Sănătate

Ești părinte? Tu cum te pregătești pentru începerea școlii?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute

Începuturile școlii aveau o atmosferă efervescentă, chiar și în condiții de normalitate. Magazinele se umpleau de părinți stresați de acoperirea eficientă și economică a lungilor liste de cumpărături. Copiii, obosiți și alertați de atmosfera agitată din marile centre comerciale, nu se sfiau să își exprime cu țipete, asortate cu crize de plâns, diversele dorințe cu privire la procesul cumpărării. Anul acesta, contextul s-a schimbat, ceea ce face lucrurile mult mai solicitante, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Cum ne ajută remediile naturale pentru a face față mai ușor acestei perioade solicitante?

Vezi toate articolele despre:
Ashwagandhaimunitaterecomandarerhodiolastresvitamina C

Înainte de a trece mai departe, am să vă invit să faceți un scurt exercițiu. Ce ați pune pe lista pregătirilor pentru începerea școlilor și întoarcerile din concediu? Apoi verificați lista după citirea articolului. Câte dintre lucrurile de mai jos se regăsesc și pe lista voastră?

Remedii naturale împotriva stresului

Glandele suprarenale ajută în reglarea răspunsului corpului nostru în fața factorilor stresori. Ele fac acest lucru prin producerea unui hormon numit cortizol. Deși are o reputație preponderent negativă, corpul are nevoie de cortizol pentru a putea face diferența între pericol și non-pericol și, implicit, pentru a putea lua decizii pentru propria noastră protecție.

Cortizolul devine problematic în momentul în care este secretat în cantități prea mari sau prea mici. Dar care sunt cauzele care duc la creșterea și menținerea la un nivel prea mare de cortizol? Pot fi atât situații din viața de zi cu zi, cât și situații excepționale. De asemenea, nu toți răspundem în același fel în fața acelorași situații. Există atribute înnăscute care dictează acest traseu, dar și coordonate ce țin de istoricul personal, de perioada vieții în care ne aflăm. De exemplu, în fața pierderii unei persoane dragi reacționăm diferit atunci când suntem copii, față de atunci când suntem adulți.

Prin urmare, cauze pentru creșterea cortizolului pot fi:

  1. Mediul de lucru cu un nivel de solicitare prea mare.
  2. Activitățile școlare.
  3. Dificultăți și tensiuni în dinamica familială sau de cuplu.
  4. Privarea de somn și insomnia.
  5. Dieta deficitară și obiceiurile nesănătoase.
  6. Evenimente traumatice la nivel individual sau colectiv.

Care este momentul în care este cazul să te îngrijorezi? Ei bine, anumite situații cer, așa cum spuneam, o secreție suplimentară de cortizol. Momentul în care acestea devin un semnal de alarmă sunt cele în care starea de tensiune, de alertă devine o constantă. Sigur, din motive ce țin de realitatea exterioară, nu mereu avem ocazia să ne îndepărtăm de o anumită situație din viață care ne ridică probleme: un loc de muncă solicitant, o suferința în familie etc. Soluția este să găsim variante optime de adaptare.

Dacă pentru adaptarea din punct de vedere psihic, un psihoterapeut este soluția optimă, pentru adaptarea la nivel organic, cu ecou inevitabil pe partea psihică, există remedii naturale de tipul plantelor adaptogene.

Atunci când vorbim despre plante adaptogene, chiar dacă toate au în vedere susținerea corpului în adaptarea lui la stres, există ușoare diferențe. De exemplu, Rhodiola este un foarte bun energizant, dincolo de abilitățile în stimularea funcțiilor cognitive și obținerea stării de liniștire. Ashwagadha este ideală pentru persoanele care se confuntă adiacent cu tulburări ale somnului.

Un foarte bun remediu adaptogen este Schisandra, o plantă cu acțiune de reducere a stresului și anxietății și de creștere a performanțelor mentale. Datorită proprietăților sale adaptogene, Schisandra reduce atât stresul mental, cât și stresul fizic. S-a demonstrat că Schisandra poate reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului) din corp și este eficientă în controlul nivelului serotoninei și adrenalinei pe fondul stresului. În medicina funcțională, Schisandra este recomandată în oboseala suprarenalelor, oboseală indusă de stres.

Calitatea proceselor metabolice și digestia – primele afectate

Deși atunci când trecem prin situații stresante o masă sănătoasă, consumată la ore fixe, ne-ar ajuta să lasăm lucrurile să ne afecteze mai puțin, paradoxul este că foarte rar facem asta. Din contră, cu cât suntem mai stresați, cu atât ne alimentăm mai deficitar, iar intrarea într-un cerc vicios este doar o chestiune de timp.

Atunci când suntem mereu ocupați și mâncăm pe fugă, între două pauze sau chiar pe birou, fără a ne întrerupe din muncă, problemele digestive nu întârzie să apară. Lipsa timpului ne face să ne potolim foamea cu unele dintre cele mai dăunătoare forme de hrană: ronțănele, fast-food, alimente procesate. Șansele ca aceste tipuri de alimente să aibă și beneficii, calități nutriționale, sunt aproape zero. Ceea ce aduc din belșug sunt aditivi, tulburări digestive, tulburări metabolice.

Cu alte cuvinte, fără un aport nutrițional adecvat, starea de sănătate a întregului corp are de suferit.

Desigur, și reciproca este la fel de valabilă. Dacă există deficiențe în funcționarea sistemului digestiv, putem consuma alimente sau suplimente de cea mai bună calitate, însă acestea nu vor fi prelucrate corespunzător și nici absorbite pentru a fi apoi utilizate de către organism. Enzimele sunt cele responsabile pentru prelucrarea hranei post-ingerare. Cauze precum stresul, dieta deficitară, înghițirea hranei slab mestecate își pun amprenta asupra modului în care enzimele își fac treaba.

Apelarea la suplimentele pe bază de enzime digestive poate aduce un ajutor important în calitatea digestiei și în procesele de absorbție a nutrienților și a suplimentelor alimentare. De asemenea, enzimele vor reduce disconfortul digestiv asociat cu indigestia, balonările, durerile abdominale, arsurile gastrice sau greața.

Pentru a fi eficiente, enzimele digestive trebuie să fie luate în timpul meselor sau înaintea lor pentru a fi acolo atunci când alimentele ajung în stomac.

Și în ceea ce privește susținerea digestiei, în funcție de problemele cu care ne confruntăm, putem lua în calcul remedii naturale diferite.

Dacă ficatul este cel care ne ridică probleme, o soluție naturală foarte eficientă o constituie formula complexă dezvoltată de Zenyth prin produsul LiverHelp Forte. LiverHelp Forte conține cea mai cunoscută și studiată plantă cu acțiune benefică pentru sănătatea ficatului: armurariul. Substanța activă din armurariu – silimarina – conferă acestei plante proprietăți antifibrotice, hepatoprotectoare, antioxidante, regeneratoare și antiinflamatoare.

În ceea ce privește suplinirea deficitului de enzime, necesare proceselor metabolice, se poate merge fie pe enzime vegetale – așa cum se găsesc în produsul Bromelain&Papain de la Zenyth, sau pe amestecuri complexe de enzime digestive, probiotice și plante aromatice pentru stimularea digestiei. Produsul DigestHelp de la Zenyth, îmbinând toate aceste componente, contribuie la digestia tuturor claselor de nutrienți: proteine, carbohidrați, grăsimi. DigestHelp poate fi consumat de către copiii peste 10 ani, tineri, adulți, vârstnici.

Cum ne susținem sistemul imunitar la început de an școlar?

Stresul începerii noului an, cu toate activitățile pe care le presupune, își pune amprenta și asupra sistemului imunitar. La toate acestea participă și faptul că începerea școlilor coincide cu debutul sezonului de gripe și răceli.

Pentru a ne susține sistemul imunitar, alimentația corectă, hidratarea și odihna corespunzătoare sunt pași de bază. Există însă și remedii naturale la care putem apela pentru rezultate foarte bune în protecția împotriva gripelor și răcelilor.

Vitamina C rămâne în topul soluțiilor pentru stimularea sistemului imunitar, atât la adulți, cât și la copii. Dacă pentru adulți vitamina C cu bioflavonoide și resveratrol constituie o alegere ce asigură o mult mai bună absorbție, o alternativă plăcută pentru copii este o formă 100% naturală de vitamina C din fructe de pădure cu miere și propolis. Aceasta din urmă poate fi administrată cu ușurință, amestecată cu lichide sau chiar cu iaurtul de dimineață. Și produsele pe bază de extract de acerola sunt o variantă extrem de bună de completare a necesarului de vitamina C în cazul copiilor, mai ales varianta bio de la Zenyth.

Atunci când ne alegem produsele pentru imunitate este bine să luăm în calcul că există 2 clase de produse pentru imunitate. Cele care vizează stimularea sistemului imunitar și cele care au ca rol modularea, reglarea răspunsului imun. De exemplu, Echinacea, mai ales asociată cu Socul și Mușcata africană – așa cum o găsiți la Zenyth, este o formulă complexă, cu efect sinergic, recomandată în infecții virale din sfera respiratorie (răceală, gripă). Formula are efect imunostimulator, de calmare a inflamației gâtului, faringelui și corzilor vocale și de redare a confortului respirator.

Tot din clasa remediilor naturale imunostimulatoare face parte și ImmunoHelp este un produs foarte complex, dezvoltat de Zenyth, ce îmbină efectele imunostimulatoare cu cele antimicrobiene și antibacteriene. Datorită conținutului de goldenseal, turmeric, frunze de măslin, astragalus, ceai verde, ghimbir și propolis, ImmunoHelp ajută organismul în lupta împotriva virusurilor, bacteriilor și ciupercilor și menținerea sănătății și funcționalității mucoaselor.

Și copiii peste 12 ani pot utiliza aceste suplimente, respectând indicațiile producătorului. Pentru cei mai mici de 12 ani este important să consultați medicul pediatru înainte de administrarea oricăror suplimente.

Somnul, primul sacrificat atunci când suntem ocupați

Vine un moment în viață când înțelegem altfel cuvintele părinților, îndemnurile de tipul: odihna este sănătate curată! Adevărul este că putem urma cu sfințenie toate regulile unui stil de viață sănătos, dar, dacă nu respectăm necesarul de somn, riscăm în continuare să ne punem în pericol sănătatea.

Fie că alegem să renunțăm la somn pentru lucruri ce par a fi mai importante la momentul respectiv, fie că nu ne putem bucura de un somn de calitate din cauza stresului, a alimentației, a diferitelor tratamente pentru afecțiuni asociate, consecințele sunt aceleași:

  • Creșterea nivelului de stres.
  • Schimbări în metabolizarea glucozei și creșterea riscului de diabet de tip 2.
  • Creșterea riscului de dezvoltare a hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă.
  • Perturbarea ritmului circadian.
  • Răspunsuri inflamatorii crescute.
  • Reducerea calității vieții.
  • Tulburări emoționale și stres negativ.
  • Tulburări ale dispoziției.
  • Probleme cognitive și de memorie.
  • Creșterile în greutate.
  • Scăderea imunității.

Tulburările de somn nu pot fi ignorate și considerate ca parte din stilul de viață natural. Nu este ceva ce trebuie să iei ca atare. Consultul unui specialist nu poate fi evitat.

Cum ne ajută remediile naturale?

Dincolo de plantele adaptogene de tipul Ashwagandhei, despre care povesteam puțin mai devreme, există suplimente care intervin cu succes în obținerea relaxării necesare adormirii și menținerii unui somn odihnitor. Unul dintre aceste suplimente este cel pe bază de citrat de magneziu. Dincolo de efectele de accelerare a digestiei și combaterii constipației, citratul de magneziu contribuie la reducerea oboselii și extenuării, la menținerea echillibrului electrolitic, la metabolismul energetic normal, la funcționarea normală a sistemului nervos, muscular, osos. Un deficit de magneziu stă la baza apariției stărilor de anxietate, una dintre cauzele des întâlnite în tulburările de somn. Astfel, o suplimentare cu magneziu are rol calmant și relaxant.

Memoria și concentrarea au și ele de suferit

Pentru a avea o bună activitate cerebrală, creierul nostru are nevoie de o combinație între odihnă, alimentație de calitate și absența stresului cronic.

Și, paradoxal, deși la școală și la reîntoarcerea la muncă avem nevoie chiar de un plus de putere de concentrare, tocmai agitația acestei perioade ne pune bețe în roate, ne face mai confuzi, mai neatenți. Ce remedii naturale avem la dispoziție pentru a susține activitatea cerebrală în perioada încărcată ce ne așteaptă?

Bacopa monnieri este o foarte bună soluție antistres și de îmbunătățire a memoriei, fiind de ajutor chiar și adolescenților și studenților, în perioadele cu examene și suprasolicitare intelectuală. Studiile au arătat că Bacopa monnieri poate îmbunătăți funcția cerebrală, având acțiune sedativă, antidepresivă, anxiolitică, antiepileptică, vasoconstrictoare și antiinflamatoare. Aceste beneficii se datorează unei clase de substanțe, numite bacozide.

Dezechilibrele electrolitice des întâlnite în perioadele încărcate

Electroliții sunt minerale, vitamine și aminoacizi care ajută corpul să își păstreze o hidratare echilibrată. Desigur, un consum adecvat de apă este principala măsură pe care trebuie să o luăm, independent de perioada anului sau de evenimentele care au loc. Însă, atunci când suntem ocupați  sau pe drumuri, apa este ultimul lucru la care ne gândim dacă nu ne este sete. Deși există suplimente care pot ajuta la refacerea echilibrului electrolitic, nu există suplimente care să compenseze o lipsă a consumului de apă.

Magneziul ajută în susținerea unui somn sănătos si echilibrează sistemul imunitar.

Taurina susține, datorită rolului antioxidant, puterea de apărare a organismului. Taurina se regăsește în mod natural în organism în miocard, în globulele albe, în mușchii scheletului, este o componentă-cheie a bilei, necesară pentru digerarea grăsimilor, absorbția vitaminelor solubile în grăsime și pentru controlul nivelului de colesterol.

Dincolo de sfaturile punctuale cu privire la diversele remedii naturale care ne vin în ajutor, este bine să înțelegem că, într-o situație solicitantă, nerespectarea unor reguli de bază de menajare a organismului și a psihicului nostru nu va face decât să ne suprasolicite suplimentar. Șansele de a putea duce la bun sfârșit și la calitate maximă aceste activități se diminuează semnificativ.

Etichete articol:
Ashwagandhaimunitaterecomandarerhodiolastresvitamina C
Articolul anterior
Cum abordăm tulburările de circulație?
Articolul următor
Fizioterapia: Rol important în sănătatea noastră, indiferent de vârstă

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: