Sănătate

Fibrele și metabolismul acizilor biliari

Autor:
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre: hello sanatate

Fibrele sunt unul din acele elemente ale unei alimentații sănătoase pe care nutriționiștii și medicii nu contenesc să le recomande: Trebuie să consumăm mai multe fibre! Nu este însă o modă ci un fapt demonstrat de numeroase cercetări: omul modern consumă mai puține fibre decât este necesar pentru sănătatea sa digestivă a întregului organism.

Știai că…
S-a demonstrat că consumul prea mic de fibre (așa cum din păcate se întâmplă foarte frecvent în dieta modernă) este asociat cu numeroase afecțiuni: obezitate, diabet, hipercolesterolemie, afecțiuni coronariene, afecțiuni ale colonului (inclusiv cancer)? În schimb, aceste afecțiuni sunt foarte rare la populațiile care consumă în mod tradițional o dietă bogată în fibre.

Acizii biliari sunt sintetizați de ficat din colesterol (din aproximativ jumătate din cantitatea de colesterol produsă zilnic de organism). Ei ajută la digestia grăsimilor, inclusiv a vitaminelor liposolubile, prin emulsifierea acestora. Fibrele se leagă de acizii biliari și reduc absorbția acestora respectiv eliminarea prin materiile fecale. Ca urmare, organismul începe să folosească mai mult colesterol pentru a produce acizii biliari necesari digestiei, ceea ce implică scăderea colesterolului din sânge. Din acest motiv, sporirea consumului de fibre este una din indicațiile alimentare principale pentru persoanele cu colesterol mărit dar și cu tulburări hepatobiliare.

Pe lângă stimularea proceselor naturale de detoxifiere la care participă colonul și ficatul, ColonHelp Detox Forte are în compoziție fibre vegetale care stimulează eliminarea acizilor biliari prin materiile fecale. Cercetări asupra unor cazuri de cancer colorectal au arătat că la astfel de pacienți există un nivel ridicat de acizi biliari care ajung în colon, respectiv care pleacă din colon (prin recirculare enterohepatică).

Organismul uman nu dispune de enzimele necesare pentru a digera fibrele solubile, care din acest motiv trec nedigerate prin tractul intestinal și măresc absorbția gastrică a acizilor biliari. Practic, odată ce fibrele solubile absorb apa și formează o masă vâscoasă în stomac, golirea conținutului stomacal în duoden este încetinită sau întârziată. Acest lucru generează o senzație de sațietate și încetinește digestia, deoarece carbohidrații și lipidele rămase în stomac nu sunt digerate și trec spre intestinul subțire.

Cercetătorii cred că efectul hipocolesterolemiant și de excretare a unor acizi biliari se datorează și producerii de acizi grași cu lanț scurt în urma procesării fibrelor solubile de către microflora bacteriană intestinală, ceea ce se crede că inhibă sinteza colesterolului.

Știai că…

Tărâțele de psyllium și inulina se numără printre cele mai studiate tipuri de fibre, respectiv printre cele considerate cel mai eficiente pentru legarea acizilor biliari și scăderea colesterolului?

ColonHelp Detox Forte este un produs 100% natural care ajută la reglarea mai multor procese care se defsășoară în tractul digestiv și sistemul hepatobiliar. Detoxifierea colonului este în strânsă legătură cu detoxifierea pe care o realizează ficatul, iar colesterolul și acizii biliari produși în ficat influențează sistemul digestiv, circulația sangvină și chiar sănătatea colonului.

Etichete articol: hello sanatate
Articolul anterior
Probioticele și afecțiunile respiratorii
Articolul următor
Vara – anotimpul dietelor
Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: