Cert este că, deși se înregistrează creșteri la nivelul numărului de cazuri pentru multe dintre afecțiunile din sfera uro-genitală, la fel de adevărat este și că acum avem la dispoziție mult mai multe resurse pentru a diagnostica cu precizie și pentru a trata corespunzător. Despre cum și cu ce frecvență este bine să efectuăm controalele ginecologice vorbim cu Simona Dragomir și invitatul ei, dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie. Pentru a viziona întreaga emisiune, vă invităm să apăsați butonul play.
Ce este bine să reținem?
- Tema controlului ginecologic de rutină este importantă la orice vârstă. Cu atât mai mult cu cât investigațiile de rutină recomandate se modifică în funcție de perioada vieții.
- Nu există o vârstă minimă la care o femeie vine la ginecolog. Este chiar mai bine să vină înainte de începerea vieții sexuale pentru a fi informată corect și în ceea ce privește bolile cu transmitere sexuală sau riscul unei sarcini nedorite.
- O parte extrem de importantă din procesul de prevenție este găsirea unui medic care poate fi considerat de încredere, un adevărat prieten căruia îi poți spune și pe care îl poți întreba orice.
- În cadrul controlului de rutină este bine să includem, cel puțin o dată pe an, o ecografie transvaginală, chiar și atunci când nu avem probleme de sănătate sesizabile. În funcție de problemele pe care le relevă controlul și de datele oferite de primele analize, se pot recomanda investigații suplimentare.
- Tot de zona ginecologică ține și controlul de la nivelul sânului, alături de o ecografie mamară. La peste 40 de ani se recomandă mamografia.
- Tot prin controalele de rutină pot fi prevenite problemele infertilității prin depistarea ovarelor polichistice sau infecțiilor ce pot avea drept complicație dificultatea de a obține sau menține o sarcină în viitor.
Vizionare plăcută!