Îngerii păzitori ai unui organism puternic nu sunt nopțile pierdute, nici preparatele ce abundă în grăsimi nesănătoase ori băuturile îndulcite, ce sufocă piața. Un trup puternic și o minte ageră își trag seva din alimente bogate în nutrienți, din vitamine și minerale, peste care să se aștearnă odihna, calmul, viața bine rânduită. Schimbările bruște de temperatură, trecerea prea rapidă de la o vreme rece, ploioasă, la una de vară, creează organismului un șoc, ce poate fi resimțit mai târziu. Nu degeaba sfaturile profesorului Mencinicopschi se îndreaptă mereu către o pregătire a corpului pentru ceea ce are să urmeze. O susținere amănunțită, bine gândită a imunității, ne îmbracă organismul într-o platoșă puternică și arareori virusul își poate susține atacul. ”Vitamina C este unul dintre nutrienții de calitate, ce stimulează și întăresc sistemul imunitar. Vitamina A și D3, magneziul ajută la preîntâmpinarea virozelor. Iar zincul oprește ciclul de reproducere a virusurilor”, explică profesorul.
Alimentele ce conțin vitaminele C și D trebuie să fie în topul alegerilor noastre!
Măceșele, cele crescute în vârf de deal ori de munte, sunt cele mai bogate în vitamina C. Rodia este un alt fruct ce abundă în vitamina C, întărește imunitatea, iar proprietățile antioxidante excepționale o recomandă pentru a fi consumată cât mai des. Nici ceapa ori usturoiul nu trebuie să lipsească din alimentația noastră, dacă ne dorim să nu ne mai plângem mereu de nas înfundat, dureri de cap sau stare de moleșeală. Fie în alimente, fie în suplimente bine alese, vitamina C acționează cu precizie și dă energie organismului. Vitamina C cu rodie și resveratrol de la Zenyth poate reprezenta o modalitatea certă de ajutor dat organismului pentru a nu ceda în fața răcelilor și a gripelor. Fiind naturală, orice surplus nu trebuie să aducă îngrijorare, organismul își ia cantitatea de care are nevoie, restul fiind eliminat prin urină. Nici vitamina D3 nu trebuie ocolită. Are capacitatea de a muta cu adevărat munții din loc, iar un deficit de astfel de vitamină poate fi responsabil, adesea, de boli cărora nu știm cum să le dăm de cap. Super Vitamin D3 de la Zenyth este singura vitamina D de pe piață, cu ulei de cocos, o grăsime sănătoasă, bogată în acizi grași cu catenă medie, numiți și trigliceride cu lanț mediu (MCT). Acești acizi grași sunt absorbiți în sânge mult mai repede decât grăsimile normale. Odată ce ajung în ficat sunt capabili să traverseze membranele mitocondriale, sunt metabolizați imediat, fără a mai fi stocați în țesutul adipos, așa cum se întâmplă cu acizii grași normali. Trigliceridele cu lanț mediul (MCT) ajută la un mai bun control al greutății, la controlul glicemiei și menținerea sănătății cardiovasculare. Consumată în timpul mesei, aduce cele mai mari beneficii, iar vitamina C, sub formă de capsule, poate fi dizolvată înainte de a fi înghițită, pentru a nu irita mucoasa intestinală. Coenzima Q 10 merită și ea să fie adăugată ritualului nostru de ingrijire. Efectul de energizare pe care-l dă corpului este uriaș.
Un ou pe zi nu pune în pericol colesterolul
Ficatul de cod, ciupercile, un fel de carne vegetală, cum o numește profesorul Mencinicopschi, ce conțin substanțe speciale, hidrați de carbon cu efect imunostimulator, sunt bogate în așa-numită vitamina soarelui. Să nu uităm, ciupercile trebuie consumate fără a li se îndepărta pielița, ea fiind responsabilă, ca și în cazul fructelor, de toată bogația de nutrienți pe care o oferă. Ouăle, cel mai adesea fierte, moi, sunt extrem de prețioase pentru organismul nostru. Studiile arată că temerea legată de creșterea colesterolului, pe care o experimentăm de fiecare dată când consumăm mai multe ouă, este, de fapt, nefondată. Datorită proprietăților sale sănătoase, poate fi consumat un ou în fiecare zi, fără cea mai mică grijă. „Ideal ar fi ca ele să fie de la țară. Dacă le luăm din comerț, trebuie să dăm atenție etichetei. Cifra 0 înseamnă că sunt ecologice. Cifra 1 ne indică că păsările au fost crescute în hale deschide, 2, în hale închise, iar cifra 3, în baterii”. Nici peștele, așa cum este crapul, știuca, șalăul, linul, atât de bogat în proteine de bună calitate, nu trebuie pus sub semnul uitării. Dimpotrivă. ”Avem nevoie, mai ales în această perioadă, de o carne un pic mai grasă. Fie la cuptor ori la grătar, ea nu aduce nici un prejudiciu colesterolului. Nu au legătură cu lipoproteinele, ce au rolul de a transporta lipide în țesuturi și în sânge, influențând metabolismul. Numai atunci când acestea sunt oxidate de radicalii liberi din mâncarea super-procesată, de foarte proastă calitate, ele pot produce pagube organismului nostru. Altfel, nu trebuie să ne facem griji. Grăsimea naturală de origine animală este extrem de necesară unui organism pentru a lupta cu bolile. Fără colesterol nu supraviețuim mai mult de 3 ore. Fără el nu se sintetizează hormonii masculini și feminini. Celulele n-ar supraviețui”.
Produsele stupului, aur pentru sănătate
Odihna reprezintă un alt punct pe harta imunității noastre. Un somn odihnitor aduce liniște și pace în tot corpul. Pune ordine în viața tuturor organelor, țesuturile se regenerează, iar trupul și mintea capătă vitalitate. Stresul distruge sistemul imunitar. Nu întâmplător, folosirea plantelor adaptogene trebuie să devină obișnuință în conduita noastră medicală. Rhodiola, ashwagandha pun stâlpi de rezistență sistemului imunitar, alungă supărarea și agitația din corp, având marele merit de a scoate la suprafață și de a spori capacitățile fiecărui organ în parte. Produsele stupului sunt însă, de neîntrecut, când vine vorba de un organism de fier. Propolisul, mină de aur pentru trup, nu dă rezistență, așa cum dau unele antibiotice în cazul bacteriilor. Păstura de polen, ”comoară de nutrienți”, atât de benefică pentru întărirea sistemului imunitar, nu are restricții în a fi folosită. ”Rezultatele nu sunt imediate, dar pe termen lung, fac minuni”, spune profesorul. Polenul crud oferă sănătate în plus. Consumat regulat, așază cărămidă peste cărămidă la temelia unui corp puternic, capabil să răzbată noilor și tot mai bogatelor tulpini de virusuri. Important este însă a fi consumat după ce în prealabil, cu câteva ore, a fost ținut în iaurt, sana, chefir, căci ”bobițele pe care le conține abundă într-o substanță ce nu poate fi digerată. El trebuie ținut în congelator, la -18 grade.
Sfecla roșie crește capacitatea de efort
Sucul de morcovi și de sfeclă roșie, stropit din abundență cu zeamă de lămâie, reprezintă un cocktail ce nu dă greș niciodată în lupta pentru o sănătate, ce nu se zdruncină la prima adiere de vânt. Efectul său asupra metabolismului este deja cunoscut. Iar cel asupra anduranței ne poate cu adevărat surpinde. ”Dacă obosiți după 500 de metri alergați, de-ndată ce beți un pahar cu o astfel de combinație, puteți să alergați un kilometru fără să gâfâiți”, explică profesorul. Substanțele conținute au rol vasodilatator. Mușchii creierului, organele interne sunt mult mai bine irigate.
Ghimbirul, una dintre cele mai prețioase plante medicinale
Un puternic antioxidant, ce scade rapid glicemia, sunt afinele. De la fructele congelate să nu aruncăm niciodată apa, sucul ce se adună în urma decongelării. ”Este foarte valoros, și toată bogăția fructelor acolo se adună”, explică profesorul. Ghimbirul este un alt produs ce și-a dovedit calitățile de întăritor al sistemului gastro-intestinal. Consumat fie înainte de masă, fie murat, ori sub formă de suc, el a reprezentat încă din cele mai străvechi timpuri una dintre plantele medicinale cele mai prețioase. Ceea ce ar trebui însă ocolit, în cazul persoanelor care iau tratamente, este sucul de grapefruit. În spitalele din Vest, ne spune profesorul Mencinicopschi, acest fruct este interzis, având capacitatea de a modifica acțiunea medicamentelor.
Bucuria unei vieți trăită în tihnă și armonie ține și de capaciatea noastră de a pune hainele cele mai potrivite si mai scumpe pe sănătatea noastră. De a ne asigura că mâine poate fi prea târziu pentru ceea ce nu am apucat să facem azi. Pentru noi. Pentru mulți, alimentele sănătoase, suplimentele naturale, aerul curat, mișcarea au devenit doar o listă goală, în care nu mai investesc mare lucru. Un adevăr crud. Care însă trebuie să ne trezească la realitate. Să ne arate că o sănătate șubredă atrage după sine tristețe, neputință, povară. Lumina, zâmbetele, viața trăită frumos și intens pot apărea numai atunci când noi deschidem larg calea către tot ceea ce ne face bine! Să zâmbim și să nu uităm să adunăm cât mai multă sănătate în noi! Precum mici mărgăritare, care să ne facă să strălucim!