițiu fizic, pentru a se putea stabili efectele mediului de munte în lipsa mișcării. În mod surprinzător, simpla prezență la altitudine mare a dus la pierderea a 1,5 kilograme, fără niciun alt factor care să stimuleze slăbitul. Explicația: accelerarea metabolismului.

Acest efect s-a menținut timp de mai multe săptămâni după revenirea de la munte detorită leptinei, un hormon implicat în reglarea apetitului. Scăderea nivelului acestuia stimulează senzația de foame. La persoanele din studiul de mai sus s-a constatat o creștere a nivelului leptinei, ceea ce dă o senzație de sațietate pentru mai mult timp. Alte studii au indicat de asemenea că în medii mai puțin oxigenate, precum munții înalți, nivelul leptinei tinde să crească.

Cercetătorii de la Atena au monitorizat peste 1.100 de persoane timp de 15 ani (1981-1996) pentru a vedea modul în care mediul și stilul de viață influențează sănătatea. Concluzia studiilor a fost că viața în zone mai înalte oferă anumite beneficii fizice dar și psihologice, care contribuie (împreună cu mai multă mișcare) la o stare generală mai bună.

Aerosolii montani. Pădurile de conifere creează cel mai sănătos mediu montan. Aceasta datorită faptului că aerul este încărcat de uleiuri eliberate de acești copaci, sub acțiunea soarelui, fiind totodată un aer puternic ionizat și mult mai curat decât cel din orașe. Efectul benefic pentru sistemul respirator, dar și pentru refacerea echilibrului psiho-emoțional sunt indiscutabile, așa că profitați de drumuri la munte oricând aveți posibilitatea!

Etichete articol: hello sanatate
Articolul anterior
Cafeaua, deliciul verii
Articolul următor
Ghidul fructelor de vară

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

10 comentarii. Leave new

  • S-a dus vara…ce putin timp ne putem bucura de mare…de mute te poti bucura in orice anotimp dar de mare nu…

  • Eu recomand celor ce merg des la munte si fac drumetii sa foloseasca creme cu protectie solara! Este bine ca si in oras pe perioada verii sa folosim creme cu factor UV. In felul asta nu riscam sa ne imbatranesca tenul.

  • Orice calatorie care te relaxeaza iti reda sanatatea! Este ca si cum ti-ai incarca bateriile.

  • Voi merge la mare in extrasezon si mi-am cumparat spary protectie solara cu factor 20 de la o firma consacrata. Credeti ca imi este suficient acest produs pentru o piele ,,alba”?

  • Noi, femeile, avem o problema cu menstra..atunci cand dorim sa mergem in concediu. Cum ne afecteaza apa, marea, fluxul menstrual?

  • Cred ca in primul rand iti redau sanatatea psihica. Daca te simti bine pe interior o sa se vada si la exterior!

  • Foarte adevarat…de curand am revenit din concediu si parca mi-am reancarcat bateriile!Am fost si la munte si la mare si ma simt de zeci de ori mai bine decat ma simtem inainte sa plec.

  • Da, Ela! E frumos la munte si cand ploua…aer curat!!

  • E frumos la munte cand te trezesti dimineata si afara este o pelicula de ceata cu roua!! Ati prin vreo dimineata plina de asa ,,sanatate”?

  • Foarte adevarat ce spuneti dvs!! Aerul de munte este mai curat, spunem noi ,,mai tare”. Dormi foarte bine si te incarci de energie (asta se intampla in zonele mai putin poluate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: