Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Interviu Dr. Tarek Abdou: Cancerul de col uterin

Autor:

Dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie, ne explică ce înseamnă cancerul de col uterin, de la ce vârstă poate apărea și de ce este extrem de important pentru femei să meargă la controale ginecologice periodice? Interviu realizat de Simona Dragomir pentru Ziarul de Sănătate.

Vezi toate articolele despre:
Babeș Papanicolaucancer de col uterincontrolginecologieprevențierecomandaretratamentvideo

Simona Dragomir: Bun găsit! Astăzi vom vorbi despre cancerul de col uterin cu domnul doctor Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie. Mă bucur, domnule doctor, că avem ocazia să discutăm un subiect atât de important, spun eu, sensibil chiar pentru femei. Ce înseamnă cancerul de col uterin?

Dr. Tarek Abdou: Cancerul de col uterin este o boală gravă care afectează femeile ce și-au început viața sexuală și care are o mortalitate ridicată. Femeile nu ajung la un control periodic la medicul ginecolog pentru a face investigațiile necesare ce pot detecta cancerul de col uterin care se poate trata înainte de a ajunge într-un stadiu avansat.

Simona Dragomir: Deci, descoperit la timp, cancerul de col uterin este o boală ce poate fi tratată și chiar vindecată?

Dr. Tarek Abdou: Sigur!

Simona Dragomir: Spuneați, descoperit la timp. Deci ați tras deja un semnal de alarmă! Este foarte important ca femeia să meargă periodic la aceste controale ginecologice. Femeia care și-a început viața sexuală, deci și femeile foarte tinere ar trebui să meargă la controale preventive. De multe ori ne gândim: cancerul apare după o anumită vârstă. Total greșit! Este o boală care nu iartă!

Dr. Tarek Abdou: Nu iartă!

Simona Dragomir: De aceea am spus încă de la începutul discuției noastre că este un subiect sensibil și că mă bucur că am ocazia să îl putem discuta ca să tragem un semnal de alarmă. Domnule doctor, ce avem de făcut, ca domnișoare, ca doamne astfel încât cancerul de col uterin să nu ne mai pună viața în pericol?

Dr. Tarek Abdou: Orice femeie care își începe viața intimă trebuie să își facă măcar o dată pe an un Babeș Papanicolau. Înainte se considera că acest cancer de col uterin poată să apară după 30 de ani, acum, cu infecțiile virale, de exemplu papiloma virus uman (HPV), poate să apară și mai devreme. De aceea, orice femeie trebuie să facă măcar un control pe an, un Babeș Papanicolau. Este foarte important! Dacă sunt modificări sau leziuni, trebuie să facă și o colposcopie.

Simona Dragomir: Colposcopia este recomandată de medicul ginecolog în momentul în care apar aceste probleme de sănătate. Din ce cauză apare cancerul de col uterin? Ați pomenit deja de HPV.

Dr. Tarek Abdou: S-a descoperit că Human papillomavirus este cel mai responsabil de cancerul de col uterin. Infecția virală se poate transmite și prin contact sexual neprotejat și prin parteneri multipli. HPV poate să stea cantonat în celule și să nu mai facă nimic. Dacă scade imunitatea corpului, HPV se activează și începe să se multiplice și să producă modificări la nivelul celulelor. Atunci se declanșează boala și apar primele semne.

Simona Dragomir: Legat de primele semne, sunt manifestări specifice care ar trebui să îi dea de gândit femeii și să o trimită la medic sau atunci când deja apar aceste manifestări s-ar putea să fie prea târziu?

Dr. Tarek Abdou: La început apar niște semne care ne pot arăta că femeia are colul bolnav, cu leziuni. La Babeș Papanicolau apar leziuni care se numesc ASCUS care pot fi cauzate de infecții vaginale sau de infecția cu HPV. ASCUS înseamnă modificări de celule cu semnificație nedeterminată. Aici trebuie repetatat Babeș Papanicolau la 3 luni după un tratament local sau făcut tipaj HPV și o colposcopie. Leziunile pot fi și de tip LSIL, adică leziuni cu un grad scăzut de risc, și trebuie realizat un tipaj de HPV și o colposcopie, nu trebuie neapărat să repete Papanicolau. Papanicolau poate fi repetat la 6 luni. Leziunile mai pot fi și de tip HSIL, adică leziuni cu grad înalt de risc și atunci trebuie făcut obligatoriu tipaj HPV și o colposcopie. Sunt paciente care ajung târziu la medic pentru simptome precum sângerarea, durerile sau sângerarea la contact sexual sau secreția mai abundentă. Atunci vin la un control și se descoperă că au leziuni pe col uterin, noi facem investigații și descoperim că este cancer de col uterin în fază mai avansată.

Simona Dragomir: Ați spus în stare mai avansată. Deci atunci când apar aceste manifestări care trimit femeia la medic s-ar putea să fie un pic târziu?

Dr. Tarek Abdou: Da. De aceea facem apel la toate femeile să ajungă măcar o dată pe an la un control ginecologic și să își facă un Babeș Papanicolau. Dacă noi descoperim boala înainte de a ajunge în fază avansată, se poate trata și chirurgical și medicamentos.

Simona Dragomir: Deci dacă ajungi la timp la medic, descoperi din timp cancerul de col uterin. Din nefericire, în România există foarte multe femei care mor din cauza cancerului de col uterin pentru că boala nu a fost descoperită la timp. Chiar de la începutul interviului nostru spuneam că mă bucur că am ocazia să discut acest subiect pentru că putem trage un semnal de alarmă: dragile mele, nu stați pe gânduri! Măcar o dată pe an, așa cum ne-a sfătuit domnul doctor Tarek Abdou, mergem la medicul ginecolog, facem investigațiile necesare astfel încât să fim sigure că suntem sănătoase. Dacă, Doamne ferește, apar modificări și cancerul de col uterin se instalează, medicii ne pot salva! Cu tratamentele existente, cancerul de col uterin poate fi o boală care se tratează și chiar o boală vindecabilă. Domnule doctor, vă mulțumesc pentru sfaturi! Vreau să vă spun că domnul doctor Tarek Abdou este de găsit la Dacia Medical Center. Vă așteaptă dacă aveți nelămuriri! Dacă, Doamne ferește, au apărut deja manifestările de care domnul doctor vorbea, nu stați pe gânduri! Mergeți la medic! Mulțumesc pentru sfaturi!

Dr. Tarek Abdou: Nu aveți pentru ce!

Simona Dragomir: Rămâneți cu noi la Ziarul de Sănătate pentru că avem multe să vă povestim și să învățăm împreună! Până data viitoare rămâneți sănătoși, voioși, sănătoase, voioase! Pe curând!

Etichete articol:
Babeș Papanicolaucancer de col uterincontrolginecologieprevențierecomandaretratamentvideo
Articolul anterior
Interviu dr. Andrei Filip: Operația de cataractă
Articolul următor
Ieșiți la iarbă verde? Atenție la căpușe!
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo