Sănătate

L-teanina sau cum să îți îmbunătățești starea de spirit în mod natural

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Cu siguranță, de-a lungul timpului, mai ales în ultimul an, te-ai confruntat cu stres, iar nevoia de relaxare a fost și este tot mai mare. Fie că ești student sau elev și ai probleme de concentrare sau de memorie, fie că lucrezi și ești stresat și anxios, este un sentiment neplăcut, deoarece nu poți da randament maxim.

Vezi toate articolele despre:
imunitateinimăl-teaninăsănătatea creieruluistres

Multă lume folosește așa-zisele suplimente notropice, denumite și „pastile inteligente“, „stimulatoare ale creierului“ sau „remedii care îmbunătățesc memoria“, pentru a putea face față examenelor sau problemelor de memorie. Printre acestea se numără vitamina B, vitaminele A, C, D și E, Ashwagandha, dar și l-teanina.

Ce putem face pentru a avea un creier sănătos și relaxat?

L-teanina este un aminoacid unic, întrucât nu se folosește în formarea proteinelor, spre deosebire de L-carnitină sau leucină și nici în formarea enzimelor. Cele mai importante și accesibile surse de l-teanină se regăsesc în ceaiul verde, negru și alb, dar și în unele ciuperci. Rolul acestui aminoacid este de a controla stresul, de a proteja creierul, dar este și un excelent ajutor pentru susținerea sistemului cardiovascular.

În momentul în care ne aflăm într-o situație critică, reacția inițială este de a răbufni sau de a fugi, având în vedere instinctul de supraviețuire. În acest caz, l-teanina acționează asupra sistemului nervos simpatic, oferind în schimbul agitației o atitudine calmă și liniștită. Aminoacidul vine atât în sprijinul psihicului, cât și fizicului, atunci când intervine un moment tensionat, relaxând mintea, fără a provoca somnolență.

Poate fi de ajutor l-teanina și pentru alte probleme de sănătate?

Desigur! Pe lângă faptul că ajută la managementul stresului și la îmbunătățirea stării de spirit, l-teanina contribuie la prevenirea și gestionarea unor probleme de sănătate, precum:

  • Insomnie și probleme ale somnului – l-teanina ajută la îmbunătățirea somnului, întrucât stresul și anxietatea pot provoca neliniște și incapacitatea de a adormi. Pe de-o parte, pentru problemele grave de somn există posibilitatea ca l-teanina să nu fie la fel de eficientă. Pe de altă parte, articolele de specialitate subliniază beneficiile cu privire la somn pe care l-teanina le aduce, în cazul persoanelor hiperactive, inclusiv acelora care prezintă ADHD. L-teanina, împreună cu melatonina, în cantități normale, fac echipă bună, ajutând la îmbunătățirea somnului și reducerea stresului.
  • Pierderi de memorie, demență și boala Alzheimer – l-teanina contribuie la buna funcționare a creierului, prevenind excitoxicitatea, adică stimularea excesivă a unei celule nervoase, în special de către glutamat. Unii cercetători asociază acest proces cu provocarea tulburărilor neurodegenerative, atacului vascular cerebral și schizofreniei.
  • Atac vascular cerebral – administrată la un interval de 12 până la 14 ore de la atacul vascular cerebral, l-teanina poate ajuta la protejarea celulelor creierului, reducând urmările provocate de atac.
  • Tensiune arterială ridicată și alte probleme cardiovasculare – conform numeroaselor studii desfășurate pe acest subiect, se pare că ceaiul verde contribuie la reducerea inflamațiilor, susținând sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular. Spre deosebire de cofeină, care contribuie în mod similar, l-teanina se pare că are o eficiență mai ridicată.
  • Tulburare de stres post-traumatic.
  • Probleme de atenție – combinația de cofeină, împreună cu l-teanină este perfectă pentru persoanele care se confruntă cu probleme de atenție.
  • Imunitate – efectele l-teaninei asupra sistemului imunitar s-au dovedit a fi benefice, atât în scăderea infecțiilor la nivelul tractului respirator superior, cât și în prevenirea gripei. Mai mult, se pare că l-teanina ar putea fi un bun pansament în inflamațiile tractului intestinal.

Există riscuri sau efecte secundare atunci când consumăm l-teanină?

În general, nu există efecte secundare în urma consumului de l-teanină, întrucât este vorba despre ceaiuri și suplimente alimentare.

Efecte secundare cu privire la administrarea de l-teanină nu au fost raportate, însă trebuie ținut cont faptul că un consum ridicat de ceai verde poate provoca: greață, probleme la stomac, iritabilitate. De asemenea, o atenție sporită trebuie îndreptată și către femeile însărcinate, pentru sănătatea fătului.

De unde ne putem lua l-teanina?

Așa cum am spus la începutul articolului, l-teanina este unul dintre principalele ingrediente prezente în ceaiul verde. De asemenea, l-teanina poate fi găsită și în C. japonica și C. sasanqua, doi arbuști care pot fi folosiți pentru ceai, dar și în specia de ciuperci, denumită Xerocomus badius.

În cazul în care nu ești băutor de ceai, nu este nicio problemă. Poți încerca efectele acestui aminoacid cu ajutorul suplimentelor alimentare. L-Theanine 100 mg de la Zenyth este o variantă excelentă, fiecare capsulă beneficiind de extract din frunze de ceai verde, standardizat la 98% l-teanină.

L-teanina este un aminoacid esențial în sănătatea întregului organism. Plaja de beneficii se extinde atât în cazul persoanelor stresate, având efect liniștitor, cât și în cazul diverselor probleme de memorare sau de atenție. În același timp, beneficiile se află în strânsă legătură și cu sitemul cardiovascular, dovedindu-se a fi eficient chiar și în susținerea medicamentelor administrate împotriva cancerului.

Surse:

verywellfit.com/the-benefits-of-theanine-89228

naturalhealth365.com/stress-heart-rate-2771.html

psychologytoday.com/intl/blog/sleep-newzzz/201708/what-you-need-know-about-l-theanine

draxe.com/nutrition/l-theanine

draxe.com/nutrition/best-nootropics-brain-supplements

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21040626

healthline.com/health/l-theanine

Etichete articol:
imunitateinimăl-teaninăsănătatea creieruluistres
Articolul anterior
Importanța radioterapiei în tratamentul oncologic
Articolul următor
Ziarul de Sănătate devine Hello Sănătate TV!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: