Sănătate

Infertilitatea există. Și doare! De ce tot mai multe cupluri nu pot avea copii?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
copiicupluendometriozăfertilitateInfertilitatereproducere umană

Momentul în care îți strângi pentru prima dată în brațe pruncul este neprețuit. Momentul în care îți zâmbește pentru prima dată este bucurie pură. Momentul în care îți spune pentru prima dată „mama” sau „tata” este memorabil. Pentru 1 din 6 cupluri, aceste momente rămân doar un vis. Un vis umbrit de infertilitate. Deși este o suferință tăcută, infertilitatea există. Și doare! Dincolo de statistici, se află oameni cu dorințe neîmplinite, lungi așteptări, emoții, deziluzii. Fiecare an de infertilitate bifat în calendar este dramatic și lasă urme asupra celor care duc această luptă cu timpul și cu boala.

Da! Infertilitatea este o boală. O boală care necesită diagnostic și tratament. Este adevărat că infertilitatea nu pune în pericol viața persoanelor afectate, dar cu siguranță afectează viața unei națiuni. Declinul demografic și îmbătrânirea populației devin îngrijorătoare în condițiile în care fiecare nouă generație va fi cu 40% mai mică decât generația anterioară. La nivel mondial se înregistrează o adevărată epidemie de infertilitate, iar țara noastră nu face excepție. Deși există mitul că România este o țară fertilă, în realitate, rata fertilității în România este de 1,52, sub rata fertilității în Europa, care este de 1,58.

Infertilitatea se instalează cu 10 ani înaintea menopauzei

„Suferim o iarnă demografică rapidă în România”, a avertizat prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Asociației Române de Reproducere Umană Asistată, în cadrul unei dezbateri privind infertilitatea organizată la Senatul României, cu ocazia Săptămânii Europene a Infertilității (6-12 noiembrie 2017). Datele comunicate în cadrul evenimentului arată o situație sumbră. Se estimează că, până în 2025, populația României va ajunge la 18 milioane de locuitori. Cauzele sunt complexe, iar pe lângă scăderea natalității și creșterea mortalității, trebuie luați în calcul doi factori aflați în plină expansiune: emigrarea masivă a forței de muncă în Europa și creșterea vârstei la care femeile își doresc un copil.

Rata natalității este una dintre cele mai scăzute în rândul statelor membre ale UE, în România înregistrându-se 8,8 nașteri la mia de locuitori, comparativ cu o medie a UE în jur de 10. „Scăderea acestei rate are la bază schimbarea stilului de viață și a comportamentului tinerilor în ceea ce privește întemeierea unei familii, pentru că aceștia prioritizează consolidarea carierei, cumpărarea unei locuințe, călătoriile, vârsta la care își întemeiază o familie înregistrând o creștere în România, asociată apriori și cu o creștere a diverselor afecțiuni privind infertilitatea”, a menționat dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat în domeniul sănătății publice. Peste 25% dintre femei au dificultăți în a obține o sarcină între 35 și 39 de ani. Procentul ajunge la 35% în jurul vârstei de 40 de ani.

„Infertilitatea începe să se instaleze cu 10 ani înainte de apariția menopauzei. După 35 de ani încep să scadă calitatea și cantitatea ovocitelor, celulele reproducătoare feminine”, a precizat dr. Cezara Bucur, medic primar obstetrică-ginecologie, director medical Columna Medical Centre.

Cauze feminine și cauze masculine

Deși infertilitatea este percepută ca fiind o problemă preponderent feminină, specialiștii precizează că problemele de fertilitate sunt întâlnite în egală măsură atât la bărbați, cât și la femei. Trebuie spus însă într-un procent de aproximativ 20% din cazurile de infertilitate, cauzele rămân necunoscute. În rest, jumătate dintre cauzele infertilității se regăsesc la bărbați, iar cealaltă jumătate în rândul femeilor. Doar că despre bolile feminine implicate în apariția infertilității se vorbește mai des. Oricum, infertilitatea este percepută la nivelul societății ca o stare de jenă. Potrivit președintei Asociației SOS Infertilitatea, Nicoleta Cristea Brunel, infertilitatea este un subiect tabu, despre care persoanele afectate preferă să nu vorbească de teamă să nu fie judecate, stigmatizate, devalorizate.

Endometrioza, ovarele polichistice, patologia masculină, în creștere alarmantă

Despre cauzele infertilității feminine, dr. Cezara Bucur a atras atenția că situația s-a schimbat radical în ultimul timp. „Dacă în urmă cu 20 de ani, boala inflamatorie pelvină era cauza principală a infertilității feminine, în prezent se înregistrează o explozie a cazurilor de infertilitate în care sunt implicate endometrioza, sindromul ovarului polichistic și patologia masculină”, a subliniat medicul. În plus, în ultimii ani a crescut îngrijorător numărul femeilor tinere cu rezervă scăzută de celule reproductive și îmbătrânire prematură a ovarelor, înainte de 35 de ani.

Din păcate, cuplurile nu cunosc consecințele stilului de viață asupra fertilității. Alimentația dezechilibrată, stresul, fumatul, poluarea, sedentarismul au un impact major asupra capacității reproductive. De prea multe ori, cuplurile își dau seama de aceste aspecte prea târziu, când ajung la medic, iar șansele lor de a avea un copil pe cale naturală sunt aproape imposibile.

Din fericire, metodele de reproducere umană asistată au făcut un progres remarcabil în prezent. Dar pentru multe cupluri din România rămân inaccesibile, în ciuda Programului Național de Fertilizare In Vitro (FIV).

Sfaturi pentru creșterea șanselor de a avea copii

1.Nutriția este importantă pentru echilibrul organismului. Un studiu publicat în revista Fertility and Sterility (2010) arată că dieta mediteraneană ținută timp de șase luni înainte de momentul concepției îmbunătățește fertilitatea. Alimentele incluse în dieta mediteraneană (pește, fructe, legume și grăsimi sănătoase) au efect antiinflamator și antioxidant.

2.Evitați alimentele procesate, rafinate, pe cele prăjite și zahărul.

3.Renunțați la consumul de alcool și la tutun. Aceste obiceiuri afectează atât calitatea ovulelor, cât și pe cea a spermatozoizilor.

4.Evitați ambalajele din plastic, întrucât acestea conțin substanțe care perturbă funcțiile endocrine.

5.Apelați la suplimente alimentare: acizi grași omega 3, acid folic, vitamina D, coenzima Q10, L-arginină.

6.Încercați să eliminați stresul cu ajutorul unei activități sportive care vă place sau al metodelor de relaxare (meditație, yoga, SPA, lectură).

Etichete articol:
copiicupluendometriozăfertilitateInfertilitatereproducere umană
Articolul anterior
Carnea cu antibiotice, o amenințare serioasă la adresa sănătății mondiale
Articolul următor
8 beneficii surprinzătoare ale saunei

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: