Luana Show, Sănătate, Video

Introducere în radiologia intervențională – VIDEO

Autor:

Radiologia intervențională reprezintă o sub-specialitate relativ recentă, care implică proceduri medicale minim invazive, oferind o alternativă la chirurgia clasică, deschisă. Procesul se desfășoară sub îndrumare imagistică atât pentru diagnosticare, cât și pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Vezi toate articolele despre:
boli hepaticeintervenție minim invazivăoncologieradiologie intervențională

Luana îl are ca invitat, în această ediție a emisiunii sale, Luana Show, pe domnul dr. Radu Dumitru care vorbește depre procedurile, etapele, beneficiile și riscurile radiologiei intervenționale.

Traseul pacientului oncologic

Pacienții oncologici care ajung să ia contact cu procedurile pe care le implică radiologia intervențională se prezintă, de obicei, la medic cu diverse probleme de sănătate care necesită investigație. Dacă în urma unui CT sau RMN apare suspiciunea de cancer sunt necesare investigații suplimentare. Persoana este trimisă de către acel medic să facă o biopsie – singura metodă în urma căreia se poate stabili diagnosticul de cancer. În acest proces, este foarte importantă colaborarea dintre medici, astfel încât pacientul să nu piardă timp între medicul care cere biopsie și radiolog.

Aparate utilizate în radiologia intervențională

În radiologia intervențională, grație tehnologiilor avansate, se utilizează aparatură de ultimă generație care simplifică atât diagnosticarea, cât și tratarea afecțiunilor pacienților. Există ecografe de ultimă generație care fac fuziunea dintre tomograf și ecograf, oferind posibilitatea de a avea o imagine mai clară asupra leziunii. Biopsia sub ghidaj tomografic se face, de asemenea, pe un aparat performant. Procedurile endovasculare sunt realizate prin intermediul unui angiograf – aparat care emite raze X și permite vizualizarea traseului de la locul puncției până la zona în care se află leziunea. Angiografele prevăzute și cu tomograf sunt mult mai eficiente deoarece oferă siguranță mare în ceea ce privește diagnosticul și evită situațiile în care pacientul este supus unor intervenții inutile pentru că leziunea nu este vizibilă.

Metode de intervenție

Tipul de intervenție ales pentru tratare se stabilește în cadrul echipei multidisciplinare de medici. Dacă leziunea este profundă, chirurgul nu o poate vedea și nu poate interveni. În acest caz, se apelează la metoda minim invazivă pe care o implică radiologia intervențională. Una dintre proceduri este ablația care presupune intervenția asupra leziunii pe cale percutanată. Mai exact, după ce pacientul este sedat, leziunea este înțepată cu un ac fin care, în vârf, emite căldură. Astfel, leziunea este distrusă fără intervenție deschisă, dar se obțin rezultate similare chirugiei.

Urmărind emisiunea veți afla:

Ce este radiologia intervențională, ce ramuri are, ce proceduri oferă și cât de nouă este specialitatea. De asemenea, s-a vorbit despre ceea ce presupune radiologia intervențională în oncologie și care sunt etapele prin care pacientul trece de la diagnostic la tratament. Ce este biopsia percutanată, care este rolul biopsiei în diagnosticul de cancer, cum se desfășoară lucrurile la nivelul echipei multidisciplinare și ce trebuie făcut după primirea diagnosticului sunt alte subiecte care au fost abordate.

Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, puteți viziona întreaga emisiune accesând linkul de la  începutul articolului.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
boli hepaticeintervenție minim invazivăoncologieradiologie intervențională
Articolul anterior
Echinacea – susținătorul imunității în sezonul rece
Articolul următor
Imunitatea psihică în pandemie – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowSănătateVideo